2016. júl 04.

Szünidős mulatság - kuponfüzet DIY és letölthető bingók

írta: zcsilla
Szünidős mulatság - kuponfüzet DIY és letölthető bingók

A szünidő tök jó dolog, de a túl sok szabadidő néha unalmas a srácoknak. Folyamatosan gyűjtöm az ötleteket a saját gyerekeim szórakoztatására, amiket persze itt is megosztok, hogy minél több kiskamasznak teljen igazán jól a vakáció. A visszajelzéseitekből azt látom, hogy jól teszem - így folytatom :) 

upcy_kuponfuzet00.jpg

Múlt héten rengeteg tudományos játékot, kísérletet szedtem össze, veszélytelen anyagokkal és végeredménnyel.

Az első gyűjteményben olyan ötleteket találtok, amivel a szülőknek is "dolgozni" kell, előre készülni, ötletelni, alkotni. Én azóta zsizsegek, és alkotok! Már akkor is írtam, hogy az egyik kedvencem a fiamnak nélkülözhetetlen olvasás bingó. Közben kiderült, hogy az unokatesóknak is nagy szüksége van rá... legalább is a szüleik szerint :)

A bingó lapokat e-mailben küldöm el, ha feliratkozol a hírlevelemre!*  Kattins ide, hogy megkapd a bingó lapokat!

Mivel szerintem nem csak olvasni, hanem egy kicsit számolni sem árt, sőt a nyelvet is érdemes gyakorolni a nyáron, így rögtön készítettem ilyen bingókat is. Mivel a két gyermekem szokásai eléggé eltérőek, ezért olvasásból kétféle bingó tábla van - sokat és keveset olvasóknak. Ugyancsak differenciált a matek bingó is, hiszen a lányom negyedikes, és átlagos matekos, a fiam viszont hatodikos és matek szakos volt. 

upcy_bingo_olvasas01.jpg upcy_bingo_nyelv.jpg

A bingó lapokat e-mailben küldöm el, ha feliratkozol a hírlevelemre!*  Kattins ide, hogy megkapd a bingó lapokat!

A bingó szabályai rendkívül egyszerűek, de az fontos, hogy a gyerekek is megértsék, hogy a játék akkor ér valamit, ha komolyan veszik és betartják a szabályokat. Az is fontos, hogy minden kihívást külön kell teljesíteni (pl. hiába olvas kalapban, a vízparton egy fának dőlve - akkor is csak egyet pipálhat ki).
Ha sikerült bingót csinálnia (vagyis ötöt teljesítenie egy sorban/oszlopban/átlósan), akkor kap egy kupont. Ha táblán lévő összes kihívást beikszelte, nos akkor az övé az arany kupon valami igazán jó dologgal :)
Több gyereknél akár jó kis verseny is lehet, akkor érdemes még "éremtáblázatot" is vezetni. 

  1. El kell dönteni, hogy hány perces olvasással/hány szóval teljesítik a kihívást.
  2. Készítsük el nekik vagy csinálják meg maguknak a kuponfüzetet.
  3. Meg kell beszélni, hogy mik lesznek a kupon ajándékok, és mi lesz a szuper-bingó (vagy ez lehet meglepetés is). Az ajándékokat írjuk fel a kuponlapok ellenőrző szelvényeire. 
  4. A kedvük, céljaik, taktikájuk szerint teljesítsék a kihívásokat, csak rajtuk múlik, hogy milyen gyorsan csinálnak bingót. 
  5. Ha összejön egy-egy bingó, akkor a kupon ellenőrző szelvényéről másolják át a kupon-lapra az ajándékot.
  6. Ha szeretnék, váltsák be azonnal vagy várhatnak is vele - tépjék le a kupont.
  7. Szerintem fontos, hogy a szülő is abszolút partner legyen, tehát olyan ajándékok legyenek, amelyek azonnal és maradéktalanul teljesíthetőek, ha a gyerek beváltja a kupont.

KUPONFÜZET CSINÁLD MAGAD

A kuponfüzeteket legegyszerűbben a megmaradt füzetekből tudjuk elkészíteni. Biztos van olyan füzet, amibe keveset írtak, de jövőre már úgysem tudják használni. Az mindegy, hogy négyzetrácsos, vonalas, sima vagy akár kottafüzet. További hozzávalók: snitzer, ár, vonalzó, tű, fonal.  

