2017. máj 31.

17/7/2 kihívás - egy ökodesigner gondolatai a fenntarthatóságért

írta: zcsilla
17/7/2 kihívás - egy ökodesigner gondolatai a fenntarthatóságért

Apró lépésekkel az Európai Fenntarthatósági Hét céljaiért 2. rész

Egészség, jólét, oktatás, egyenlőség - ezek olyan nagy dolgoknak tűnnek, amiért csak "fentről" lehet tenni? Dehogy is! Sokkal jobban hiszek abban, hogy az életünket nekünk kell formálni, és a mikrokörnyezetünkben, kis lépésekkel tudunk ehhez hozzájárulni. 

20170531_110633.jpg

Kerámia edények az érdi Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ kollekciójából

Az Európai Fenntarthatósági Hétre egy blogsorozatot készítek a 17 fenntartható fejlődési cél ökodesign vonatkozásairól, melynek első részét itt találod. Tegnap a ruházati termékek köréből hoztam példákat, ma az ajándéktárgyak felé kalandozok.

3 - 4. cél Egészséges élet és jólét biztosítása korosztálytól függetlenül mindenkinek és magas színvonalú, befogadó és méltányos oktatás és az élethosszig tartó tanulás lehetőségének biztosítása mindenki számára

Sajnos nem kell az üzbég gyapotföldekig mennünk ahhoz, hogy szegénységgel, nélkülözéssel találkozzunk. A magyar lakosság 16,2%-a a súlyosan nélkülözők közé tartozik, amivel a negyedik legrosszabb helyen állunk az EU tagjai között, Ez 1.567.000 embert jelent, de még rosszabb a helyzet, ha a nélkülözők statisztikáját nézzük: 34,8 %-a a magyaroknak nem tud az alábbiakból három dolgot megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, rezsiszámlák és egyéb kölcsönök részlete; legalább egyhetes nyaralás; húsétel minden második nap; váratlan kiadások; telefon; színes televízió; mosógép; gépkocsi; fűtés. (forrás: hvg)

Vannak olyan civil szervezetek, amelyek helyben, célzottan és hathatósan tesznek azért, hogy a periférián élők élethelyzete megváltozzon. Teljesen az alapoktól kell kezdeniük, sokszor az írástudatlanságot is le kell győzni, és olyan régi-régi társadalmi "hagyományokat" kell átlépniük, amelyek az 5. cél, vagyis a nemek közötti egyenlőség biztosítása és a nők és lányok esélyeinek növelése érdekében történik.

Sokszor jellemző rájuk, hogy termeléssel, készítéssel és a termékek eladásával, vagyis vállalkozások beindításával próbálnak előrébb jutni. Termékeik sokszor sorolhatóak az ökodesign kategóriájába - értéknövelő újrahasznosítással foglalkoznak, az elkészített termékekbe beépítik az alkotók kulturális hagyományait, a területre jellemző mintakincset, színvilágot, a készítők életében olyan változásokat érnek el, amelyek a fenntartható fejlődési célokkal azonosak. A következőkben néhányat próbálok pár szóban bemutatni közülük. de ennél jóval többen vannak, és szinte biztos, hogy a szűk környezetedben is találsz társadalmi vállalkozást! 

"Vacak" - Retextil bútor, amelyet egy ember 7 nap alatt tud elkészíteni kb. 20 ruha felhasználásával

A pécsi Retextil háztartási textil hulladékból fonással, szövéssel és hurkolással készít fonalat és abból termékeket. Alkalmazottjai megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos emberek. Termékeik között szőnyegek, sapkák, bútorok és terápiás eszközök vannak. Számomra az egyik mintapéldája a fenntartható vállalkozásoknak. 

Kézzel festett fa ládika (forrás: Igazgyöngy Alapítvány, Szuno projekt

Az Igazgyöngy Alapítvány a berettyóújfalui kistérségben indította el Szuno elnevezésű projektét. Az alapítvány által fenntartott művészeti iskola gyermekrajzai adják az elkészült termékek motívumait, amelyekből a gyerekek nő rokonai készítenek kézimunkákat, táskákat, lakberendezési termékeket. Toldon, az asztalosműhelyben a családok férfi tagjai készítik a fa ládikákat, amelyeket ugyancsak a gyermekek rajzai díszítenek. Számomra ez az a szemlélet, ami valós lehetőséget ad a szegénységből való kilábalásra, a családi és közösségi összefogásra.

20170428_160445.jpg

Kerámiák a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központban

Sérült embereket foglalkoztatnak a habilitációs központok, amelyek szinte minden nagyobb településen vannak. Sokszor az alapítványok is létrehoznak foglalkoztatási központokat,megvásárolható termékekkel, csak példaként a Down Alapítvány boltját említem. Az EMMI által elindított Segítő Vásárlás program védjegyével már mintegy 50 munkahely rendelkezik, ahol fogyatékos emberek készítenek kiváló minőségű termékeket dizájnerek bevonásával.

Kiemelkedik a Miskolci Autista Alapítvány Maarcraft Projektje. Kedvencem az Összeillő darabkák, ahol a kortárs kerámiáiról ismert Kezemura teás szettjében a kerámia találkozik a fával, kiegészítve háncsból fonott alátétekkel. Csodálatos példája annak, hogy az ökodesign, a komplex szemlélet hogyan tud legmagasabb minőségű termékeket létrehozni.

Összeillő darabkák, teás szett L (forrás: Maarcraft)

Mit tehetsz Te?

  • Mindig keresd a lehető legrövidebb utat a termék és a készítője között! Minél kevesebb a közreműködő (minél kevesebb disztribúciós lépcsőn megy keresztül a termék), annál nagyobb a valószínűsége, hogy a készítő tisztességes árat tud kapni a munkájáért.
  • Tudj meg minél többet a termék hátteréről, ha lehet, ismerd meg minél jobban a készítőjét. 
  • Egy termék ára rengeteg dolgot kifejez és sok részletből áll össze. Gondold át, hogy miért szeretnél pluszban fizetni: a márkáért, a minőségért, a felhasznált alapanyagokért, a kis szériáért - egyediségért vagy mögöttes tartalomért?
  • Van olyan eset, amikor olcsóbb termékre van szükséged, akkor is nézz körbe pl. a habilitációs központok kínálatában (a tömegcikkek helyett). Van, hogy pont azért olcsóbb egy termék a piaci árnál, mert olyan intézményben készítik, amely egyéb támogatásokat is kap.
  • De általában ne lepődj meg a magasabb árfekvéstől, mert csak így van esélyük a szervezeteknek arra, hogy a "szocifogi" helyett jól működő, a problémákat valóban megoldani képes háttér tevékenységet is támogassanak. 
  • Amikor tömeges ajándékozásról van szó (pl. céges ajándék), akkor is gondolj a mögöttes tartalomra is. Ezáltal növelheted céged, környezeted CSR értékét. Azok a vásárlások, amelyekkel "jó ügyet" is támogatsz, szinte mindig hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.
  • Légy az önkéntes "nagykövetük"! Sokszor kisebb a lehetősége vagy szakértelme a szervezeteknek a reklámra. Ha tetszik valami tőlük, oszd meg, írj róla, terjeszd. Pl. a gyermekeim osztályaiban a Dizseritől fogjuk venni az év végi ajándékokat.    
Szólj hozzá

lakberendezés kihívás dekoráció kerámia fenntarthatóság felnőttnek upcycleddesigns