2016. jún 21.

Nyári gyerekszervező kézikészülék

írta: zcsilla
Nyári gyerekszervező kézikészülék

Kitört a vakáció... 10 hónap szigorú napirend után után hirtelen rátör a gyerekekre a hatalmas szabadság, és mégsem tudnak vele mit kezdeni. Naná, hogy nem tudnak! Eddig hozzá voltak szokva, hogy minden percük beosztva, korán reggel kelés, utána 5-8 óra munka, edzések, különórák, házi feladat. Nem is várható el tőlük, hogy egyik pillanatról a másikra hirtelen átálljanak az édes semmittevésre :) Sokszor nem is annyira édes számukra, sokkal inkább unatkozás...

upcy_nyar.JPG

A kisebbek még elfoglalják magukat, újra felfedezik a játékaikat, a kertet, le lehet menni velük a játszótérre, vagy át vannak adva a nagyiknak, a táborok többsége is nekik szól. De a nagyobbaknak már nem olyan egyszerű, főleg, ha ők már egyedül vannak otthon. Ők már nem fogják elővenni a kisautókat és a babákat, a kamaszos lustaság pedig sokszor legyőzi a természetes mozgásvágyat. Nekem is két kamaszodó gyermekem van, ráadásul én itthon is vagyok, így látom őket, és átérzem a "szenvedéseiket":) 

Egy ideje azon töröm a fejem, hogyan tudom értelmessé tenni a nyarukat? A nyaralás korlátozott, a tábor drága, és a fiamnak már nem is igazán találok hozzá illőt. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha volna egy gyerekszervező szerkezet, ami megoldaná ezt helyettem :) Gondolkodtam, kutatkodtam, és végül is jó sok ilyen fifikás, vicces, okos "kézikészüléket" találtam... Na, persze rengeteg munkám lesz vele nekem is, és ha alkalmazzátok, akkor nektek is! De amiket kipróbáltam már, azok tényleg beváltak, és lelkesítik, és nem utolsó sorban elfoglalják a gyerekeket.  
Én azt látom, hogy maguktól nem mindig tudnak mit kitalálni, hiszen eddig minden percüket valaki más osztotta be helyettük. Ebben a 2,5 hónapban egy kicsit önállósodniuk kell, amit fordíthatunk az előnyükre. Most nem kell szigorúan percről-percre élni, de bizonyos dolgokat meg kell oldani, a saját ritmusuk szerint. Felelősséget és önállóságot tanulhatnak. Szerintem bizonyos dolgokban akár többet is elvárhatunk tőlük, mint eddig - pl. egy nagytakarítás a szobájukban, a kutyákkal való teljes foglalkozás, vagy akár az étkezésben és testmozgásban való megújulás. Nem vagyok szakember, csak egy anyuka, ezért örülnék, ha megosztanátok velem a tapasztalatokat, ötleteket! 

A nyári időtöltés szervezéséhez sok kreatív segédeszközt készíthetünk, hiszen a szóban elmondott dolgoknál hatékonyabb, ha rajzolunk, írunk, nyomtatunk, vágunk, ragasztunk, összeállítunk... Remek alkalom arra, hogy végignézzük a technika-rajz dobozt, a füzeteket és könyveket, és felhasználjunk belőle mindent, ami még menthető! A félig használt festékeket, a még üres lapokat, a könyvek illusztrációit stb. Sok olyan példát mutatok majd, ahol az eredeti linken letölthető, nyomtatható bigyó van - szerencsére angolul, így egy az egyben úgysem lehetne felhasználni, ezekhez adok újrahasznos ötleteket is. Vágjunk is bele!

