2016. már 01.

KÉK jótékonysági freeform horgolás - csináljuk együtt!

írta: zcsilla
KÉK jótékonysági freeform horgolás - csináljuk együtt!

Első lecke - az alapok

Az Autizmus Világnapján (április 2.) Győrben kékbe fog borulni minden. Ehhez bárki elkészítheti kötött vagy horgolt 50x50-es négyzetét. A Világnap eseményeinek megrendezéséhez a Kreatív Kommuna és barátainak jótékonysági árverése is hozzájárult, de szeretnénk folyamatosan támogatni az autizmus megismerését és elfogadását, most éppen így :) 

borito02.jpg

A KÉK kötésre (horgolásra) 50x50 cm-es négyzeteket várnak, hogy minél több alkotással tudják fonal-bombázni a Széchenyi teret. Március közepéig lehet küldeni a négyzeteket , a Gombolyda Fonalbolt és Kézműves Műhelybe (Győr, Liszt Ferenc u. 2.). 

yarnbombing.jpg

fotó forrása: Autizmus Világnap Győr facebook oldal

A freeform horgolás a szabadság megtestesülése számomra... Lényege, hogy szabadon keveri az ember a horgolás-formákat, a színeket és akár a fonalakat is. Nincsenek határok, nincsenek korlátok, mindent szabad és lehet :)
Remek alkalom arra, hogy kipróbáljunk, tanuljunk újabb és újabb öltésfajtákat vagy, hogy elhasználjuk a megmaradt pici fonalgombolyagokat. Egyedi, és megismételhetetlen, soha nincs két egyforma belőle. Készülhet belőle pl. ruhadarab, táska, takaró, párna, ékszer vagy csak motívum.... Hozhatnék példát, de inkább írd be a keresőbe: "freeform crochet".
Sokféleképpen lehet nekifogni. Van amikor "csak úgy" jönnek a minták, amelyek aztán egésszé állnak össze, vagy van egy téma, koncepció, vagy akár a részekből állítjuk össze az egészet. 

p1620479.JPG

Tengeri freeform karperec, UPCY

Ez nem azt jelenti, hogy semmit nem kell/lehet tervezni, csak nagyobb lehetőségünk van a szabadságra :) 
Az 50x50-es négyzetekhez is többféle úton lehet eljutni - érdemes papírból kivágni egy ekkora alapot, hogy tudjuk mennyit kell még dolgozni :) 

  • készíts formákat, mintákat, ami eszedbe jut, és a végén dolgozd össze egésszé
  • tervezd meg előre (rajzon), hogy mit szeretnél látni a végén, és ahhoz készítsd el az alkatrészeket
  • készülhet egyben is az egész, ilyenkor a különböző színeket, formákat váltogathatod kedved szerint
  • bármilyen fonal használható hozzá, olyan is, amit máshoz nem tudnál felhasználni
  • nem csak síkban, hanem térben is lehet gondolkodni
  • nem csak horgolással, hanem egyéb technikákkal (pl. kötés) is kombinálhatod - ha mással gyorsabban haladsz, akkor legyen az a fő, a horgolást csak kiegészítésnek használd!
  • sokszor kombinálják egyéb anyagokkal: gyöngyökkel, ásványokkal, így aztán tényleg elképesztően érdekes hatás érhető el
  • alapvetően szerintem tökéletes a gyakorláshoz, ezért is ajánlom kezdőknek: anélkül, hogy mindegyikből valami "egészet" kellene készíteni, nyugodtan próbálgasd az öltéseket (és itt az sem tragédia, ha nem tökéletesen egyforma, egyenletes minden :)
  • kezdetben ne akarj nagyon bonyolultat alkotni, csak próbálgasd az öltéseket, formákat, találd meg a kedvenceidet!

Eredetileg azt terveztem, hogy az alapoktól kezdve mutatom be a horgolást... de a neten annyi remek oktató kép, leírás, videó található, hogy inkább csak linkelni fogom ezeket, és helyette azt szedem össze, hogy hogyan lehet könnyen keresni, lefordítani és értelmezni a mintákat. 

