2017. jún 02.

17/7/3 kihívás - egy ökodesigner gondolatai a fenntarthatóságért

írta: zcsilla
17/7/3 kihívás - egy ökodesigner gondolatai a fenntarthatóságért

Apró lépésekkel az Európai Fenntarthatósági Hét céljaiért 3. rész

Tudtad, hogy egy bőrcsizma előállításhoz 14.500 liter vizet használunk fel? És azt, hogy egy csésze kávéval további 140 liter (vagyis egy fürdőkádnyi) vizet iszol meg? Mit szólsz ahhoz, hogy egy farmer hordása, annak teljes élettartama alatt 33,4 kg CO2 kibocsátással jár? Elsősorban ezek miatt fontos, hogy design termékeinknél gondoljunk a víz- és az energiafelhasználás csökkentésére is. 

Csak néhány példa (forrás: Friends of Earth)

Az Európai Fenntarthatósági Hétre készített blogsorozatom harmadik részében a vízzel és energiával fogok foglalkozni. Az ökodesign ezeken a területeken igazán nagyot alkot, így most elsősorban a jó megoldásokra koncentrálok. A sorozat első és második része a linken olvasható.

6. cél A vízhez és a köztisztasághoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára és fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodás

Mindenben a megelőzés a legfontosabb. Attól, hogy léteznek jó gyakorlatok a hulladék felhasználására, még nem vagyunk feljogosítva a minél több szemét termelésére. Ezért fontos, hogy a lehető legkevesebb szemetet vásároljuk meg a boltokban (felesleges csomagolás, rövid ideig vagy soha nem használt termékek stb.). Mindig gondolkodjunk el, ha kidobunk valamit, hogy azt valójában hova dobjuk ki? Túl messzire nem tud kerülni, a Földet terheli... 

Csak egy kép a sokból... (forrás: Sprinter Life)

Az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás alapvető feladata, hogy a mások számára már értéktelen dolgokból új, magasabb minőségű termékeket alkosson. Korábban már az is nagy szó volt, hogy visszagyűjtötték a szelektív hulladékot, és abból új (jellemzően alacsonyabb minőségű) terméket hoztak létre. Azután egy ideig az upcycling néhány alkotó kreatív tevékenysége volt, mára azonban teljesen természetes, hogy a PET palackokból elismert márkás pólók és cipők készülnek. 

Keen cipő újrahasznosított papírból (2009-es modell, forrás: Miss Malaprop)

Mit tehetsz Te? 

  • Keress olyan termékeket, amelyek újrahasznosított alapanyagokból készülnek. Manapság már nem nehéz, a legismertebb márkák is készítenek ilyeneket. 
  • Válassz mindenből értékállóbbat. Minél tovább használod, annál kevesebb a szemét. 
  • Legyen nálad mindig textil szatyor, és ezeket használd bevásárláskor. Erről korábban írtam egy bejegyzést
  • Használj újratölthető poharat, ami amellett, hogy környezetbarátabb még sokkal higiénikusabb is (és még jól is néznek ki).
  • Számold ki ökolábnyomod, és csökkentsd.

A vízfogyasztásunk sokkal nagyobb, mint azt gondoljuk, erről már az előzőekben is volt szó. Vízlábnyomunk kiszámítását is könnyen el tudjuk végezni, így most erről többet nem szeretnék írni. 

7. cél Megfizethető, megbízható, fenntartható és korszerű energiához való hozzáférés biztosítása mindenki számára

Talán ez az a terület, amiben a legtöbb csökkentő eszközt használjuk: led izzók, napelem, A+ gépek... ezek már teljesen természetesek. De rengeteg egyéb kütyü is létezik, aminek még haszna is van. 

Napelemes töltő (forrás: Zöld megoldások)

Ablakra tehető napelemes töltő ( forrás: Offbeat Home)

Folytatom!

Velem és a termékeimmel találkozhatsz rengeteg vásárban, vagy megvásárolhatod őket a facebook oldalamon keresztül is.

Szólj hozzá