Ezúttal a pinterest a fő barátom, és ott gyűjtöttem össze az ötleteket, a csatolt táblán egy kicsit mindig több van, mint itt a bejegyzésben. 

upcy_technikacsomag.jpg

Ha már megmaradtak, akkor sok mindenhez remekül felhasználhatóak a ki nem töltött leckefüzet lapok. Napi beosztás, sokszor még az időpont is szerepel rajta - kár lenne kidobni! Ha nem akarunk sokat dolgozni, akkor egyszerűen csak szedjük ki a használt oldalakat, a megmaradt füzetnek azért csináljunk valami szép nyári borítót... Vagy szedjük össze az üres lapokat, és kössük össze füzetté (szintén valami vidám borítóval) Lia Griffith segítségével: 

notebooks2_1_1.jpg

Kell a rendszeresség, persze lazított formában. Van, aki arra esküszik, hogy ilyenkor is korán kelés, szigorú napirend kell, de szerintem elég egy lazább "checklist" (példák kicsit később). Ezek egy része pici gyerekeknek készül, de azt tapasztalom, hogy a kamasz gyerekemnek legalább ennyire kell a segítség. Szerintem nagyon fontos, hogy ne szigorúan előírt utasítások legyenek, hanem segítség nekik, ha elakadnak, ha nincs ötletük... Ezért velük egyetértésben szülessenek meg a szabályok, tennivalók, olyanok legyenek, amiket el tudnak fogadni, és amiket nem kell ellenőrizni. Ne szorongással teli vakációt szervezzünk nekik, hanem az élményeiket növeljük. Humor és türelem, nekem most ez a két fő eszközöm, ami próbálok bevetni :) 

A Budapesti Montessori Iskola tanárai zseniális leckét adtak fel a gyerekeknek, ezeket mindenképpen érdemes megfogadni: csinálj valamit fordítva, ölelj át egy fát, táncolj az asztalon... (A képet a SzeretlekMagyarországról szedtem). Hasonlóan zseniális időtöltési listát adott közre a Modern Iskola egy olasz tanár segítségével. Ezek kellenek igazán a gyerekeknek, de ez még csak egy pár órát, napot tölt ki a szünidőből, így én még kerestem mást is :)

montessori_1.jpg

Rögtön a nyár elején üljünk le, és beszéljük át, hogy ki mit gondol az előttünk álló 11 hétről. Valószínűleg nem mindenben lesz egyezés, de próbáljuk meg közelíteni az álláspontokat. Nem árt írásban is rögzíteni a megállapodásokat, a kamaszok hajlamosak a felejtésre.... Jó ha rögzítjük a felkelés/lefekvés, a sport, szabadban eltöltött idő, és nem utolsó sorban a kütyükkel töltött idő mennyiségét, ehhez nagyon jó ez a letölthető (angol) szerződés minta a MomSmack.com-ról. summer-contract-teens-momsmack-819x1024_1.jpg

Látványosabb, ha egy szép díszes oklevelet készítünk, amit kiteszünk a falra. És, hogy igazán kőbe vésett szabályok legyenek... nos ehhez kavics-festést is alkalmazhatunk, írjuk a szöveget a kövekre!

stones_1.jpg

És, ha már leültünk együtt, akkor ötleteljünk tovább a gyerekekkel! Ki mit szeretne csinálni a nyáron? A Gyereketető nyomtatható nyári bakancslistájával magyar mankót is kapunk, amivel az egész család tervezni tud.

Mivel az angolok bakancslista helyett  "bucket list" (vödör lista) kifejezést használnak, ami jobban passzol a nyárhoz, így igazán sok ötletet találhatunk erre is. A gyerekeknek jó kis elfoglaltság (egy nap kipipálva :), ha maguk készítik el a listájukat, rajzolnak, színeznek stb. A What I have Learned inspirációt ad ehhez: 

summer-bucket-list-4-768x1024_1.jpg

Ha van otthon sok fagyis pálcikánk, akkor írjuk ezekre az ötleteket, és szükség esetén húzzuk ki az üvegből (forrás: Family Sponge)

summerbucketlistideas_1.jpg

Ezzel már elindultunk az "unatkozom, mit csináljak?" kérdéskör megválaszolásának irányába is, amit még vesézgessük egy kicsit! The Mad House ötlete nyomán írassunk fel egy csomó mindent a gyerekekkel kis cetlikre (megmaradt füzetlapokra), amit úgy alapvetően szeretnek csinálni! (Nálunk a gépezés, telefonozás nem szerepelhet rajta.) Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor lehet többféle kód: pl. a kockás lap a kinti, a vonalas a benti, a sima az elmenős tevékenység. Találomra húzzon belőle, és csinálja azt :) 

