2014. nov 12.

Adventi naptár ötletek 2. - mi kerüljön bele?

írta: zcsilla
Adventi naptár ötletek 2. - mi kerüljön bele?

Évről-évre nehéz kérdés, hogy mi kerüljön bele a gyerekeknek naptárakba. Csoki, ajándék, kártya? Szerintem mindegyik mehet - ehhez adok egymással kombinálható ötleteket.  

adv10.jpg

forrás: ivillage

1. Csoki, édesség

adv09.jpg

forrás: Fe Fi FO Famma

Próbálok minél kevesebb édességet adni a gyerekeknek, de az adventi kalendáriumba mindig kerül csoki is. Mondhatjuk azt is, hogy így ragaszkodunk a hagyományokhoz: az adventi naptár ötlete egy német kisfiútól és anyukájától ered, aki egy kartonlapot 24 részre vágott, és mindegyikre egy kicsi csokit fűzött, hogy a kis Gerhard ezeket eszegethesse le napról-napra. Amikor a srác felnőtt, adventi naptár gyártó vállalkozásba kezdett, ami nagyon gyorsan terjedt el az egész világon. 

Ha már csoki, akkor készítsük el magunk! Így legalább szabályozhatjuk, hogy miből készüljön, és mi kerüljön bele. Manapság már végtelen variációs lehetőség van csokiformákban, nem is kerülnek sokba. És bármikor felhasználhatjuk újra a formát. Egy korábbi posztban már beszámoltam róla, hogy hogyan készítettem LEGO csokiembereket. Azóta többször készítettünk ajándékba csokit (vettünk más formát is), amolyan mindenízű bonbonokat: amit találtunk otthon, azt egy-egy csokiba belekevertük, legyen az kókusz, dió, mogyoró és egyéb magvak, aszalványok, mazsola... 

Persze nem csak csokit lehet készíteni, hanem egyéb apró édességet is (gumicukor, keksz, mézeskalács, mag-golyó stb.), ki-ki a saját szokása, diétája, étrendje, életrendje szerint. 

Amivel különlegessé és egyedivé lehet tenni, az a csomagolás: készíthetünk téli/karácsonyi bonbonpapírokat is, ráírhatjuk a számokat, de a legtöbb fantázia abban van, hogy egyedi szövegeket írjunk rá. Ezek lehetnek az ünnepre hangoló idézetek, jókivánságok, viccek. Kreatív boltokban kapható bonbonpapír, de akár alufóliába is csomagolhatjuk, és nyomtathatunk hozzá borítást. Ha nyomtatunk, akkor aztán tényleg határtalan az ötletmennyiség, ami rákerülhet: a kedvenc mesefiguráktól kezdve az állatokon át, az összerakható kirakóig bármi belefér. 

Ha nincs erőd rajzolni saját csomagolást, akkor egy pár helyet mutatok, hogy honnan lehet letölteni (de érdemes rákeresni a "free printable christmas candy wrapper" szóra továbbiakért). 

  • A kép alatti linken ott vannak a letölthető oldalak is!
  • Karácsonyi csomagoló, amire egy sima lapot ragasztva tudsz irkálni. 
  • Fotós csokipapír - a linken egy csomó van, köztük karácsonyi is

 

2. Egyéb finomságok

adv11.jpg

forrás: házipatika

Itt a remek lehetőség arra, hogy kipróbáltassunk a gyerekekkel a megszokottól eltérő, és talán egy fokkal egészségesebb nasikat. Hiszen azt nem anya/apa próbálja rátukmálni, hanem az angyalka (manó? - tényleg, ki?) hozza, így talán sokkal kívánatosabb lesz a cucc... 

Kis zacskókban (vagy folpackba csomagolva) tehetünk a naptárba mindenféle magokat, aszalványokat, különleges gyümölcsöket, zöldségeket. Készíthetünk belőlük mókás figurákat, vagy csomagoljuk ilyenre egy kis zacsi, és egy csipesz segítségével:

adv12.jpg

forrás: squawkfox

3. Apróságok

Látszólag egészségesebb, mint a csoki, de azért kétségeim vannak, hogy valóban jobb megoldás-e :) Egyrészt többe kerül, másrészt egy csomó miniatűr bizbaszunk lesz, amire nem biztos, hogy szükség van. Persze lehet ezt is ésszel csinálni, és az év folyamán összegyűjtögetni olyan apró játékokat, egyebeket, amelyekre tényleg szüksége van és/vagy nagyon szeretné a gyerek. 

