2016. már 09.

KÉK jótékonysági freeform horgolás - csináljuk együtt! 3. rész

írta: zcsilla
KÉK jótékonysági freeform horgolás - csináljuk együtt! 3. rész

Folytassuk a Győri Autizmus Világnaphoz köthető kék freeform horgolásunkat. Gyűljenek a mintaegységeink! Próbáljunk ki bátran bármit, amit már régóta szerettünk volna :) Most körök és félkörök vannak soron, horgoltam, ami éppen eszembe jutott. 

16.JPG

 * Kör alakzat

Kétféle módszerrel lehet kört létrehozni: kezdhetjük sorban, ekkor láncszemeket = chain stich (ch) = воздушная петля horgolunk és a láncszemeket alakíthatjuk körré. Megint csak a Barka fonal oldalát javaslom ennek megtanulásához. 
Én csak akkor kezdem így, ha "lyukas" közepet szeretnék, mint a képen. Ehhez 6 láncszemet készítek, összehurkolom, 12 kispálcát készítek a körben, és utána szaporítok = increase (inc) = прибавка.  (A képen a jobb oldalon).

10_korok.JPG

Kezdhetünk csúszógyűrűvel = magic ring is. Szerintem ez sokkal szebb kört ad, ha eléggé meghúzzuk, akkor teljesen lyukmentes lesz a közepe. A Szeretek horgolni oldalán látható képes leírás erről. Első körben tehát 6 szemünk van. Legalább is nálam. Van, aki 8 szemmel szereti kezdeni.

* Körré hízlalás

Nagyon sok mindent kellene leírnom az alapokról is, de inkább nézzetek utána! Lehet körönként vagy folyamatosan (inkább spirál alakban horgolni) a kört, mindkettő kicsit más képet ad. Én az első verziót szeretem, különösen ha színeket is variálok, mert csak akkor lehet szépen "ugrás nélkül" színt váltani. Lehet kispálcával, félpálcával vagy egyráhajtásos pálcával körözgetni. Az 50x50 négyzethez talán ez utóbbi a leghatékonyabb, annál gyorsabban haladunk. 

Alapvetően elmondható, hogy minden sorban (körben) 6-6 szemmel növeljük a horgolásunkat. Vagyis az első körben minden szembe 2 szemet öltünk (12 szemünk lesz), a következőben, 1 szem - 2 szem hatszor (18 szem), majd 2 - 2 (24 szem), 3 - 2 (30 szem) stb.

Ha megnézzük ezt a leírást, akkor láthatjuk, hogy itt valami nincs rendben... nem kör lett, hanem hatszög! Ez általában csak az 5-6. sor után jön elő, ha utána gömbbé alakítjuk, akkor nem nagy gond, de ha kört szeretnénk, akkor bosszantó... De ez simán elkerülhető! Csak annyit kell tenni, hogy néhány soronként nem szabályosan kell növelni a szemek számát, hanem elcsúsztatva, vagyis pl. 4 - 2 helyett abban a körben 2 - 2 utána 4 - 2 (ötször) és még 2 sima szem. Vagyis azt érjük el, hogy ne minden szaporítás essen pontosan egymás fölé, így szépen görbülni fog az a kör.

* Engedjünk a csábításnak és alkossunk!

Váltogassuk a pálcákat, kispálca után legyen ráhajtásos... máris lazább, szellősebb lesz a mintánk. Nem is muszáj egy teljes kört horgolni, és kész is van egy freeform alap. 

11_felkor.JPG

 * Félkör - csipkés szegély

Nagyon dekoratív és nagyon könnyű. A lényeg, hogy egy-egy egységhez páratlan számú szemre van szükségünk (5-7-9). Ebben a leírásban a szív ívének kialakítását kell nézni. Ha félpálcákat használunk, akkor 5 szemre van szükség és a 3.-ba öltögetünk (vagyis mindig a középsőbe), és 5 pálcát. Ha kétráhajtásos pálcával dolgozunk, akkor 9 szem széles a minta, az 5.-be öltünk, és 9 pálcát csinálunk összesen.  

Természetesen nem csak kör alakhoz, hanem egyeneshez is lehet ilyen szegélyt alkalmazni.

15.JPG

 * Hálós szerkezet

Laza és gyors! Elképesztően gyorsan lehet vele haladni, pillanatok alatt nő meg a mintánk :) Leírás pl. itt, képek itt. (Ez utóbbiból tényleg csak a képeket lehet használni, a szöveg valami automatikus fordítás). 

Körnél annyiban módosul a háló mintája, hogy az összekötő láncszemek számát mindig növelni kell, hogy ne pöndörödjön össze a mintánk. 

Nem kötelező. de a szélénél lezárhatjuk a pálcasorral is, így egy szép rozettánk lesz.

12_rozetta.JPG

 * 3D

A freeformban gyakran megjelenik a nem síkra horgolt minta, a háló jó alap ehhez Annyit csináltam, hogy egy láncszem-sort készítettem az egyik sor hálóra (5 láncszem, egy kispálca a háló egyik szárán keresztül - ismételve).

13_rozettapluz.JPG

Ez is bőven elég lett volna, de még kis szirmokat = petals is készítettem a láncszemekre. Egy-egy hurokba a következőt horgoltam: 1 kispálca, 1 félpálca, 1 egyráhajtásos pálca, 1 félpálca, 1 kispálca. De itt is lehet bármi más, minél nagyobb a különbség a közepe és a széle között és/vagy minél több szem kerül egy-egy hurokba, annál annál hangsúlyosabb a szirom jelleg. 

14.JPG

Most itt tartok, nekem ennyi elem van készen: 

17.JPG

Az eddigi részek szépen sorban: 

Szólj hozzá

jótékonyság freeform horgolás saját útmutató (tutorial)