Még a téli szünetben kipróbáltuk, és igenis nagyon segíteni kell ötletekkel a srácokat, hogy mit írjanak fel a listára! Nem fog eszükbe jutni alapvető dolog sem... Ha kamaszok készítik a listát, akkor leginkább olyan tevékenység legyen rajta, amit egyedül meg tud tenni és szabad csinálnia! Persze adhatunk hozzá mi is ötleteket, amik egy kicsit házimunkák is egyben. Bizonyos cetliket vissza lehet dobni az üvegbe/dobozba, vagy éppen azzal tehetjük izgalmassá, hogy csak egyszer lehet kihúzni. Csinálhatnak olyan cetlit is, amit esetleg nem azonnal tud használni, hanem elő kell készítenie másnapra. Ha jól számoltam kb. 80 napból áll a szünet...

Angolul rengeteg ilyen lista van (pl. a fenti linken is) magyarul nem igazán találtam olyat, ami tiniknek való, ezért inkább összeszedek jó néhányat (egy jó párhoz a blog további részében még adok ötletet): 

  1. fára mászás
  2. hintázás
  3. távirányítós autózás
  4. távirányítós autópálya építés
  5. egy valami lerajzolása - pl.  kocka, henger, drapéria, önarckép - vagyis több cetli is lehet
  6. egy valami lefestése
  7. egy valami elkészítése gyurmából
  8. kinti rajzolás - pl. ház, kert, virág, több cetli
  9. képregény rajzolás
  10. 20 perc olvasás
  11. versírás
  12. vers/ének tanulás
  13. sütés nélküli süti készítés - több cetli, több opció
  14. fagyi készítés
  15. gyümölcssaláta készítés
  16. limonádé készítés
  17. extra ételdíszítés
  18. varrás - pl. Barbie ruha, levendula párna
  19. horgolás
  20. kötés
  21. ajándék készítés valakinek
  22. tudományos kísérlet
  23. dobozból/papírgurigából/zsebkendőből/kőből valamit csinálni - több cetli
  24. az eddigi legjobb nap kis fogalmazás
  25. történet írás egy robotról/szörnyről/állatról - több cetli
  26. kirakó
  27. ördöglakat
  28. társasjáték
  29. séta
  30. bicajozás
  31. görkorizás
  32. gördeszkázás
  33. rollerezés
  34. tollasozás
  35. pingpongozás
  36. trambulinozás
  37. hullahoppozás
  38. frizbizés
  39. kertben ugrálás
  40. kosarazás
  41. dekázás
  42. célbadobás
  43. utána nézni valaminek (akár számítógépen) - pl. a rigók életének, az egyiptomiak temetkezési szokásainak; több cetli, több opció
  44. papírrepülő hajtogatás
  45. sátor állítás
  46. kertbe kifekvés
  47. vizibombázás
  48. aszfaltrajzolás
  49. felhőnézés - formakeresés
  50. egy új szerkezet (mosógép, nyomtató stb.) működésének megismerése
  51. egy új alkalmazás megtanulása
  52. egy új kézműves technika megtanulása
  53. 5 német/angol stb. szó megtanulása (átismétlése)
  54. 3 bonyolultabb matematikai művelet elvégzése
  55. családi címer, zászló készítés
  56. szurkolói zászló készítés EB-re, olimpiára
  57. hangszer készítés bármiből
  58. gitározás
  59. furulyázás
  60. egy rég elfeledett játék előkeresése, játszás vele
  61. teaparti a babákkal
  62. szoba dekoráció készítés
  63. virág préselés
  64. körömfestés
  65. legózás
  66. haver felhívás
  67. kutyasétáltatás
  68. cica simogatás
  69. homokvár építés
  70. madár/növény/ember fotózás - több cetli
  71. házi kedvenc kitakarítás
  72. kincskeresés
  73. szerepjáték
  74. párosíts zoknit
  75. mosogass el
  76. gyomláld ki a veteményest
  77. tisztítsd ki a cipődet
  78. menj el könyvtárba
  79. rakd rendbe az asztalod/polcod/szekrényed
  80. nézd át a ruháidat

