2014. máj 15.

Zsófia névnapra - könyvből táska

írta: zcsilla
Zsófia névnapra - könyvből táska

A Zsófia név mindig eleganciát, egyfajta királynői habitust jelent számomra. Szó szerinti jelentése a bölcsesség. Ez a könyvből készült kistáska szerintem tökéletesen illik hozzájuk. 

0515zsofia.jpeg

  • Május 15.: Zsófia, Szonja, Szófia névnap
  • Jelentése: bölcsesség
  • Forrás: curbly.com
  • Felhasznált anyagok: keményborítós könyv, textil, fogantyú (de erre lehet alternatív megoldás), varrógép, olló, cérnák, ragasztó

A linken látható videón minden részlet igazán jól követhető. A fő momentumokat azért leírom: 

  1. Válasszunk izgalmas, színes, vicces stb. borítójú könyvet, majd vágjuk ki a lapokat belőle. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk bele a borítóba. Ha kissé megviselt a borító, akkor fessük le az éleket (persze lehet az is a design része, hogy kopott).
  2. A táska bőségét a könyv magassága, és a könyv gerinc mélysége határozza meg. Mérjük ki egy papírra, ne felejtsük el ráhagyni a varrásszélességet. Egy háromszöget kapunk, ezt rajzoljuk fel az anyagra négyszer. Két-két anyagot varrjunk össze. Hogy igazán szép legyen, készítsünk bélést is a háromszögekhez, varrjuk össze és fordítsuk ki. 
  3. A fül rögzítéséhez is szabjunk ki az anyagból megfelelő formát, és varrjuk össze.
  4. A fogó lehet egy régi táska füle, készülhet a béléshez használt textilből, láncból, régi bőr szíjból, nagyobb gyöngyökből, vagy bármilyen erre alkalmas anyagból. 
  5. Szabjuk ki a bélést: a könyvet fektessük az anyagra, mérjük rá, és ne felejtsünk el itt is ráhagyni kb 1,5 cm-t. A ráhagyást hajtsuk be, és vasaljuk le. 
  6. Ragasszuk fel a fogókat, és a bőséget adó háromszögeket - először az egyik oldalon, Ragasztózzuk be a táska felületét, és rögzítsük a bélést. Hagyjuk száradni a ragasztót.
  7. A másik oldal beragasztása egy kicsit bonyolultabb: a gerincet és a lapot alaposan kenjük be ragasztóval. Ragasszuk fel a háromszög másik felét, és a bélést is. Egy kis ügyeskedést igényel, de megoldható :) Alaposan szárítsuk meg! 
  8. Lehet rátenni további díszeket (elsősorban akkor, ha a borító nem ennyire színes, mint a képen). Ha záródást szeretnénk rá, akkor a legegyszerűbb, ha egy nagy gyöngyöt fűzünk az egyik oldalra, a másikra pedig egy fület készítünk. ezt a műveletet a bélés beragasztása előtt el kell végezni!

Boldog névnapot!

Szólj hozzá

könyv táska névnap anyag varrás felnőttnek