2014. már 14.

Bori, a matyó leány és Deti, a hableány - két új figura a Meskán

írta: zcsilla
Bori, a matyó leány és Deti, a hableány - két új figura a Meskán

A parafadugó figurákból soha nem elég... Legalábbis szerintem. A fejemben még rengeteg ötlet van, hogy mit lehet kihozni ebből az egyszerű formából. Már régóta foglalkoztat, hogy egyedi szuveníreket kellene készíteni, amelyek nem (kínai?) tömeggyártásban készülnek. Reményeim szerint ez egy sorozat lesz, minek első darabja a matyó hölgy. Szeretnék mesefigurákból is egy sorozatot készíteni, ezért a tündér mellé született egy sellő is. 

P1530146.JPG

Nagyon régóta szeretnék olyan tárgyakat készíteni, amelyek utalnak a magyar népművészetre, de nem a hagyományos formában. Ebben a műfajban igazán zseniálisat alkot a Folqa, nem hiszem, hogy nyomukba érhetek vagy, hogy megválthatom a világot, de remélem valakinek tetszeni fog.

Először azért Bori, a matyó baba készült el a népművészeti sorozatból, mert ilyen színű fonalaim vannak. Az ötlet már régóta meg volt, a fonalak színei hasonlítanak a tradicionális matyó színekre, de csak most tudtam szerezni hozzá olyan szalagot, amit elképzeltem. Ebből a babából nem lesz több, mert a fejdísznek használt fonal el is fogyott... Talán írtam már róla, hogy kizárólag maradék fonalakból dolgozom, így abszolút limitált darabok készülnek, ha elfogy a gombolyag (ami sokszor nem is egész), akkor vége, valószínűleg soha többet nem találok ugyanolyat. 

P1530140.JPG

Sajnos a fotókon egyáltalán nem jön ki jól, hogy a fejrészét a hagyományos matyó "pomponos" fejdíszre hasonlító, bogyós horgolással készítettem. Bori nevet kapott, Kis Jankó Borira, a leghíresebb matyó íróasszonyra utalva. 

Deti, a sellő prototípusa már régen készen volt, a kislányomnak horgoltam. Most végre készült belőle egy új. Az, hogy színei hasonlítanak Ariel-re, nem pusztán a véletlen műve, de tervezem, hogy készül más színösszeállításban is. Kivételesen nem parafa a dugó, hanem ez az újfajta gumi-szerű anyag az alapja (ami legalább nem ázik szét Deti lakóhelyén, a tengerben :)

P1530142.JPG

És miért ez lett a neve? Valahogy úgy érzem, hogy megérdemelnek egy-egy nevet. Ha nem is mindegyik darab külön, de a formák igen. Ilyenkor előveszem a google szótárt, és keresek a figurára utaló szóhoz egy jó hangzású fordítást. Deti tengert jelent albánul. Így lett a tündér Fe (dán), a nyuszi Pupu (finn), a kandúr Köttur (izlandi), és a baba Bimbo (olasz).

Szólj hozzá

szuvenír parafadugó horgolás meska saját termék