ultimate-summer-activities-lists-and-bored-jar-lists-_1.jpg

Bizonyos dolgokhoz vagy egyes gyerekeknél egyszerűen szükség van a szabályozásra. Ilyenkor készíthetünk számukra listákat, táblázatokat, lehetőleg újra és újra használható formában. Fémtálca, mágneses piktogramok - két oldal, az egyik a "tennivalók", a másik a "megcsinálva", a Craftaholics Anonymous ötlete nyomán: 

chore-chart-h_1.jpg

Fém tábla helyett tökéletes bármilyen kemény lap, tábla, mágnes helyett alkalmazzunk tépőzárt

A másik nagy kedvencem a The 36th Avenue letörölhető képes táblája. Írjunk, nyomtassunk ki egy rutin-listát, tegyük be egy képkeretbe, amin azután simán lehet pipálgatni. 

back-to-school-free-printable-chart-at-the36thavenue_com_1.png

Nagyon ötletes a csipeszes megoldás is, megcsinálva - átcsiptetve (forrást nem találtam):

dbcda31a045ad323981dbd731e14244d_1.jpg

Az Overstuffed Life mormon anyukája nem bízta a véletlenre, és elképesztően precíz nyári füzetet állított össze. Vannak szituációk, amikor aranyat ér egy ilyen, nálunk biztos nem lesz bevezetve... A különböző tevékenységek melletti kis körök 20-20 (kisebb gyerekeknél 10) percet jelentenek. 

summer_checklist_music_practice_1.jpg

Lazább, de mégis szervezett a heti időbeosztás, amit érdemes a srácokkal együtt elkészíteni. Minden napnak adni egy tematikát, és annak megfelelő dolgokat csinálni. Pl. hétfő a lazulásé, az alkotásé, kedd az elmenetelé, a szerda az olvasásé, a csütörtök a konyháé, a péntek pedig a meglepetésé, legalább is kaysepratt.com felosztásában. Hasonlót készítünk mi is, persze egy kicsit átalakítva (pl. a könyvtár pont szerdán van zárva).

summer-fun-printables-kaysepratt_com_1.jpg

Az olvasás... az bizony nálunk nem magától értetődő, legalább is a fiamnál. Ő egyszerűen nem hajlandó olvasni (ezzel szemben a lányomat néha meg kell kérni, hogy tegye már le a könyvet). Ahogy hallom, nem ő az egyetlen a világon, így erre is találtam egy nagyon jó megoldást, a How Does She olvasás bingóját! A gyerek eldönti, hogy mennyi időt akar olvasni, amihez kap egy bingó-táblát mindenféle vicces-fura olvasási helyzetekkel (pl. kalapot viselve, a kádban, csütörtökön). Ha sikerült bingót csinálnia (vagyis ötöt teljesítenie egy sorban), akkor kap egy kupont, valami ajándékra. Ha mindet beikszelte, nos akkor az övé az arany kupon valami igazán jó dologgal :) Több gyereknél akár jó kis verseny is lehet, akkor érdemes még "éremtáblázatot" is vezetni. A kinyomtatható lap hasznos, de szerintem a kupont, és egyéb kiegészítőket készítsük el magunk a leselejtezett taneszközök felhasználásával. 

