2015. aug 23.

Lilákkal segítjük Zalán gyógyulását

írta: zcsilla
Lilákkal segítjük Zalán gyógyulását

A Kreatív Kommuna újabb jótékonysági kampányában egy régi ismerősünk unokaöccsének gyógykezelését segítettük. Rengetegen csatlakoztak hozzánk, így negyvennél is több lila alkotás gyűlt össze. 

kreativkommuna_vasar0822d.jpg

Melinda, a Keddi Kurzus Klubunk alaptagja, aki mindenben követett és támogatott minket, azzal fordult hozzánk, hogy ha tehetjük, segítsük őket műanyag kupakok és alumínium dobozok gyűjtésével, mert unokaöccse, a 2014. februárjában született Zalán gyógykezelését nehezen tudják önerőből fedezni. Zalán genetikai rendellenességgel született, súlyos idegrendszeri károsodással, izomgyengeséggel, hallássérültként és a látásával is probléma van. 2015. márciusában a Debreceni Klinikán söntöt ültettek a fejébe, ami a túltermelődött agyvizet levezeti a gyomrába, édesanyja orrszondán táplálja. A tápszerek, fejlesztő kezelések, tornák meghaladják az anyagi lehetőségeiket. 

Egy ilyen üzenetet olvasni mindenkit megráz, anyaként pedig mindig rádöbbenek, hogy mennyire szerencsés vagyok. A KK tagjai is hasonlóan éreztek, és azonnal kerestük a megoldásokat. A kupakgyűjtés helyett inkább egy jótékonysági aukcióban vagy vásárban kezdtünk el gondolkodni, az utóbbi mellett döntöttünk. 

Tavaszi KÉK kampányunk sikerén felbuzdulva most a LILA lett a színünk, és ilyen alkotásokat kezdtünk összegyűjteni tagjainktól és egy kézműves csoportban is meghirdettük az akciót. Egy nap alatt annyian csatlakoztak hozzánk, hogy pillanatok alatt 45 alkotás gyűlt össze. A teljes kínálatot a LILA albumban tudjátok megnézni, ha ide kattintotok. Helyesebben még az albumban sincs benne minden, mert Melindáék is hoztak magukkal az ismerőseik, támogatóik által felajánlott alkotásokat.

Én a farmertartóm mintájára ezúttal egy lila kordnadrág szárából készítettem tárolókat. Mindegyikre varrtam egy gombot, és egy kis levendulával töltött szívecskét akasztottam rá. 

p1620749.JPG

Időközben azt is kitaláltuk, hogy a Tihanyi Piac Placcon fogjuk megrendezni a vásárt. A LILA tökéletesen illik Tihanyhoz, ráadásul Melinda is igencsak közel lakik hozzá, így személyesen is ott tudott lenni a család a vásárban. Augusztus 22.-t tűztük ki dátumként, ami abból a szempontból is jó volt, hogy én is a közelben nyaraltam. Így a nyaralás kellékei mellett a vásározós cuccaimat is vittem magammal :) Ez persze azt is jelentette, hogy a szervezés utolsó szakaszában már nem is igazán tudtam részt venni, Dóra (OD kerámia) hatalmas hajrát vitt véghez, fáradhatatlanul gyűjtötte az alkotásokat, levelezett, egyeztetett. 

Minden ilyen akciónknál nehézség, hogy a Kreatív Kommuna (még) nem szervezet - így nincs jogosítványunk adományokat gyűjteni és kezelni, és NAV szempontból is rendkívül bonyolult a helyzet. Sajnos Magyarországon igencsak sok mindent megöl a bürokrácia, nem elég a jó szándék, a segíteni akarás, hússzor körbe kell járni mindent, hogy szabályos legyen. Megoldásként kerestünk egy szervezetet, ami segít minket a gyűjtésben, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász azonnal mellénk állt, a gyűjtést rajtuk keresztül tudjuk megoldani.

Elérkezett a szombat. Egész héten nem volt már valódi nyár, felhős volt az ég. Pénteken aztán szépen sütött a nap, azt gondoltam innen már sima az út.... Tévedtem. A Placc reggel 8-kor nyit, de 7 körülre már oda kell érni, hogy legyen idő kipakolni. Amikor Örvényesen (ahol nyaraltunk) beültünk a kocsiba, elkezdett csöpögni az eső... Persze nincs sátram vagy esővédőm, egy sima asztallal készültem, és a jótékonysági vásárhoz is csak ennyi felszerelésünk volt. Szerencsére a kipakolásnál nem esett, de a környező árusok riogattak, hogy egy óra múlva megérkezik a vihar... Sem eső, sem szél nem jött, viszont már a hivatalos nyitás előtt elkezdtek szállingózni az emberek. A Piac elég vegyes: sok-sok kajás, állítólag itt sütik az ország legjobb lángosát (iszonyú hosszú sorok álltak, szerencsére nem eszem lángost :), és a fele régiségesekkel van tele. Kézművesek is vannak, de nem túl sokan.

Lassan indultak be a dolgok, de egyre többen jöttek hozzánk, sőt voltak, akik direkt kerestek minket! Az első adományozó egy babakocsis fiatal anyuka volt, aki az egyik baglyot választotta ki.
A facebook csodákra is képes, többen jöttek oda hozzánk, hogy látták az albumot, és ott kinéztek ezt-azt. A slágertermék minden kétséget kizáróan a levendulás bagoly volt. Ha kétszer ennyi lett volna belőle, akkor is mindet elvitték volna :) Sokan nézelődtek, és nagyon sokan segítettek. 30.000 Ft gyűlt össze, ami a családnak nagy segítség! 

kreativkommuna_vasar0822.jpg

Nem kelt el minden, még egyeztetünk a csapattal, hogy mi legyen - de a legvalószínűbb, hogy egy másik alkalommal egy újabb vásárt rendezünk. 

Szólj hozzá

program vásár jótékonyság anyag varrás saját termék Kreatív Kommuna