2015. nov 10.

Póló párna - ötlet a cipősdobozba

írta: zcsilla
Póló párna - ötlet a cipősdobozba

Karácsony közeledtével egyre több a jótékonyság. A Kreatív Kommuna ismét valami egészen különlegesben vesz részt: egy gyermekotthonnak készítenek ajándékokat a segítségünkkel. Más mellett ilyen póló-párnákat fogunk készíteni. Ötféle párnát kreáltam, megosztom veletek a tapasztalataimat, hogy minél többen meg tudjátok varrni, hiszen kedves, vicces és hasznos ajándék - akár cipősdobozos vagy egyéb jótékonysági ajándéknak, de meglephetjük vele gyermekünket, párunkat is. 

polo_parna00.jpg

Az Oszkár telekocsi 8. születésnapját igencsak rendhagyóan ünnepli: egy kézműves alkotónapot szerveztek, amire a munkatársak mellett önkénteseket is várnak, hogy a Cseppkő gyermekotthon javára készítsenek ajándékokat. A szervező lány egy facebook csoportban osztotta meg az alkotás "betanításához" segítséget kereső felhívást. Mi sem volt természetesebb, minthogy azonnal jelentkeztem, és elkezdtük az ötletelést a Kommunán belül. Állandó "tettestársam", Gabi a Gombolyagerdőtől vállalkozott rá, hogy velem együtt személyesen is részt vesz a foglalkozáson. Rengeteg gondolkodás, ötletelés után - hiszen nagy kihívás 140 ajándékot elkészíteni 3 óra alatt - ez lett a végső döntés egyik alappillére (a másik egy későbbi bejegyzésben): a közösségi terekbe készítünk közösen 20-30 ilyen póló párnát. Az ötlet innen származik, és én is a Rongybaba Kommandós csoportban láttam meg. Első ránézésre pofonegyszerű, de az elkészítés során azért találtam néhány buktatót, többek között ezeket is megosztom veletek. 

polo_parna01.jpg

  • Alapanyagok: pamut vagy polár pólók, pulcsik mindenféle mintával; töltőanyag (tépőflíz, esetleg fűszer)
  • Kellékek: varrógép, tű, cérna, gombostű, jelölőfilc, vasaló
  • Nehézség: könnyű-közepes

A pólók kiválasztásánál fontos, hogy

  • formapárnánál a minta jól körülhatárolt legyen
  • feliratosnál is fontos, hogy a szöveg téglalappal körülrajzolható legyen
  • akkora legyen, hogy a kívánt párna kijöjjön belőle
  • kis hiba (lyuk, szakadás stb.) nem gond, maximum varrsz rá valami egyéb díszt
  • ha kisgyereknek szánod, akkor ne legyen rajta semmi leeső alkatrész (pl. gomb, strassz, flitter) 

Előkészítés: a tiszta pólókat kifordítva vasaljuk ki. Nagyon vigyázzunk, hogy a nyomott minták nehogy megolvadjanak! Inkább használjunk még egy réteg ruhát a vasaláshoz, nehogy tönkremenjen a féltve őrzött, kedvenc vagy nagy gonddal válogatott póló. Ne vágjuk ki a mintát!

A formára vágott-varrott párnák véglegesre töltöttek, az utolsó kettő csak huzat. A formapárnákba lehet tölteni meggy- vagy cseresznyemagot, rizst, lenmagot, tönkölyt - bár szerintem ezek nem töltik ki annyira szépen a teret, és a hurkolt pamutnál van esély a deformálódásra is, így kivételesen a természetes anyagok helyett mesterséges töltőanyagot javaslok. Belecsempészhetünk egy kis természetet, ha a töltőanyagba fűszert is csomagolunk, de ekkor nem lesz mosható!

A. Szeretgethető figurák egy sokmintás polár pulcsiból

p1630286.JPG

Ez inkább csak párnácska, amit egy kisgyerek mindenhova magával tud vinni, szeretheti, markolászhatja, játszhat vele. Talán ez illik legjobban egy cipősdobozba. Ezt varrtam meg először, a lépések a nagyobbaknál is hasonlóak.

A polár felsőn egy csomó hasonló rénszarvas figura volt. Az eredeti tervem az volt, hogy párosával összeforgatom őket, így egy kétoldalas kis marokfigurát kapok. Nem kivitelezhetetlen, de a figurák nem szimmetrikusak, így egymásra lapolva nem fedik egymást tökéletesen. 

1. A figurákat vágjuk körbe elnagyoltan. A polárnál talán nem annyira gond, de a sima pólónál már sokkal nehezebb varrni ha pontosan ki van szabva, pöndörödik és nyúlik, meg talán a szemek is könnyebben futnak. Így mindenhol azt a megoldást választottam, hogy először varrtam, utána vágtam körbe a mintát.