Mert mintákhoz, ötletekhez igazán érdemes a netet böngészni! Természetesen magyarul korlátozottabbak a lehetőségek, ezért jobb a pinteresten vagy a google-lel angolul keresni. A freeform szerintem az oroszoknál érte el a csúcsot, elképesztő, hogy miket alkotnak!

A fordításokat a mintákból, nagyrészt saját tapasztalatból írtam angolul, de vannak jó kis szótárak is a neten: angol-magyar horgolási szótár, angol-amerikai-francia-dán-magyar szótár. Találtam egy remek orosz-angol horgolási szótárt is, az orosz kifejezéseket leginkább innen másoltam ki.
Az angol nyelvű mintáknál figyelni kell, hogy angol (UK) vagy amerikai (US) a leírás! Alapvető különbség, hogy a rövidpálcát (rp) az UK leírás double crochet (dc)-nak, míg az amerikai single crochet (sc)-nak nevezi. Nagy általánosságban (a jó mintáknál) előre jelzik, hogy melyik terminológiát használják.

Nézzük tehát az alapokat:

* Freeform (szabad?) horgolás = freeform crochet = фриформ

Ha ezt beírjuk bármilyen keresőbe, akkor... hihetetlen, hogy mi mindent fogunk látni :) Én napokig-hetekig csak a mintákat néztem. Ez részben jó, mert az ember sok inspirációt szerezhet, de rossz is, mert el is bizonytalaníthat... Azt javaslom, hogy nézelődjetek egy kicsit, és utána vágjatok bele! Legyen cél, és sürget is az idő, mert kb. két hét van arra, hogy elkészüljön a négyzetünk, így nem árt nekikezdeni :) 

Az első munkák nyilván nem lesznek annyira látványosak, mint amit kihoz a kereső - de ők nem most kezdték :) Csak ismételni tudom magam: a jótékonysági horgolás remek alkalom a gyakorlásra! 

Magyarul is a freeform-ot használjuk leginkább...

A KÉK horgoláshoz "csak" egy sima négyzetet készítünk, de ha belejövünk, akkor ezzel a módszerrel nagyon sok minden készülhet. Például sál = scarf, vagy táska = bag, karperec = cuff = манжета, nyaklánc = necklace ( a nagy, szinte szoborszerű nyakláncokat statement-nek hívják). 

* Mintaegység = scrumble(s) = Скрамбли

A nagyobb freeform mintáknál érdemes egységeket készíteni, és ezeket összedolgozni. Lehetnek kisebb részek, vagy kis minták. Ezek önállóan is nagyon szépen megállják a helyüket, de össze is állíthatóak. A tervezést is könnyítik, mert - főleg kezdetben - egyszerűbb, ha részeket készítünk el egyszerre. 
Ezek bármik lehetnek, de sokszor kör, virág, csiga a központi forma, és e köré építik fel a többi öltést. 
Angolban a többesszám jele "s", pl. 1 stich - 2 stiches (egy öltés - 2 öltés), 1 scrumble - 3 scrumbles (1 egység - 3 egység).

01_scrumble.jpg

Mintaegységek, forrás: Freeform Crochet Bag by Moogieof4, Instructables

* Minta, fonal, tű

Sokszor minta = pattern (pat) = узор, раппорт alapján dolgozunk. Ha útmutatót keresünk, akkor tutorial vagy csináld magad = do it yourself (diy) szavakat is érdemes beírni a keresőbe. 

Mindenképpen kell hozzá többféle méretű (size) horgolótű = neddle és fonal = yarn = пряжа, ami lehet sokféle, pl. pólófonal = t-shirt yarn, pamut = cotton, akril = acryl(ic) és gyapjú = wool is. A freeform előszeretettel használ különböző szerkezetű (texture) fonalakat, így találkozhatsz a buklé = bouclé, szempilla = eyelash, mohair = mohair elnevezésekkel.