UPDATE: A kupon elkészítéséhez egy régi füzetből készítettem egy útmutatót, képes leírást, amely itt érhető el. 

img_8405-copy_1.jpg

A Gyereketető még ennél is tovább megy, és a gyakorláshoz, olvasás, írás és számolás bingó is letölthető, ráadásul magyarul! 

UPDATE2: A saját gyerekeimnek is készítettem bingó lapokat olvasás, idegen nyelv és matek témakörökben. A bingó lapokat e-mailben elküldöm Neked is, ha feliratkozol a hírlevelemre!*  Kattins ide, hogy megkapd a bingó lapokat!

A fenti listánál ígértem, hogy jó pár cetlihez ötleteket is fogok adni. Rengeteg fantasztikus tudományos kísérlet érhető el a neten, amit félelem nélkül kipróbálhatnak. Ezeket a jövő heti bejegyzésemben olvashatjátok! (UPDATE: Elkészült ez a bejegyzés is!)

Remek móka, akár több napos elfoglaltság lehet a családi címer, zászló készítés. Ehhez utána kell nézni a heraldika alapjainak, a színek, formák szimbolikájának, és csak utána indulhat meg a tényleges tervezés. A wikipédián remek összefoglaló van, további forrásokkal. 

Elsősorban a takarításnál és a főzésnél nagy segítség, és igazi élmény a gyerekeknek, ha egységcsomagokat állítunk össze, ha még nem igazán profi a gyerek. A csomagokba tehetünk hozzávalókat, eszközöket és leírásokat is. Ez lehet teljesen egyszerűen néhány cetli egy dobozban, ahogy a Teach Beside Me mutatja. A tanulást kezdhetik akár a saját játékaikon...

img_8995_1.JPG

Profi leírás, sokszor használható formában (Happy Brown House)

free-printable-bathroom-chore-cards-for-kids_1.png

Vagy a full-extra szett, ami helyiségekre lebontva mindent tartalmaz (Skinny with Jess)

1920091_10153883882510228_689421981_n_1.jpg

Fifikás módja a takarításnak, ha versenyt csinálunk a gyereknek! Jelöljünk ki egy reális időtávot (a Stain Removal 20 percet határozott meg), írjuk le pár egyszerű lépésben a takarítást, indíttassuk el az órát, éééés hajrá! 

xbedroom-cleaning-checklist-adamika_jpg_pagespeed_ic_dar_2twzma_1.jpg

Készíttessünk a srácokkal különleges ételeket! Valahogy a főzésért még a fiam is érdeklődik, így nem nehéz rávenni, hogy magának csináljon egy-egy fogást. Nyáron különösen esélyes, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget használtassunk velük, akár nyers salátákhoz. Mert amit ők csinálnak, az már csak ízlik nekik :) Az elején írtam, hogy ezt az önellátást fordíthatjuk a javukra. Tanítsuk meg őket minél több egészséges ételre, mutassuk meg, hogy milyen egyszerű ezeket elkészíteni, bízzuk rájuk! Egy ilyen gyönyörű gyümölcssalátát, amit a Wit and Whistle oldalán találtam, mi már nem szívesen készítünk el. Ki az, aki nekiesik a sütikiszúróval, hogy csillag alakúak legyenek a dinnyék.... a gyerek ezt szívesen megcsinálja :) Jó, utána úszni fog a konyha, de adjunk nekik tanácsokat ahhoz is, hogy hogyan legyen minél kevesebb kosz, és minél könnyebb a takarítás. Szóval van két hónapunk, hogy életmódváltást csináljanak, ráadásul maguktól! 

star_watermelon_fruitsalad_1.jpg

Ugyanez a helyzet a sporttal is. Igen, van tornaórájuk és edzésre is járnak, de valahogy mégis egyre kevesebbet mozognak maguktól... A kis "unalom-cetlik" egy része legyen valamilyen mozgásos feladat. Azt tapasztalom, hogy ha csak simán mondom neki, hogy menjen ki a kertbe, az süket fülekre talál, de ha határozott céllal küldöm ki, akkor egyszercsak felpörög, és abba sem akarja hagyni :) 
A lányommal most azon vagyunk, hogy rendszeres napi "edzést" csináljunk: pár egyszerű, gyorsan elvégezhető mozdulatsort keresünk, amit naponta reggel ismételni lehet. Bízom benne, hogy ez berögzül, és a suli időben is rá fogjuk szánni azt a pár percet...

