2014. már 19.

Klaudia névnapra - reluxából római roló

írta: zcsilla
Klaudia névnapra - reluxából római roló

A fiúk olyan jól végezték a dolgukat, és annyi meleget hoztak, hogy lassan elkezdhetünk gondolkodni az árnyékoláson. Talán pont ezért van a Klaudia beékelve a meleget hozó névnapok közé? :)

0320klaudia.jpg

  • Március 20.: Klaudia
  • Jelentése: Claudius nemzetség női tagja
  • Forrás és részletes leírás: allparenting.com

A római roló (más néven raffroló) egy elegáns, de mégis könnyed és fiatalos megoldás minden helyiségbe. Igazán jól mutat, ahogy pontosan illeszkedik az ablakmélyedésbe, és emiatt kis anyagigény van. Különösen szembetűnő a különbség, ha egy korábbi, nem túl szép reluxa helyett tesszük fel.

Többféle változat is található a neten, most egy nem varrósat mutatok be, de akinek nem szimpatikus a szélek leragasztása, nyugodtan szegje körbe az anyagot. Érdemes vastagabb vászonnal dolgozni, ha a mintája miatt mégis ragaszkodunk egy vékonyabb anyaghoz, akkor a kívánt árnyékolóhatás elérése érdekében egy fehér vásznat is varrjunk fel a hátoldalra. 

Szükségünk van egy régi reluxára, anyagra, ragasztóra és a méréshez, szabáshoz (varráshoz) szükséges eszközökre. Anyagnak lehet használni régebbi sötétítőfüggönyt, vagy akár ágyneműt is. 

  1.  Mérjük le az ablakmélyedést, és ennek megfelelő méretű anyagot szabjunk ki (ráhagyásokkal).
  2. Vasaljuk le az anyag széleit, és ragasszuk be a kétoldalas ragasztós szegőszalagot, vasaljuk le újra. Vagy szegjük be az anyag széleit. 
  3. A reluxa "színoldalának" tetejét jó alaposan ragasztózzuk be, és tegyük fel rá az anyagot. 
  4. Bontsuk le a reluxát: vágjuk le húzózsinór a felső szálát (vékonyabb). A redőny alján van egy pöcök, ezt távolítsuk el, így ki tudjuk kötözni a szálakat. Húzzuk le a reluxa léceit, csak annyit hagyjunk meg, amennyire szükségünk van. 
  5. Igazítsuk el az anyagon, hogy egyenletes legyen, és nagyon figyeljünk, hogy a szálak párhuzamosak legyenek. 
  6. Egyesével ragasszuk fel a bordákat a függöny hátoldalára. Felülről lefelé haladjunk. Ügyeljünk, hogy a húzókötelet ne ragasszuk le. 
  7. Húzzuk vissza a reluxa befejező elemét a kötélre, csomózzuk meg, és tegyük vissza a leszedett pöcköt. Ragasszuk fel erre is anyagot. 
  8. Hagyjuk jól megszáradni, de száradás után már használható!

Boldog névnapot!

Szólj hozzá

névnap lakberendezés anyag varrás felnőttnek