2014. már 16.

Henriett névnapra - mini tündérkert italos kartonból

írta: zcsilla
Henriett névnapra - mini tündérkert italos kartonból

Gyorsan elkészíthető, nagyon látványos ajándékot varázsolhatunk egy nagyobb edényből, két italos karton dobozból, növényekből, a kertben, kiránduláskor fellelhető kincsekből. Gyerekkel együtt is remek móka az elkészítése. A mi tündérkertünk szülinapi ajándéknak készült, a lányommal együtt csináltuk - sok ötlet benne az övé. 

P1520884.JPG

  • Március 16.: Henriett
  • Jelentése: ház, körbekerített birtok

Az a csodálatos ebben a tündérkertben, hogy tényleg bármilyen változatban elkészülhet, akár egy cserépben is nagyon helyesen mutat, a meglévő (frissen vásárolt) növényt is tökéletesen fel lehet dobni vele - és kész is a saját kis uradalom. A mi verziónk egyben a saját termesztésnek is teret ad, hiszen magokat is ültettünk bele.

Szükségünk van egy nagyobb edényre, amibe ültetni lehet. Nálunk egy régi kicsi fateknő lett a birtok, de lehet cserép, régi fiók, balkonláda vagy bármi, ami megtartja a földet és bírja a nedvességet.

Válasszunk változatos növényeket. A pozsgás (kövirózsa) nagyon hálás erre a célra, mert elképesztően dekoratív, igénytelen, bárhová beültethető, és különös formájú. A nagylevelű növény is igazán mesekertbe való, ami alá el tudnak bújni a tündérek. Mohával bármilyen pici területen valóságos dzsungelt lehet varázsolni. 

P1520876.JPG

 Szükség van két tetra brick (italoskarton) dobozra, egy 2 dl-esre, ami a ház lesz, és egy másikra, amiből a teteje készült. A befőttesüveg fedél lesz a tündérlak alapja, így nem nedvesedik át a papír locsoláskor. 

P1520883.JPG

Mi bevontuk sima (már használt) papírral a dobozt, vágtam rá egy ajtót is. A tetőhöz a nagy tejes dobozból kivágtam egy sátorformát, ezt is bevontam papírral. A lányom kifestette, és tollal, filctollal mintákat rajzolt rá. Majd összeragasztottuk a házat a tetővel. Az egészet a felfordított befőttesüveg-tetőre ragasztottuk. 

P1520885.JPG

A kislányom ötlete volt, hogy mindenképpen legyen benne patak, amiből az állatok inni tudnak, így szép kavicsokat gyűjtött, amit kékre festett. 

Beültettük a növényeket az egyik oldalra, összesen egy kövirózsa, egy valamilyen nagy levelű növény és egy pici sziklakerti futó (madárhúr) került bele, mohával kiegészítve. A nagy, fehér csigaháznak igazán helye van egy tündér kertjében. 

A másik oldalra veteményest készítettünk, és a kettő közé kis kerítést fontunk gallyakból. Parafadugó-szeletből és fogpiszkálóból készült a jelölőtábla. Zsázsát és snidlinget ültettünk bele, mindkettő gyorsan kihajt és látványos zöldfelületet ad. 

 P1520888.JPG

Került bele egy valódi Fe tündér is, a parafadugó figuráim közül.

Ajándékba vittük, nagyon tetszett az unokahuginak, aki kapta - gondozza és játszik is vele. 

 

 

Szólj hozzá

kert parafadugó gyerekkel gyereknek oktató játék saját útmutató (tutorial) italos karton