A nyáron EB és Olimpia is van, ezeket is tudjuk fejlesztővé alakítani például az 1+1+1=1 oldal segítségével. Készítsünk sablonoldalakat, amiken ki tudnak gyűjteni kedvenc sportolóik, csapataik országaira jellemző dolgokat. Mivel mi nem kifejezetten oktatni szeretnénk ezzel, ezért a hagyományos tudnivalók (terület, lakosság stb.) helyett a hangsúlyt helyezhetjük a vicces, érdekes dolgokra. 

world-geography-8279_1.jpg

A végére hagytam az abszolút kedvenceimet: kincskeresés! Ráadásul rengeteg témában lehet variálni, igazán izgalmassá lehet tenni. A lényeg, hogy az előre megadott lista alapján mindenféle dolgokat kell felfedezni a gyerekeknek a házban, a kertben, az utcán. Nem kell összeszedni vagy bemutatni ezeket, egyszerűen a listáról ki kell pipálnia, hogy megvolt.
Térjünk még vissza az olvasáshoz, a könyvekhez egy pillanatra az első ilyen tippel a scholastic.com segítségével: keressen olyan könyvet, ami 100-nál több oldalas, nincs benne szöveg, állatokról szól, amiből mozifilm készült stb. bookshelf-scavenger-hunt_1.jpg

Tiniknek talán a legjobb, ha mindenféle fotós kihívások elé állítjuk őket. Edventures with Kids ötlete nyomán küldjük ki őket az utcára, a természetbe hogy keressenek madarat, lepkét, virágot, érdekes követ, valamit, ami narancssárga, ami vicces. És persze készíttessünk velük selfiet mindenféle érdekes helyen. 

photohunt_1.jpg

Ezt fokozhatjuk, nehezíthetjük, ha megadunk nekik konkrét színeket (Pantone skála tulajdonosok előnyben), hogy pontosan olyan árnyalatú sárgát, zöldet stb, keressenek. 

Persze lehet kizárólag selfie-vadászat is egy fa előtt, valami kerekkel, színessel, árnyékban... És még millió ötlet van, ha a "scavenger hunt"-ra rákeresünk. 

Valahogy a haverokkal lógás mostanában kevésbé megy a srácoknak. Órákon és 24 órán keresztül online beszélgetnek, de néha azt látom, hogy nincs ötletük arra, hogy mit csináljanak, ha a valóságban együtt vannak. Igazán remek party lehet egy-egy ilyen, kicsit bevállalósabb kincsvadászat is. Adjunk nekik egy listát, hogy hol és hogyan csináljanak fotókat magukról, ha elég hosszú, akkor egy egész napra el tudják vele foglalni magukat :) Lehetnek egyszerűbb, és kicsit furább dolgok is: kézfogás egy szomszéddal, emberi piramis a zöld gyepen, pózolás "eladó" tábla mellett, mosogatás egy étteremben stb. Garantáltan szétröhögik magukat, és remek csapatépítés is egyben :) 50 tippet ad a Karma Carbs, egy valódi eszelős tini bulihoz. 
Ha sikerül sok gyereknek összegyűlni, akkor akár kisebb csapatokat is alkothatnak, és egymással versenyezhetnek. 

img_2122_1.jpg

Remélem így mindenkinek hasznosan telik, és nem eltelik a nyár! Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a facebook oldalam is!

Szólj hozzá

buli nyár iskola főzés doboz kert vakáció gyerekkel partykellék gyereknek oktató játék férfiaknak és fiúknak