Korosztálytól függően ezek nagyon változó dolgok lehetnek: kicsiknek lehet (mese)figura, rajzeszköz, matrica, kisautó, ujjbáb, később hajbavaló, csecsebecse, vagy a kezdődő gyűjtemény egy-egy darabja... 

P1570387.JPG

És természetesen ne feledkezzünk meg az általunk készített kis alkotásokról: legyen az egy szívecske, egy angyalka, kismadár vagy bármi.

Vagy még jobb, ha olyan kellékek kerülnek bele, amiből ő maga tud alkotni valami szépet. 

4. Sorozatok - 24 napra elosztva

adv13.JPG

forrás: Savor the Days

Remek adventi naptárakat készít a LEGO vagy a Playmobil, de ezek elég drágák, főleg, ha a bennük lévő elemszámot nézzük. Hasonlót készíthetünk olcsóbb/a gyerek ízlésének jobban megfelelő készletből magunk is. És remek alkalom arra, hogy "elsózzunk" az olyan LEGO készletet, amit doboz és leírás nélkül tudtunk megvenni aukciós, apróhirdetős oldalon. Figyeljünk arra, hogy valóban érthető legyen a gyereknek is, hogy mit akarunk - magyarán olyan sorrendben, és csoportosítva tegyük bele az alkatrészeket, hogy összerakható legyen. A hátrányból előnyt is tudunk kovácsolni, ha nincs meg a leírás hozzá. Netről több helyről letölthető szinte minden összerakási útmutató. Nyomtassuk ki, és néhány naponta tegyünk a naptárba egy-egy részt belőle, amihez aztán a következő napokban megkapja az alkatrészeket. 

Kedves ötlet, ha egy mesét írunk és rajzolunk nekik, amit folytatásokban kaphatnak meg. Persze lehet azt is, hogy "csak" egy létező karácsonyi történetet írunk le vagy nyomtatunk ki, de ebben az esetben is legyen teljesen egyedi a megjelenése. Számtalan könyvkötési módot lehet találni, de ezen a linken mutatok egy pofonegyszerűt: 

adv14.jpg

forrás: lost carrot

Készíthetünk kirakót is, ami 24 darabból áll. Ehhez kereshetünk letölthető alapot, vagy csak vagdossunk fel egy képet, ahogy mi gondoljuk :) 

Ebben a kategóriában a legzseniálisabb ötlet, ha az adventi naptár tökéletes előkészítője a karácsonyi ajándéknak. Találjuk ki, hogy hol lesz elrejtve karácsonykor az ajándék vagy az ajándék megszerzéséhez szükséges kulcs, és készítsünk hozzá egy kincsestérképet, majd szeleteljük fel 24 darabba, és a darabokat tegyük az adventi naptárba. 

adv15.jpg

forrás: little bright eyes

5. Amit nem lehet beletenni

Nem kell mereven ragaszkodni a naptár nyílásának befogadólépességéhez. Egy jó könyv pl. ,mindenkinek hasznos, de ezt biztosan nem tudjuk beletenni a kalendárium zsebébe. Nem baj, rejtsük el valahova, és készítsünk egy kis fejtörőt, feladványt, ami elárulja a rejtekhelyét. Kisebbeknek csinálhatunk egy térképet, ami oda vezet. 

adv16.jpg

forrás: three books a night

Adhatunk olyat is, aminek nem tesz jót, hogy egy éjszakán keresztül a meleg szobában van - pl. joghurt, túrórudi, jégkrém. Ezekhez készíthetünk egy kupont, amit a hűtőnél tud beváltani. 

6. Programok

A végére hagytam a legizgalmasabbakat. Az együtt töltött időnél nincs jobb, a közös élmények épülnek be legjobban az emlékeinkbe. Ebben az időszakban igazán bő programkínálatból lehet választani. Tervezzük meg jó előre, hogy mikor mit szeretnénk csinálni a gyerekekkel közösen, és a naptárba a jegyeket tegyük bele: egy jó mozi, színház, cirkusz, kiállítás igazán hasznos időtöltés.

