2016. máj 31.

Becses ajándékok tanároknak

írta: zcsilla
Becses ajándékok tanároknak

Huh, végre itt van a tanév vége, már csak két hét és kezdődik a vakáció. Ilyenkor a gyerekek még az utolsó dogákat írják, és a szülők is gőzerővel dolgoznak - a tanári ajándékokon... Ehhez adok költségkímélő, a bonbon-virágcsokor kombón túlmutató DIY ötleteket.  Ja, és még személyesek is lesznek, úgyhogy aki nem akar kockáztatni, és a jól bevált vagy éppen rongyrázós cuccokat keresi, annak nem ez lesz a kedvenc bejegyzése!

teacher-super-power-printable-blank-600_1.png

forrás: Happy Go Lucky

Hiszek abban, hogy ha már véletlenül egymás mellé sodródtak gyerekek és szülők egy osztály keretén belül, akkor próbáljanak meg az adott 4-8 évben együttműködni, saját szokásokat kialakítani, és egy pici lépést tenni az emberibb kapcsolatok felé. És azt is gondolom, hogy a tanárok nagy része megérdemli, hogy így év végén egy kis "köszönöm"-öt mondjunk nekik személyes, a gyerekek közreműködésével készített ajándékokkal. Volt idő, amikor sikerült ezt elérni a gyerekeim vonatkozó osztályaiban, így sok saját példát is fogok hozni. 

Érdekes összehasonlítást eredményez, ha a "tanári ajándék" szót ütjük be egy keresőbe, vagy ha a "teacher gift"-et. Míg a magyar oldalak elsősorban reklámajándékokat, távolságtartó tömegcikkeket adnak ki, addig az angolra szinte kizárólag otthon készített/készíthető kis értékű, sokszor vicces apróságok jönnek elő. Nagyon sok ötlet a szójátékra épít, és meglepően sok az apró (egy csoki, ceruza stb.) ajándék kedves köntösbe csomagolva. Így nem véletlen, hogy ezekből fogok szemezgetni. 

Persze a kisebbekkel ebben az esetben is egyszerűbb, ők még hajlandóak alkotni, lelkesedni, csapatban dolgozni, akár a szabadidejükben is. Így túlnyomórészt nekik való ötletek lesznek, de azért gondolok a felsősökre, gimisekre is.

Természetesen ehhez a bejegyzéshez is csatolok egy pinterest táblát, ahol még több ötletet gyűjtök össze! 

Még egy gondolat erről: valahogy nálunk sokszor azt hiszik, hogy be kell tolakodni a tanár életterébe. Egy hatalmas vázát kell adni, köcsögöt, vagy faliképet, tablót, aranyékszert, utazást. Olyat, ami örökké emlékezteti az osztályra. De neki a következő és az előző osztálya is legalább annyira kedves, és nem hiszem, hogy csupa kapott, nem általa választott cuccal szeretné teletömni a lakását.... Szóval válasszunk olyat, ami kicsi, vagy jól elrakható, másra használható. A személyesség legyen rajta érezhető, ne a kötelezőség, mert ennek jobban fognak örülni. 

De végre nézzük az ötleteket... Az angol oldalakon van egy külön vonal: az almás ajándékok. Ez egy szólás miatt terjedt el, alapvetően Dániában, Svédországban és az USA-ban - bár Bing Crosby "An Apple for the Teacher" című száma miatt már régóta ismert a világban másfelé is. Eredetére több találgatás van (szeptemberi alma szezon, az ABC kezdőbetűjét az "apple"-lel tanítják), de talán a tudás almája miatt nálunk is létjogosultsága van. Én imádom ezeket, ezért jöjjön belőle néhány igazán zseniális.

Annyira aranyos, ha szófelhőket készítünk a gyerekek által összeszedett, a tanárra vonatkozó tulajdonságokból, vagy az osztálynévsorból! A TheBoyandMe egy zseniális programot is ajánl hozzá a Tagxedo-t, aminek segítségével formára rendezhetjük a szavakat. Ezután már csak ki kell nyomtatni, és fel lehet ragasztani üdvözlőkártyára, vagy be lehet keretezni (de elég egy pici kép :), vagy akár pl. transzfer technikával bármire fel lehet vinni. 40e83aca46f096623506e35ac1990039_1.jpgMásik nagy kedvencem az alma alakú tároló, amibe tényleg apróságokat tesznek. Egy kis fantáziával rittyenthetünk hozzá egy helyes kártyát, amivel megmagyarázzuk, így szerintem minden tanár elolvad tőle. Befesthetünk pirosra/zöldre/sárgára befőttesüveget (The36thAvenue), cserepet (733blog) vagy készíthetünk alma alakú cipzáros petpalack tárolót is (RepeatCrafterMe). Ezeket, és sok más megtalálod pinterest táblán, ahol még több ötletet gyűjtök össze! 

apple-jar-the36thavenue_com_1.jpg

Hatalmas választéka van a cserépbe ültetett növényeknek, amelyek a "köszönjük, hogy segítesz nekünk felnőni" ötletre alapoznak, de nagyobbaknak is elsüthető a "tanárok a tudás magját ültetik el" szöveggel. A legjobb, ha kis pozsgásokat ültetünk - mutatósak és igénytelenek, de bármilyen apró, színes virág is tökéletes. Cserépnek választhatunk bögrét, befőttes üveget vagy ahogy a GuyerFamily is, egy cserepet megfesthetünk táblafestékkel, és még egy kis mérőszalaggal is díszíthetjük. 

UPDATE: A kaspó elkészítését lépésről-lépésre útmutatóval itt találod!

dsc_0281-001_1.jpg

Én tavaly a farmer tasak útmutatóm alapján varrtam sok textil kaspót, amibe egy kis virág került és egy üdvözlőkártya minden tanárnak. 

