2014. ápr 02.

Buda és Richárd névnapra - ajtóból ágyvég

írta: zcsilla
Buda és Richárd névnapra - ajtóból ágyvég

Két külön jelentésű nevet ünneplünk ma is, én mégis próbálom összehozni őket. A felújítások során előfordul, hogy régi nyílászáróinkat le kell cserélni, a mai ötlet egy régi ajtót ruház fel új tartalommal. 

0403Buda_richard.jpg

  • Április 3. : Buda és Richárd
  • Jelentésük: Buda sokféle jelentésű - béke, öreg ember, követ; Richárd - hatalmas és uralkodó
  • Forrás és részletek: buildipedia
  • Felhasznált anyagok: fa ajtó, festék, szivacs, textil, flíz, keretléc (opcionális), szalag, ragasztó, szegecselő

Ma nem egy gyorsan kivitelezhető ötletet hoztam, de sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk. A család békéjét részben a hálószoba békessége határozza meg. Ez a hatalmas ágyvég nem telepszik rá a szobára, mégis fejedelmi ágyat varázsol bármilyen egyszerű fekhelyből. Az öreg ajtó megfiatalodik néhány egyszerű lépés után. 

  1. Ha szükséges, vágjuk az ajtót megfelelő méretre. Erre akkor lehet szükség, ha az ajtó alsó részén a fa szélesebb, mint a felső oldalán. Optikailag jobb hatású, ha eredeti funkciójában használjuk, de nekünk most vízszintesen lesz rá szükségünk, és így teljesen szimmetrikusnak kell lennie. 
  2. Csiszoljuk le az ajtóról a régi festéket. A linken teljesen új felületet kapott, de elképzelhető az is, hogy csak részben csiszoljuk meg, így antik hatást lehet elérni. Ha nem túl csúnya a festék, akkor akár utána ne is fessük le, hanem hagy látszódjon ki a fa színe. 
  3. Az ajtót és a keretlécet (ha ragaszkodunk hozzá) fessük le a kívánt színre. Lehetőleg környezetbarát, öko festéket használjunk.
  4. A keretlécet szögeljük fel az ajtó felső részére. 
  5. Készítsük el a kárpitozást. Minden kazettára ragasszunk egy réteg szivacsot (kisebb legyen, mint a kazetta), erre jöhet a vlies és a kívánt anyag. Ez utóbbiak viszont legyenek egy kicsit nagyobbak, mint a kazetta mérete. Hajtsuk vissza az anyag széleit, és tűzőgéppel rögzítsük. 
  6. Textilragasztóval ragasszuk fel a szalagot az anyag széléhez - ez egyrészt jól néz ki, másrészt elfedi a kapcsokat.
  7. A kész ágyvéget szereljük fel a falra. Legyen a rögzítés a faltípusnak megfelelő.

Boldog névnapot!

Szólj hozzá

fa névnap lakberendezés anyag felnőttnek férfiaknak és fiúknak