Ha kirándulni, korizni szeretnénk menni, akkor gyártsunk hozzá belépőjegyet vagy arra utaló megoldást, például egy aranyos korcsolyacipőt "várlak 3-kor a pályán" cédulával. Ez a kis horgolt cipő annyira egyszerű, és a link alapján olyan könnyen elkészíthető, hogy érdemes nekiállni annak is, aki régóta nem horgolt.

adv18.jpg

forrás: Anna knits etc.

7. Varázskártyák

Konkrét programok mellett rengeteg ötlet van arra, hogyan szerezzünk boldog perceket együtt vagy éppen külön - ez utóbbi inkább a nagyobb gyerekekre vonatkozik. Végtelen variációja van az ötleteknek, hogy mivel tudjuk ezt a gyerekünknél elérni. Ehhez készíthetünk varázskártyákat, amiket be tudnak váltani nálunk. Ezeken egy-egy tevékenység szerepelhet, vagy éppen annak elkerülése :) A kártyák segíthetnek abban is, hogy tervezni tudjuk a karácsonyi előkészületeket.

Persze nem én találtam fel a spanyolviaszt, így tudok mutatni letölthető kártyákat is. Az Időtetrisz rengeteg ötletet szedett össze, de elsősorban kicsi gyerekeknek. Érdemes végignézni a kártyákat, mert tényleg remek tippek vannak benne. Ilyenek pl.: "Ma fölszállunk a buszra/villamosra egy zacskó sütivel, és mindenkit megkínálunk, aki ránk mosolyog.","A héten nálunk alhat az egyik barátod."

Ezeken felül az alábbiakat tudom elképzelni:

- Előkészületi kártyák: közös tevékenységek, amikkel fel tudunk készülni az ünnepre. Pl. "Ma mézeskalácsot sütünk együtt.", "Ma karácsonyfadíszeket készítünk." A jó móka mellett ezzel elérjük azt is, hogy egy-egy tennivalót kipipálhatunk. 

- Nagyobbaknak. A lassan kamaszkorba érő gyerekeimből indulok ki, akiknek már elég sok elképzelésük van a dolgokról, és néha már próbálnak lázadni az én irányvonalam ellen. Ez teljesen rendben van így. Arra fel kell készülni, hogy egy része nem lesz olcsó mulatság, de olyan kártyákat kell gyártani, amiket egyébként is beterveztünk volna a költségvetésünkbe is. És persze a korosztályos sajátosságuk a lustaság is, így a semmittevést is ajándékozhatjuk nekik (és ezt legalább ingyen megússzuk :) Készíthetjük a cetliket úgy, hogy csak arra a napra vonatkozzanak, vagy úgy is, hogy szabadon beválthatóak legyenek, amikor nekik teszik. Ilyenek jutottak eszembe:

  • Ma vásárlós napot tartunk, és egy valamit választhatsz.
  • Ma ott eszünk, ahol Te szeretnéd.
  • Ma annyit számítógépezhetsz/nézhetsz meccset/rajzfilmet, amennyit szeretnél.
  • Ma semmiben sem kell segítened itthon.
  • Ha ezt a kártyát átadod, akkor nem kell megcsinálni, amit kérek. 
  • Ma te öltöztetsz fel engem.
  • Ma gyertyafényes vacsora lesz.
  • "Csak veled" kártya - bármi, amit a gyerek szeretne.
  • Azonnal társasozunk, amikor ezt odaadod.
  • Ma ágyba viszem a reggelit. 

A kártyák tervezésénél nem kell túlzásokba esni, bőven elég, ha egy (vastagabb) papírra ráírjuk a szöveget. Természetesen ezt is lehet cifrázni, és szép, nyomtatott kártyákat dugdosni a naptárba. Ilyeneket is rengeteget lehet találni (christmas label template, christmas tag printables) pl. itt, itt.

Szólj hozzá

karácsony advent ékszer főzés puzzle papír doboz gyereknek horgolás LEGO saját útmutató (tutorial) férfiaknak és fiúknak