2. Forgassuk össze őket színoldallal befelé, illesszük minél pontosabban, ahol csak lehet. 

3. Gombostűvel kijelöltem a varrás helyét úgy, hogy mindkét oldalon a teljes minta látszódjon. 

polo_parna02.jpg

4. Az egyszerűsítés kedvéért másik alapra is varrtam belőlük. Így is nagyon helyes, dísznek is használható. Ha akasztót is szeretnénk varrni rá, akkor a szalagot úgy kell elhelyezni, hogy a varrásnál a hurok rész a forma belsejében legyen. 

polo_parna03.jpg

5. A gombostűkkel kijelölt vonalon körbeszegtem - természetesen nem teljesen körbe, hanem hagytam rést a kifordításhoz és a töltéshez. Az anyag-hátú változatnál a minta körül varrtam. Nem kell túl közel menni a figurához, és az apróbb mintás résznél (mint az agancs) érdemes és szebb "elnagyoltabban" varrni, vagyis nem kell minden agancs-szárat külön körbevarrni. Kifordításnál, tömésnél kicsit torzul a forma, ezért érdemes egy kis varrástávolságot tartani. 

polo_parna07.jpg

Ezen a képen egy kicsit előreszaladok, csak hogy érzékeltessem a különbséget: talán látszik, hogy a bal oldalinál túl közel varrtam a mintához, és az agancsnál is próbáltam jobban kihozni a részleteket, de a végeredmény kicsit nyomibb lett. A középső lett a legjobb szerintem, a jobb oldali a kétoldalas. 

6. Miután körbevarrtuk vágjuk még le a felesleges anyagot a széléről. Nem kell túl közel menni a varráshoz, főleg hurkolt pólóanyagnál - nehogy leszaladjanak a szemek. A homorú részeknél vágjuk be az anyagot merőlegesen, egészen a varrásig (nagyon vigyázzunk, nehogy elvágjuk, 1-2 mm maradjon még!), mert csak így lehet majd kifordítani. 

polo_parna04.jpg

7. Fordítsuk ki, és egy tompa ollóval vagy hasonlóval nyomkodjuk ki a kezeket, lábakat, egyéb kilógó részeket. Érdemes az ollót óvatosan végighúzni az összes varrás mentén belülről, mert így biztosan kifordul mindenhol a tűzés. 

polo_parna05.jpg

8. Töltsük meg - szerintem nem kell túl keményre, mert így sokkal jobb nyomogatni, szeretgetni. A tömőanyagból tépjünk le kisebb adagokat, először a szűkebb helyekre töltsünk (pl. kezek, agancs), de úgy, hogy a tömőanyag mindig lógjon ki a főrészhez is. Így elkerülhetjük, hogy a töltés végén a kilógó részek megtörjenek, külön életet éljenek. Amikor elégedettek vagyunk a pufiságával, akkor a rést kézzel varrjuk össze. Még egy kis nyomorgatás, igazítás, és kész. 

polo_parna06.jpg

A többi, formára vágott párnát másképp kell elkezdeni, de a körbevarrós-vágós-kifordítós-töltős rész ugyanaz :)

B. Kutyás vagány formapárna

Ez a fiam kedvenc pólója volt, de sajnos beleakadt valamibe, és kiszakadt. A minta is kicsit megkopott már, így egy fekete textilfilccel kissé újrarajzoltam a kontúrokat. Egyébként bátran bele lehet nyúlni az eredeti mintákba: hozzárajzolni, rávarrni, hímezni...

polo_parna09.jpg

1. Fordítsuk ki, és a mintát szépen kisimogatva gombostűzzük össze a hátoldallal. A fehérnél még nagyjából átlátszik a körbevarrandó forma, de nagyon nem árt, ha pontosan látjuk a varrásvonalat.
Itt jön a trükk: a pólót tegyük rá (vastag cellux-szal ragasszuk fel) az ablakra -  persze ez csak nappal működik. A minta szépen átvilágítódik, így gyerekjáték egy jelölő- vagy textilfilccel körberajzolni. 

polo_parna10_1.jpg

2. Szabjuk elnagyoltan körbe, nézzük meg, hogy jól látjuk-e a varrásvonalat. Én közvetlenül a kontúron szerettem volna varrni, de lehet tőle egy kis távolságra is. 

polo_parna11_1.jpg

3... A további lépéseket részletesen feljebb már leírtam, szóval varrjuk körbe, fordítsuk ki, tömjük meg, öltsük be a rést, és örüljünk :) 

polo_parna12_1.jpg

C. Hello Kitty és az ő bajszai

Itt már nem is írok számokat, mert a menet ugyanaz, mint a kutyánál. Amit szerettem volna megmutatni, hogy az ablak-átrajzolós művelet működik sötétebb anyagnál is. 

polo_parna13_1.jpg

A bajszokról.... végül is nem megoldhatatlan dolog, bár eléggé féltem tőle. Pontosan kell szabni és pontosan a minta szélén kell varrni. Itt kivételesen kevés anyagráhagyás kell, mert különben nem fér bele a kicsi bajuszba a plusz anyagmennyiség, és nem lehet kifordítani. De a kis ráhagyás miatt könnyen elpattan és lefut a szem, és a kifordításkor lett is egy kis lyuk az egyik bajusz tövében. Természetesen ez nem csak egy cicabajusznál lehet kérdés, hanem egyéb kicsi kilógó résznél is. Érdemes fontolóra venni, hogy ezeket a részeket egyszerűen el kell hagyni...