03_fonalak.JPG

Minél többféle a fonalad, annál egyszerűbben nekikezdeni a freeformnak. Csak arra figyelj, hogy a különböző vastagságú fonalakhoz más-más horgolótű kell! Tulajdonképpen ha nem csinálsz mást, mint a vegyes fonalakat ugyanolyan öltéssel horgolod, akkor már az is freeform :) Így már ugye, hogy nem is olyan "ijesztő" ez a technika? 

A textúra és a színek (color) összhangja az alapja a szép freeformnak. Dolgozhatsz csak egy színből és fonalból is, akkor a mintákat variáld! A jótékonysági horgoláshoz könnyű a dolgunk: szedjünk össze minél több kék fonalat! 

Van, amikor egy színt nevezünk ki alapnak, ez a főszín = main color (mc) = главный цвет. Ha változtatunk rajta, vagyis színt váltunk = change color - a technikai részét majd egy másik bejegyzésben írom le. 

 * Néhány általánosan használt fogalom

Itt most csak egy kis nyelvlecke következik (folytatódik), a technikai megoldások bemutatását a következő bejegyzésben kezdem el. 

A horgolásnak van színoldala = right side (RS) = правая сторона (ПС), és hátoldala = wrong side (WS) = левая (изнаночная) сторона (ЛС) is. A freeformnál különösen értelmezhető ez, csak az egyik oldala mutat igazán jól a mintáknak. 

Szem(ek) = stich(es), és sor(ok) = row(s) alkotnak minden horgolást, vagy körben = round = круговой ряд, вязание по кругу (Кр.ряд) dolgozunk. A kezdő és záró szemet huroknak = loop = петля is szokták hívni.

Néha szükség van rá, hogy a szemeket, sorokat számolni tudjuk, ekkor jól jön, ha megjelöljük a kezdőszemet egy szemjelölővel = stich marker (sm) = стежка маркеры. Vannak speciális jelölők, vagyis kis műanyag izék, ezeket be lehet szerezni fonalboltokban (10 Ft/db az ára kb.). De nem kell kétségbeesni, ha nem találunk ilyet: egy eltérő színű fonal is tökéletes megoldás! 

02_marker.JPG

Van, hogy egy-egy mintából, mintaelemből többet kell horgolni, pl. virágszirom(ok)nál = petal(s) sokszor előfordul. Ilyenkor a készíts x-t = make x = делайте "x" vagy az ismételd =repeat (rep) = повторять, раппорт a hátralévő/maradék = remaining (rem) = остаток szemekre utasítást lehet olvasni.

A szemekkel való játék alapja a szaporítás = increase (inc) = прибавка és a fogyasztás = decrease (dec) = убавка. De ha egyiket sem szeretnénk csinálni, akkor mindegyik szembe egy szemet horgolunk = work even. A sor végén a fordulószem = turning chain (t-ch) az utolsó, de fordulás helyett, a horgolás lezárásaként maradhatunk a színoldalon is, és akkor visszafelé dolgozunk = reverse stich (rsc) = рачий шаг

A horgolásokat kezdhetjük sorban, ekkor láncszemeket = chain stich (ch) = воздушная петля horgolunk. A láncszemeket alakíthatjuk körré, vagy rögtön kezdhetünk csúszógyűrűvel = magic ring is. Amikor végzünk, akkor nincs más hátra, mint elvágni = cut off/ fasten off (FO) a fonalat. 

Szerintem ezek a legfontosabb elnevezések, elsősorban ezzel találkozhatunk a mintaleírásokban. Keressetek szép mintákat. és kezdjetek bátran neki a horgolásnak! 

A következő bejegyzésben egy pár mintaegységet bemutatok én is :) Tartsatok velem! 

Szólj hozzá

jótékonyság kihívás freeform horgolás saját útmutató (tutorial) Kreatív Kommuna