Tépd ki a használt lapokat a tavalyi füzetből! És hátulról is szedd ki a kieső oldalakat.upcy_kuponfuzet01.jpg

Egy füzetből kijöhet kettő vagy három kuponfüzet is. Egyszerűen oszd a füzetet 2 vagy 3 egyenlő részre! Egy hagyományos füzet 20,5 cm magas, így kb. 6,5-6,5-7,5 cm széles vagy 10,25 cm-s kuponokat kapsz. A kijelölésnél figyelj arra, hogy a füzet kapcsai hova esnek! 

Könnyű vele dolgozni, de hogy biztosan ne csússzanak el a lapok erősítsd össze őket. Pl. nagy gémkapoccsal, csipesszel, iratkapoccsal. Majd a vonalak mentén egy snitzerrel vágd szét a füzeteket!

upcy_kuponfuzet02.jpg

Ha három részre vágod az iskolai füzetet, akkor a középső kis füzetnél figyelni kell, mert a lapok kiesnek, hiszen nincs, ami a borítóhoz rögzítse. A legegyszerűbb, ha hozzávarrod a lapokat. Erre két módszer is lehet: kinyitod a füzetet, két lyukat szúrsz bele, és egy cérnával összefűzöd. Vagy végiglyukasztgatod (összehajtva), és két oldalról megvarrod. A kilógó cérnából kis akasztót is készíthetünk. 

upcy_kuponfuzet03.jpg

Ez a lépés teljesen kihagyható a félbevágott füzetnél, hiszen itt az eredeti kapocs tökéletesen funkcionális marad. 

Úgy igazi a kuponfüzet, ha kitéphetőek a kedvezmények. Egy árral viszonylag sűrűn lyukaszd ki a lapokat! A borítót hajtsd félre, csak a belső lapokat perforáld! Ár helyett talán jó lehet egy nagyobb tű is, szerintem ilyenkor ne túl sok lapot lyukassz át egyszerre, nehogy a kezed megsérüljön!

upcy_kuponfuzet04.jpg

A másik módszer, amit kipróbáltam: a varrógépet kell végiggörgetni a lapokon. Nem kell bedugni, csak kézzel hajtani, és nagyon figyelni, nehogy túl vastag legyen a sok lap, és eltörjön a tű!

upcy_kuponfuzet05.jpg

Óvatosan lapozd végig a füzetet, és válaszd szét a lapokat. Kipróbáltam, és iszonyú jól működik, egészen könnyen kiszakíthatóak a cédulák!

upcy_kuponfuzet06.jpg

Következik a legfontosabb lépés: az ajándékok megbeszélése :) Szerintem nagyon fontos, hogy olyanok legyenek a jutalmak, amelyek senkinek nem okoznak gondot sem időben, sem anyagilag, sem beszerezhetőség tekintetében. Az ajándékok széleskörűek lehetnek: tárgyi apróságok (kis csoki, fagyi, aktuális gyűjteménybe valami stb.), közös időtöltések (uszoda, társasozás, filmnézés stb.) vagy éppen a dolgok meg-nem-csinálása, kamaszoknál ez lehet az egyik legtutibb (1 óra teljes pihenés, "nem kell megcsinálnom, amit kérsz" stb.). 

A szuper-bingó is megállapodás kérdése, vagy éppen azt meglepetésként is kaphatja a gyerek. Ehhez készíthetünk egy külön lapot is. 

Ha meg vannak a kedvezmények, akkor írja rá a gyerek egyesével őket az ellenőrző szelvényekre

upcy_kuponfuzet07.jpg

És persze a borítót is ki lehet díszíteni

upcy_kuponfuzet08.jpg

Amikor összejön egy bingó, akkor a gyerek választhat, hogy melyik kuponra váltja be. Ekkor az ellenőrzőszelvényről írja át a letéphető lapra. És eldöntheti, hogy azonnal beváltja, vagy vár a megfelelő pillanatra... 

A bingó lapokat e-mailben küldöm el, ha feliratkozol a hírlevelemre!*  Kattins ide, hogy megkapd a bingó lapokat!

Ha tetszett a poszt, lájkold a facebook oldalam is!

* Ne aggódj, nem foglak folyamatosan hírlevéllel bombázni, én sem vagyok híve.

Szólj hozzá

könyv nyár iskola papír vakáció gyerekkel gyereknek oktató játék saját útmutató (tutorial) férfiaknak és fiúknak