2017. nov 12.

Vidám tökök a lakásban - csináld magad

írta: zcsilla
Vidám tökök a lakásban - csináld magad

Még egy kicsit legyen ősz! Még egy kicsit készítsünk tökös dekorációkat, aztán indulhat a karácsonyi őrület.... Ha már a Halloweeni dekoráció lekerült, jöhet még egy pár tartósabb változatú tököcske a lakásba. Elővetted a tavalyi pulcsikat? Találtál köztük olyat, amit idén már nem fogsz hordani? Akkor ollóra fel! 

12tok_tadaam2.jpg

A pulcsik mellett szükségünk lesz még tömőanyagra – lehet hagyományos háztartási vatta vagy a profi poliészter golyónak nevezett pihe-puha töltőanyag. A szárnak illatos fahéj rudat használtam (tökéletes egy kisebb faág is), és kell még egy kis pamutfonal. Varrni nem kell, de a férceléshez szükség van tűre és cérnára.

01tok_alapanyag.jpg

A pulóver ujjából vágjunk le kb. 13-15 cm magas darabokat. Ekkor a végén kb. 10 cm széles, és 6 cm magas (+ a szár) tököket kapunk. Kísérletezzünk szabadon a méretekkel, nagyon jól néznek az ennél laposabb és magasabb tökök is!

02tok_levagva.jpg

Fordítsuk ki a levágott darabokat, és az egyik oldalát férceljük körbe.

03tok_ferceles.jpg

Húzzuk össze a fércelést, néhányszor tekerjük körbe a cérnával, és csomózzuk meg.

04tok_osszehuz.jpg

Fordítsuk ki.

05tok_kifordit.jpg

Töltsük meg lazán a tömőanyaggal, figyeljünk rá, hogy mindenhova jusson belőle. Keverhetünk a tömőanyagba illatos fűszereket is, szegfűszeget, szegfűborsot vagy levendulát.

06tok_megtolt.jpg

Férceljük körbe a felső szélét is, húzzuk össze a cérnát úgy, hogy a szélek befelé kerüljenek.

07tok_osszehuz.jpg

Fűzzünk be kb. 1 m hosszú fonalat egy nagy lyukú tűbe, és a tök középpontján keresztül egy hurkot csinálunk: a madzag csomózott vége alatt, a szálak között bújtassuk át a tűt.

08tok_madzag.jpg

Tetszés szerint osszuk 5-6 szeletre a tököt, vagyis készítsünk újabb hurkokat a középponton keresztül. Csomózzuk meg a fonalat, és az ujjunkkal kicsit tágítsuk ki a felső lyukat.

09tok_szeletek.jpg

Szúrjuk bele a fahéj rudat, és készen is vagyunk!

10tok_kesz.jpg

Ismételjük sokszor :) 

11tok_tadaam.jpg

Az útmutatót eredetileg a Marie Claire Magyarország ÖKO rovatának készítettem. Figyeld folyamatosan a magazin online változatát, mert rendszeresen környezettudatos témák is megjelennek náluk! 

Az útmutatót az UPCY ökodesign készítette. A forrás megjelölésével szabadon megosztható akár egészében, akár részenként.

Egy ilyen útmutató elkészítése több órás megfeszített munka, a saját szellemi, kreatív termékem, ezért kérlek, hogy soha ne tüntesd el róla a nevem, ne állítsd be sajátodnak. 

Az útmutató alapján készített tárgyakat magán vagy jótékonysági célokra lehet csak felhasználni, eladás céljából nem. Ha jótékonysági célból készíted el, akkor megtisztelsz, ha szólsz erről. És ha tudok, akkor örömmel veszek részt a jótékonysági akcióban, szívesen megosztom a lehető legtöbb fórumon és lehetőségeimhez mérten egyéb módon is népszerűsítem is. 

Szólj hozzá

halloween lakberendezés dekoráció pulcsi anyag varrás gyerekkel MarieClaire felnőttnek saját útmutató (tutorial)