2015. jan 15.

Le a régi korlátokkal! Alkoss szabadon!

írta: zcsilla
Le a régi korlátokkal! Alkoss szabadon!

Január 15-én ünnepelik világszerte a Wikipédia Napját, hiszen 2001-ben ekkor indult útjára ez a szabad szerkesztésű enciklopédia. Mi is történt ekkor? Egy olyan világméretű hálózat jött létre, amely szakított a hagyományokkal, a korábbi tudományos feldolgozási módszerekkel, és egy a tömegek által szerkesztett hatalmas tudásbázis alapjait rakta le. Ünnepeljük mi is ezt a napot a konvenciókkal szakító alkotásokkal :) 

0115gerilla_fa.jpg

forrás: cottageflair

A wikipédia igazi közösségi projekt, amelynek szerkesztésében a világon több millió ember vesz részt, több mint 34 millió cikk olvasható 288 nyelven, havonta 495 millió felhasználó olvassa... Jó, tudom, hogy a wikipédián szereplő infok egy részét erős fenntartásokkal kell fogadni, de a történelem során volt már nem egy komoly tudományosnak hitt és kikiáltott doktrína is, ami aztán a kukában landolt, így szerintem ennyi belefér a statisztikai hibahatárba. Én hiszek a közösségek erejében, és szerencsére jó néhány olyan projekt is terjed, amit kézműves eszközökkel tesz a konvenciók jó irányba történő megváltoztatásáért. 

Gerilla... bombázás... Miért ilyen idétlen szavak vannak csak erre? Pedig valószínűleg igencsak antimilitarista flower-power lelkületű emberek készítik ezeket. 

0115gerilla_oszlop.jpg

forrás: mustlook

Szerintem már többször leírtam, hogy a gerillahorgolás (fonalbombázás, fonal graffiti) az egyik dolog, ami miatt beleszerettem a horgolásba. Így természetesen ezzel kezdem ezt az összeállítást. Klasszikusnak mondható, amikor fákat, korlátokat, lépcsőket burkolnak be nagyon színes kötésekkel vagy horgolásokkal. Az összhatás sokszor csiri-csáré, néha egy kicsit már túl sok. De azért vannak ebben a műfajban olyan igazi áll-leesős projektek is. Az egyik ilyen ötlet Julianna Santacruz Herrera kátyúfoltozása

0115gerilla_katyu.jpg

Erről jut eszembe egy másik technika is: LEGO kockákkal is remekül lehet foltozni városi lyukakat, mint azt teszik egy jó páran, akik a Jan Vormann által kitalált dispatchwork-ot művelik világszerte. Eljutott hozzánk is egy pár éve: 

0115gerilla_lego.JPG

forrás: 8.ker.blog

De még visszatérek egy kicsit a fonalbombákhoz, mert Budapesten is volt már többször is ilyen akció Vadjutka volt az egyik emblematikus személyiség, aki részt vett a Deák tér felöltöztetésében

0115gerilla_deak.jpg

Ha ilyet szeretnénk csinálni, tulajdonképpen nincs túl sok szabály, és mintát meg legkevésbé lehet hozzá adni: horgolj, köss, és díszíts vele bármit. Kevésbé terrorista lelkűek beérhetik a lakásuk gerillabombázásával: itt is vannak olyan területek, ahová alapvetően egyáltalán nem illene ilyen, de nagyon jópofán mutat! Mondjuk díszítsük fel a kilincseket a Kultúrpart ötlete nyomán:

0115gerilla_kilincsmix.jpg

Természetesen ez már egy művészeti ággá fejlődött, egyik képviselője Carol Hummel. Ezt az ötletét azonban ellophatjuk, és akár a kertbe, a teraszra varázsolhatunk mi is egy kis színes hangulatot. 

0115gerilla_terasz.jpg

Ebből a buliból a keresztszem sem maradhatott ki, kerítésekre készítenek fantasztikus xszem képeket az Urban X Stich alkotói. Szerintem ez is simán alkalmazható otthonra is, elsősorban pólófonalat, vagy vászoncsíkokat érdemes használni fonal helyett, mert így lesz igazán jól látható a minta. 

0115gerilla_xszem.jpg

Még több száz képet hoznék autókról, bicajokról, lépcsőkről, de inkább áttérek a gerillakertészetre. Azt nem tudom, hogy legális-e, de csodás dolgokat lehet vele elérni. Egy felfagyott járdadarab, egy hiányzó utcakő, néhány növény és rengeteg kreativitás kell hozzá. Szerencsére ez is elérte már jó régen Magyarországot, és sok helyen találkozhatunk ilyen akciókkal. 

0115gerilla_kert_1.jpg

forrás: 8.ker.blog

Az egyik legismertebb ilyen projektnek is a Blaha volt az egyik kiemelt célpontja (az első horgolás graffiti helyszíne is ez a tér volt), ahol 100 négyzetméter gyepszőnyeget és rengeteg virágot telepítettek. Ha már ilyenre adjuk a fejünket, akkor vegyítsük a stílusokat és gerilla kertészkedjünk és fonalbombázzunk is egyben! Kössünk/horgoljunk kis tasakokat, és ebbe rakjunk mindenféle növényeket a közterekre

0115gerilla_kertikotes.jpg

Horgolhatunk színes csipköveket is, és azokat is elhelyezhetjük egy-egy területen. 

Az már szinte földalatti mozgalom, amikor nem a kifejlett növényeket, hanem a magokat szórják ki a kopár felületekre. A seed bombing komoly szakirodalommal rendelkezik. A magokat mindenbe töltik: kiürült kapszulákba, lufiba, készítenek belőle agyaggolyókat és mindenféle újrahasznosított anyagból valódi gránátokat. A legegyszerűbb, ha kifújt tojásba tesszük bele a magokat. A tojást díszíthetjük, és rá is írhatjuk, hogy milyen magok vannak benne. A lyukat vékony papírral ragasszuk le. Akár húsvétra is csinálhatunk ilyeneket :) 

0115gerilla_magbomba.jpg

Ha agyaggolyókat készítünk, akkor abból akár nyakláncot, karkötőt is fűzhetünk, ahogy a Brooklyn Industries alkotói tették.

0115gerilla_magbombakarkoto.jpg

És ebből az összeállításból természetesen nem maradhatnak ki a Nolám Natúrlabor csodás elültethető ékszerei sem. 

0115gerilla_nolam.jpg

Még egy technikát a végére hagytam: a mohagraffitizést. Egy magyar származású lány, Edina Tokodi fejlesztette művészivé az eljárást, de tényleg bárki  kipróbálhatja otthon is. Ezt közterületen egyáltalán nem javaslom, mert a szigorú szabályok miatt büntetendő cselekedet... Kell hozzá moha, joghurt (vagy sör), egy pici cukor, és mindezt jó alaposan (pl. turmix) össze kell keverni. Már csak fel kell rajzolni a mintát egy ecsettel a falra, és egy kicsit várni. A zöldfal oldalán videó is található az elkészítéshez. 

0115gerilla_mohagraffiti.jpg

Alkossunk közösségben, alkossunk szabadon!

Szólj hozzá

virág termés hímzés kötés horgolás tojáshéj felnőttnek csipkő férfiaknak és fiúknak