Egy másik fontos dolog: a gombostűs összetűzést a mintán kívüli részen kell megoldani (nem mint  a képen) az ilyen típusú nyomásnál. Itt a macskafej vastag, gumiszerű festékkel van a pólóra nyomva, amiben sajnos lyukat hagyott a gombostű. 

De a végeredmény azért nagyon cuki lett :) Ugye? 

polo_parna16_1.jpg

D. Feliratos pólóból párnahuzat

Átlapolós párnahuzatot varrunk ebből a feliratos felsőből - nem lesz szükség külön záródásra, ezt egy jópofa trükkel oldjuk meg. 

1. Óvatosan vágjuk szét a pólót a varrások mentén. A hátoldalból minél nagyobb darabra lesz szükség. Semmiképpen sem a minta mentén szabjuk az anyagot! 

polo_parna19.jpg

2. A mintás oldalból vágjunk ki egy téglalapot vagy négyzetet, ahogy a minta kiadja és amekkora párnára szeretnénk a huzatot. 

polo_parna20.jpg

3. A hátoldalt szabjuk ugyanolyan szélesre, mint az elejét, de a hossza legyen 6-8-10 cm nagyobb! Az alsó (eredeti) szegett szélre szükségünk van! Ha kiszabtuk a téglalapot, akkor egyszerűen vágjuk el kb. 1/3-2/3 arányban, hogy két részünk legyen. Így van egy anyagdarabunk, aminek minden oldala vágott (nevezzük A-nak), és egy másik, aminek az egyik oldala szegett (B). Sajnos a képen nem látszik az eredeti szegés, mert ez egy széles passzéval visszahajtott csajos tunika volt, de ott van a jobb szélen... 

polo_parna21.jpg

4. A minden oldalon vágott anyag (A) egyik rövidebb oldalát hajtsuk be és tűzzük le. Két, párhuzamos varrással szegjük le. Az anyag eléggé nyúlni fog, de a dupla visszahajtás már elég tartást ad neki. Így meg van az átlapoláshoz a másik szegett szél is. 

polo_parna22.jpg

5. Már csak össze kell állítani a huzatot. A minta felfelé legyen, erre színoldallal felfelé fektessük rá a B anyagdarabot úgy, hogy az eredetileg szegett alj a közepe felé nézzen. Kifordításnál majd ez kerül felülre, szebb összképet adva (nézd meg az utolsó fotóját ennek a párnának, és érthető lesz :) . Majd következzen az A anyagrész, a szegetlen oldala essen a huzat szélére. 
Szépen fektessük az anyagokat egymásra, kb. 6-8-10 cm mélyen át kell fedniük egymást. Gombostűzzük le a széleket. 

polo_parna23.jpg

6. Már csak a sétagalopp van hátra: teljesen körbe kell varrni a huzatot. Kedvünk vagy igény szerint cikk-cakk öltéssel is körbeszeghetjük. 

polo_parna24_1.jpg

7. Fordítsuk ki, a sarkokat egy tompa ollóval kicsit nyomkodjuk ki. Húzzuk bele a párnát. 

polo_parna25_1.jpg

Hátulról pedig ilyen lett: 

polo_parna26.jpg

E. Cipzáros párna zsebekkel

Ettől féltem, hogy nehéz lesz varrni, mert túl vastag az anyag, de végül kiderült, hogy ez a legkönnyebb :) Szerettem volna megőrizni a zsebeket és a cipzárt is. Nem volt nehéz...

polo_parna27.jpg

1. Az elejének a széleit vágjuk le egyenesre, az aljához képest derékszögűre, olyan szélességben, ahogy szeretnénk (befolyásolja a párna mérete, a zseb szélessége, a karkivágás helye stb.).
A cipzárt egy kicsivel hosszabbra szabjuk, mint a párnát, így biztosan nem szalad le a kocsi róla. Ehhez először az egész anyagot vágjuk egy kicsit magasabbra, mint a párnát szeretnénk. A cipzárt is vágjuk el, de nagyon figyeljünk, hogy a kocsi a párna részre legyen lehúzva! Majd a cipzár varrását bontsuk fel a párna szükséges magasságáig és vágjuk ki mellőle a felesleges anyagot. 

polo_parna28.jpg

2. A hátából vágjunk ki egy ugyanakkora alakzatot, mint az eleje. Színnel egymásra fordítva illesszük őket össze, gombostűzzük körbe. A CIPZÁR LEGYEN FÉLIG LEHÚZVA! Különben nem fogjuk tudni kifordítani...

polo_parna29.jpg

3. Varrjuk körbe, fordítsuk ki, a sarkokat igazgassuk el és húzzuk bele a párnát!

polo_parna30.jpg

polo_parna31.jpg

Remélem mindenki talál kedvére valót. Ha valami nem egyértelmű, akkor keressetek bátran, szívesen segítek, akár az UPCY facebook oldalán, akár e-mailben (csillaz@gmail.com). 

Szólj hozzá

karácsony jótékonyság bútor kihívás anyag gyereknek felnőttnek saját útmutató (tutorial) férfiaknak és fiúknak Kreatív Kommuna