2016. ápr 22.

A Föld zöld nélkül élhetetlen...

írta: zcsilla
A Föld zöld nélkül élhetetlen...

Ültess fát! Nem is gondolunk rá, de a kilégzésünkkel évente kb. 350 kg széndioxidot "bocsátunk ki". Ennek megkötésére nagyjából 7 darab kifejlett, nagy lombkoronával rendelkező fára van szükség. Az egyéb szennyező tevékenységünket személyenként 70-80 fa tudná semlegesíteni...  

Az idei Föld Napja fő üzenetéhez kapcsolódva, ha nem is faültetésre, de mindenféle vicces növényültetésre mutatok példát - a legtöbbnél a linken teljes DIY leírás van. 

Látható tudomány témakörben ez a kettő nálam abszolút nyerő! A gyerekek természetes kíváncsiságát mi sem elégíti ki jobban, mint ha látják, hogy miből mi lesz - hogyan lesz a magokból növény.

cd-grass-cart-post-1024x756_1.jpg

forrás: Art Projects for Kids

Néhány kanálnyi földet keverjünk össze egy kanál fűmaggal, nedvesítsük jól be, tegyük bele egy CD tok aljába (kb. a negyedéig), ragasszuk körbe celux-szal, hogy ne nyíljon ki - és tegyük napos helyre! 2-3 nap múlva megtörténik a csoda, és kibújnak a kis fűszálak. A tokra festhetünk is, és akár ajándékba is adhatjuk :) 

Emlékszem gyerekkoromban mennyire különlegesnek tartottam a kicsírázó babot, és ugyanígy voltak ezzel a gyermekeim is, különös gonddal őrizték az általuk ültetetteket. Találtam egy tündéri ötletet a csíráztatásra: 

my-little-sprout-house-848x1024_1.jpg

forrás: Playdough to Plato

A képsorozat magáért beszél: vágjunk ki egy kis ház formát, egy zacskóba tegyük a nedves vattába csomagolt babokat, a zacsit ragasszuk fel a házra, és az egészet pedig az ablakra. 

Füvet (búzát, árpát) igazán vicces ültetni :) Jó pár éve nagyüzemben lehetett kapni a fűfejeket, de nagyon könnyen készíthetünk mi is vicces figurákat. 

16998723937_7131eac1d5_b_1.jpg

forrás: Hi Sugarplum!

A levágott PET palackra ragaszthatunk szemeket (a készen vett helyett egy újrahasznos: gyógyszeres levélből lehet készíteni), és ugye látjátok, hogy az orra kupakból van? :) 

Hasonlót készíthetünk konzervdobozból is:

recycled-crafts-diy-tin-can-planters-darice-1_1.jpg

forrás: Darice Craft Blog

Lehet, hogy ez a legnyerőbb? Azért tökéletes, mert a Föld Napján elkészíthető és Anyák Napjára gyönyörűen kihajt!

grass-handprint_1.jpg

forrás: University of Florida (ők is találták valahol, de az eredeti link már nem működik)

Akkora cserép kell, amiben elfér a gyerek keze, töltsünk bele földet, a felső szélétől kb. 1-2 cm-ig. Rajzoljuk meg a kis mancsot egy papírra, majd vágjuk ki. Tegyük bele vízbe, nedvesítsük jól át (de ne ázzon szét!), és fektessük rá a földre. Szórjunk fűmagot a kéz-sablonra, és takarjuk be az egészet még kb. 1 cm földdel. Tegyük napos helyre, és figyeljünk a megfelelő víz-utánpótlásra!

Cuki kis zöld-"fagyi": A növények a tölcsérrel együtt kiültethetőek a kertbe :) 

34c2b61b0490ff1e5c4bddd85ea14613_1.jpg

forrás: Sway

Kicsit nagyobbak, kicsit összetettebb ez a házi dzsungel-terrárium:

terrarium-diy_1.jpg

forrás: Crafting a Green World

Az elkészítéshez a linken videó is van! Ahhoz, hogy a növények hosszan megmaradjanak az elvágott palack aljába először kavicsok kerülnek, majd erre egy réteg aktív szenet szór (a víz megszűréséhez), majd tesz rá egy réteg szakállbroméliát (Tillandsia usneoides) vagy pisztácia héjat határolónak, és erre kerül a föld. Ezután már csak be kell ültetni, és kedvünk szerint népesítsük be műanyag állatokkal. A tetejét úgy tudjuk ráhúzni, ha egy picit bemetsszük a flakont. Sok nem közvetlen napfényre van szüksége, és néha öntözésre. 

Ha már műanyag állatoknál tartunk... Van egy zseniális lány, akinél ilyen állatokat lehet vásárolni itthon is:

tumblr_inline_o0j2t4a6ue1tfg6qk_500_1.jpg

forrás: Play Plants

Kevésbé dekoratív, de rendkívül szemléletes kísérlet. Miért is jó a talajnak, ha növényeket, fákat ültetünk? 

40afc4707852211a4c36b9ccccc7d2c0_1.jpg

forrás: science and nature

Akciódús lelkületűeknek nagyon ajánlott a "növény-bomba". Akár gerillakertészként szeretnéd eldobálni a nagyvárosban, akár ajándéknak is kiváló. 

p1400435-705x528_1.jpg

forrás: HellaDelicious

A klasszikus növénybombához földre és (vörös)agyagra van szükség, amit összekeverünk a virágmagokkal. Golyókat (vagy formába nyomkodva pl. szívecskét) formázunk belőle, és pár napig hagyjuk kiszáradni. Ne essünk kétségbe, ha nincs agyag elérhető közelségben: a földdel kevert virágmag-golyókat csavarjuk bele csomagolópapírba. Ezután már nincs más dolgunk, mint eldobálni a kertben, az utcán, köztereken - és figyelni, ahogy heteken belül kihajtanak belőle a színpompás növények. 

Öko-tudatos esküvőkön köszönőajándék is lehet, egyenként-hármasával becsomagolva adhatja az ifjú pár a vendégeknek. Kedves kísérőszöveggel ez tényleg szép ajándék :) 

Elképesztően sokoldalúan használható a virágzó papír, amit szintén nem túl bonyolult elkészíteni otthon sem. A linken részletes, magyar útmutatót találtok!

Egy ideje már játszom a gondolattal, hogy a termékeim csomagolásához ilyet fogok készíteni... lehet, hogy ma bele is vágok? 

fecni_magos2_1.jpg

forrás: Fecni blog

Zöldelljen a Föld Napja mindenkinél! 

Szólj hozzá

fa esküvő iskola virág papír kert gyógynövény flakon gyerekkel gyereknek oktató játék CD felnőttnek férfiaknak és fiúknak