2016. ápr 20.

Újra és tovább! Hasznosíts!

írta: zcsilla
Újra és tovább! Hasznosíts!

upcy_tornazsak02.JPG

Melyik a jobb - a továbbhasznosítás vagy az újrahasznosítás? Mindkettő! Mi a különbség? Nézzünk meg néhány tornazsákot, és kiderül! 

A fenti a saját tervezésű és készítésű összehúzható hátitáskám, ami eredetileg egy fodrászat beltéri reklám zászlója volt. Jó minőségű, műszálas anyag, a fotó ún. szublimációs nyomtatással került rá. Ez a legtökéletesebb minőséget adó nyomdai eljárás. A festék viszonylag magas hő hatására beépül az anyagba, annak részévé válik, így nem kitapintható a felülete és gyakorlatilag nem kopik ki belőle.

Vagyis adott egy nagyon jó minőségű alapanyag. Ha ez bekerül pl. egy textilgyűjtőbe, akkor nem egészen tudom, hogy mi lesz vele... az egyetlen amit találtam, hogy vágással és tépéssel újrahasznosított ipari vatta (pl. boxzsákokat ilyennel tömnek ki) vagy fonal készülhet textilhulladékból. Ez egy nagyon fontos folyamat, de igencsak veszít az eredeti értékéből az alapanyag, vagyis ez klasszikus újrahasznosítás.

dsc_0127_1.JPG

forrás: Tesa Kft.

Ma már egyre elterjedtebb, hogy PET palackot újrahasznosítanak. Az rPET gyártása során a használt pillepalackokból újra-műanyagot készítenek. Ebből készülnek újra PET palackok - ami rengeteg energia és károsanyag csökkenéssel jár ahhoz képest, ha új alapanyagból készül. És készítenek belőle fonalat, vagyis textíliát is. Több sportszergyártó is felfedezte már magának ezt az anyagot, sőt már egyes reklámcikk-forgalmazók is. A környezettudatosabb vállalkozások így választhatnak maguknak re-fonalból készült táskákat is. 

insulated-drawstring-bags-300x300_1.png

forrás: Factory Direct Promos

Valószínűleg a hatalmas szeméthalmokra megoldást inkább az ilyen típusú újrahasznosítás jelenthet. Helyesebben a problémát ez is elkendőzi, mert az igazi megoldás a keletkező szemét mennyiségének csökkentése lenne. 

Minden változást kicsiben kell elkezdeni. Ne vegyél felesleges hulladékot, és hasznosítsd tovább otthon azt, ami keletkezett. Igen, ez már továbbhasznosítás, mert az új használat előtt nem kell feldolgozni, és nem kell csökkenteni az értékét. Ha tornazsákot szeretnél, varrj magadnak bármiből, ne vásárolj meg hozzá új anyagokat! 

Persze a legegyszerűbb, ha "méteráruként" használod a ruhadarabot - egyszerűen felszabod és kiszabod. Én azonban sokkal jobban vonzódom azokhoz a megoldásokhoz, ahol megtartják az eredeti funkciót, és egy kis csavarral hoznak belőle létre valami mást. Ez nehezebb, mert sokkal jobban kell alkalmazkodni a tárgyhoz, bele kell látni dolgokat, meg kell látni benne az újraszépet. Én is törekszem erre, amikor valamit készítek és ilyen példákat mutatok. 

A jó kis klasszikus farmer... Mindenre használható, mindig és mindenhol. Természetesen tornazsáknak is. 

il_570xn_829549591_hgzd_1.jpg

forrás: PrettyMarry, Etsy

Régi pólókból igazán jópofa, vicces hátizsák készülhet. Egy apró trükkel megőrizhető a gyerekek kedvenc pólója még egy jó ideig azután is, hogy kinőtték (teljes leírással).

img_4351_1.jpg

forrás: Totally Stichin'

A vitorlavászon remek anyag, igazán tartós és általában nagyon jó színei vannak. Ennél a táskánál nagyon szimpatikus, hogy az összehúzó karikákhoz az eredeti ringliket használták fel. 

il_570xn_926994652_4d4m_1.jpg

forrás: wyattandjack, Etsy

Természetesen, ha tetszik az általam készített tornazsák, akkor meg tudod vásárolni - nem ezt, mert ilyen még egy nem lesz, de ugyanilyen anyagból hasonló hangulatút igen. Keress meg a facebookon vagy a csillaz@gmail.com emailcímen. 

Szólj hozzá

táska farmer anyag varrás gyereknek saját termék felnőttnek férfiaknak és fiúknak