2014. már 05.

Adrián névnapra - gyertyás gőzhajó

írta: zcsilla
Adrián névnapra - gyertyás gőzhajó

Adrián első gondolatra is rokon az Adriai-tenger elnevezésével, amely valóban így is van, mindkettő Hadria városáról kapta a nevét. Így egyértelmű volt, hogy vízzel kapcsolatos ötlet lesz a mai. Ez a mini gőzhajó igazán különleges és hasznos játék, ráadásul pofonegyszerűen elkészíthető. 1947-ben jelent meg a magyar találmányú játék gőzhajó, amelynek házi készítésű változatát mutatom ma be.

0305adrian.jpg

  • Március 5: Adorján, Adrián
  • Jelentése: Hadria városából való, hadriai
  • Felhasznált anyagok: műanyag flakon / szardíniás doboz / alumínium tálca; mécses; rézcső; fém csipesz

Ez a fizikai kísérletnek is beillő játék már 7-8 éves gyerekekkel együtt is elkészíthető. Azon az elven működik, hogy a rézcsőben lévő víz felmelegítés hatására kitágul, kilökődik a csőből, a helyére újra víz szívódik be. A gőz pulzálva lökődik ki, és hajtja a hajót, ezért pöfög is közben (a leírások szerint hangot is ad). 
Az instructables oldalán masynmachien nagyon részletes, fotós, videós leírást ad a készítéséről, csak a fő lépéseket emelem ki. 

  1. Az egyetlen különleges alkatrész a rézcső. Ez azért kevésbé található meg minden háztartásban, hűtőgépekhez, klímákhoz szoktak ilyet használni, szaküzletben beszerezhető. 50 cm hosszú, 3 mm külső, 2 mm belső átmérőjűre lesz szükség. A leírásban egy komoly, precíz szerkezetet készítettek a rézcső meghajlításához, de ez nem feltétlenül szükséges, bármilyen kemény, kb 2 cm átmérőjű hengeren meg lehet hajlítani. 
  2. Mécses helyett használható spiritusztabletta (kemping főzéshez gyártják) is, ezt tegyük bele egy alumínium tartóba. A spiritusz nem kormol, és erősebb a lángja. 
  3. Minimum 3 cm mély vízre van szükségünk, ez lehet a kád, a mosdó vagy kerti medence is. Az égő nem melegíti fel a szerkezetet, így nem kell aggódni, hogy a műanyag medence fal megolvad. De mindig nagyon körültekintően kell eljárni!
  4. Tekerjük fel a csövet úgy, hogy maradjon meg egy-egy egyenes szakasz a végeken. Ügyeljünk arra, hogy a feltekert részek között legyen egy kis (kb. fél cm) távolság, és, hogy ne törjön, horpadjon meg a cső. 
  5. Készítsük el a hajótestet a nekünk tetsző anyagból, vagy akár egy régi kishajót is használhatunk erre a célra. Ha flakonból készítjük, talán egyszerűbb, ha két lyukat fúrunk, és azon keresztül vezetjük ki a csöveket. A leírásban látható módon az alumínium tálcához rögzítsük a "gőzgépet". Természetesen díszíthetjük is hajónkat, de arra ügyeljünk, hogy ne legyenek kilógó részek, mert ez lassíthatja a csónakot. És főleg ne kerüljön éghető anyag a gyertya fölé!
  6. A linken a 6. lépésben egy kormánylapátot is szerkesztenek a hajóra, de ez nem feltétlenül szükséges. 
  7. Töltsük meg a csövet vízzel, és úgy tegyük vízre a hajót, hogy mindkét cső a víz alá érjen. Gyújtsuk meg a kanócot és lássunk csodát :)
  8. Mivel tűz és gőz szükséges a játékhoz felnőtt felügyelete erősen ajánlott használat közben!

Az ilyen hajóknak nagyon sok neve van: pop-pop vagy put-put (steam)boat, ha erre rákeresünk még számos ötletet lehet találni - ezek közül az egyik leglátványosabb, amikor színező anyagot töltenek a csőbe, így pontosan megfigyelhető a gőz kilökődése. 
Karle József gépészmérnök találta ki ezt a játékot 1943-ban, majd 1947-ben szabadalmaztatta, ma is kapható propulziós hajó néven, ha valaki mégsem érez magában elhivatottságot az elkészítéséhez. Magyarul hívják még pöfögőnek vagy csettegőnek is.

forrás: http://www.instructables.com/id/Pop-pop-or-put-put-steamboat-made-easy-for-childre/?ALLSTEPS
Szólj hozzá

fém névnap flakon gyereknek oktató játék férfiaknak és fiúknak