0831d1acc1014224b8188e19573b1537.jpg

Ha egy kicsit nagyobb ajándékot választunk, akkor egy sima vászonszatyrot is feldobhatunk - pl. tortapapír és textilfesték segítségével. Fessük át a csipkemintát, és a fennmaradó körbe írjuk bele a megajándékozandó monogramját, a Woman's Day blogon teljes, képes leírás is van hozzá. Az éles festés előtt azért gyakoroljunk a csipkével!54eb65d0c34ec_diy-style-monogrammed-tote-mdn_1.jpgSzámomra a legszerethetőbb ajándékok azok, amelyek elrakhatóak. Piciknek a SuburbanMom-on talált előre nyomtatott lapok szerintem nagyon tökéletesek. Néhány egyszerű kérdésre válaszol mindenki: kedvenc mondat, emlék, mit szeret a legjobban stb. 

teacher-appreciation-free-printable_1.jpg

Az emlékbefőtt rengeteg változatban elkészíthető. Egyszerűen válasszunk egy szép üveget, és minden gyerek írjon egy-egy cetlit, dobjuk bele, tegyünk rá egy szép kupakot, és készen is vagyunk! A HomeroomMom ötlete alapján készíthetünk egyenkártyákat, és erre írhatnak a gyerekek.

ta_love_tags_1.jpg

Amikor iskolát váltott a lányom, akkor a közös emlékekből készítettünk egy nagyon személyes emlék-befőttet, amire horgolt kupakot csináltam. 

p1530576_2.JPG

A fiam alsós osztályában 3 éven keresztül egy-egy könyvet állítottam össze az osztályfőnöknek és a napközis tanárnak a gyerekek munkáiból, minden évben utalva a tanult tananyagra. Minden gyerek egy A4 oldalra rajzolt és írt. Elsőben szépírással másoltak egy verset (persze versszakonként szétosztva), másodikban a mondatfajtákat tanulták, ezért mindenki írt néhány óhajtó, kérdő stb. mondatot, harmadikban pedig már egy kis fogalmazást írtak a közös élményeikről. A lapokat összeragasztottam, és bekötöttem. 

sz20.JPG

Persze ez elég nagy előkészületet igényelt, és jól kommunikáló osztályt, de hiszem, hogy ez tényleg örök emlék lesz a tanáraiknak. Nem mondom, hogy minden évben mindenki nagyon lelkes volt, és az sem baj, hogy ha nem mindenki csinálta azt, amit megbeszéltünk :) Ez nagyobb gyerekekkel már megoldhatatlan, negyedikben már egyértelműen elutasították az ilyen együtt dolgozást. 

sz00.JPG

A hasznos cuccoknak minden tanár örül. Igen, ezek sokszor ceruzák, tollak, szövegkiemelő stb. Ezekhez is kell készíteni jópofa szövegeket, és máris az egyik legnagyobb ajándék lesz belőlük... Pl. ehhez az A Girland a Gluegun oldalon talált  alkoholos filchez a szöveg: "Kitörölhetetlen emléket hagytál bennem. Köszönöm!" vagy pl. "Színessé teszed a mindennapjaim." Egy csokor ragasztóhoz: "Te tartasz össze minket." Ugye, hogy milyen egyszerű? 

808bae67b6b28bd443d8a9a2642660e4_1.jpg

És hát igen, a bonbon is lehet különleges: csak egy kitölthető lapocska kell hozzá, olyasmi, mint a Kenarry.com-on.

chocolate-teacher-appreciation-poem-free-printable9_1.jpg

Vagy az egyenként átcsomagolt csoki is kissé másként hat.... Köszi, I heart naptime!

sweet-teachers-gift-to-give-and-free-printables-to-make-it_1.png

Persze a profik süthetnek extra mézeskalácsokat is, mint a One Sweet Treat-en. 

all-img_8015-300x295_1.jpg

De egy üveg Fanta is ajándékká válhat a 4men1lady ötlete alapján.Természetesen ezt is a kísérőkártya teszi teljessé: "FANTAsztikus tanár vagy!"

img_7253_1.JPG

Végül egész egyszerűen készüljünk a nyárra, örüljünk együtt a szünidőnek. Igazán jópofa, ahogy koktél varázsolt Alayna's Creation néhány nyári semmiségből. 

teacher-gift-end-of-school-relax_1.jpg

Ebben a DarbySmart által bemutatott dinnye kaspóban is nagyon jól mutat pár nyárias apróság. 

watermelon-terracotta-pots---step-2--design-it_1.jpg

A levendulás öko-halacskák remek kísérői lehetnek bármilyen ajándéknak, vagy a karácsonyi üdvözlőlap mintájára kártya is készíthető belőlük pl. "Nem foghattam volna ki nálad jobb tanárt!" felirattal.

upcy_okohal.jpg

Így nézett ki az általunk adott képeslap: 

20160617_105927.jpg

20160617_111918.jpg

És végül a jól megérdemelt pihenéshez ajánlom az ingből készült párnáimat.

upcy_parna.jpg

Már csak pár nap, és vakáció :) Megtalálod mindezt a pinterest táblámon is, ahol még több ötletet gyűjtök össze! 

Megtetszett valamelyik ötlet, de nem tudod egyedül elkészíteni? Keress meg, és segítek!
Zalabai Csilla, UPCY ökodesign, csillaz@gmail.com, +3670 4326586

Szólj hozzá

ing iskola üveg papír doboz farmer flakon anyag varrás gyerekkel saját termék felnőttnek saját útmutató (tutorial)