2016. nov 08.

Madáretetés kreatívan

írta: zcsilla
Madáretetés kreatívan

Novemberben ideje megkezdeni a madarak téli etetését, amit aztán egészen áprilisig folytatni kell. A hagyományos etetők helyett ma már rengeteg vicces, kreatív vagy éppen eszement ötletet lehet találni, most ezekből válogattam.

forrás és leírás: A Cultivated Nest

Nagyon fontos az eleség jó megválasztása, ami sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk: magok, alma, tök, és egy kis zsiradék abszolút tökéletes a madaraknak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán minden hasznos és szakszerű információ elérhető. Kenyeret és sózott, füstölt szalonnát ne használjunk és fontos, hogy a magok mindig szárazak legyenek, nehogy bepenészedjenek! Ha azt látjuk, hogy kezd penészedni, akkor dobjuk ki!

Nyilván a madaraknak teljesen mindegy, hogy mennyire cizellált az etetőjük, de nekünk annál kevésbé :) Mindenki találhat kedvére valót, így gyűjtöttem lustáknak és időmilliomosoknak is tippeket!

Az etetés mellett ne feledkezzünk meg az itatásról sem, amihez sok ötletet mutattam itt. És ha már all inclusive szolgáltatás, vagy úgy is mondhatom, hogy ha már lúd, legyen kövér: készítsünk oda a madárkáknak a fészekhez hasznos építőanyagokat is! Drótokból csináljunk egy tartót, amibe természetes anyagokat tehetünk: fonalakat, hajszálakat, állatszőrt, tollakat... 

forrás és leírás: WhiMsy Love

Egyszerűen nagyszerű, ha friss gyümölcsöt, terméseket (is) kiteszünk nekik. Az alma közismert, és gyönyörű - szúrjuk az ágakra, fűzzük fel. Vagy vágjunk ki belőle egy kis formát, és tegyünk bele magokat - ehhez már kell egy kis kötőanyag, amiről később írok.

 

forrás: Dona Blogg

forrás és leírás: Happy Serendipity

Halloween után a tökök úgyis népszerűek, és biztosan maradt is egy csomó belőlük. Egyszerűen vájjuk ki - a tökmagokat is használjuk fel - és szórjunk bele eleséget. Korábban mutattam egy fedett verziót, de a félbevágott változat is jó ideiglenes etetőnek. 

 

forrás: Honest to Nod

A narancshéj (bio vagy jól lesikált) is a színe miatt kedvelt magtartó, ha makramézunk egy kis tartót, akkor pár naponta simán kicserélhetjük ezt a természetes tálkát. vagy egyszerűen csak fűzzünk a narancsba fonalat...

 

forrás: By Stephanie Lynn

Nincs kifogás, hogy kevés az idő - egy perc alatt is készíthető etető, a tojástartó természetesen erre is jó :)

 

forrás és leírás: Ginger Snap Crafts

Ahogy elnézem, madáretetőnek tényleg mindent felhasználhatunk, amit eddig sajnáltunk kidobni, de használni sem tudjuk már - és a vicc, hogy még jól is néz ki.... Árván maradt csésze?

forrás: Wonderful DIY

Régi mécsestartó? Semmire sem jó kerámiaszobor?  Minden jöhet! És persze a LEGO erre is használható. 

forrás: Inhabitots.com

Gyerekekkel is jó móka, ha madárkalácsot, vagyis cinkegolyót készítünk. A Zöld Csütörtök Természetvédő Kör oldalán találtam ezt a receptet (részletes leírás és hasznos tippek a linken). Olvasszuk fel a faggyút, és keverjünk bele mindenféle magokat (dió, cirok, repce, árpa, kukorica, napraforgó stb.) vagy kész magkeveréket, valamint terméseket (csipkebogyó, tűztövis, szárított alma stb.), öntsük formába és dermesszük meg. Használhatunk bármilyen torta, kuglóf formát, vagy ha éppen nincs otthon, akkor egy tálat, aminek a közepébe egy kisebb poharat/bögrét teszünk. 

forrás és leírás: Corner blog

Nekem legjobban talán a csészés megoldás tetszik.

forrás és leírás: Sadie Seasongoods

A srácokkal még jobb móka, ha sütiformákba töltjük - így akár karácsonyi ajándéknak is adható. Talán velük egyszerűbb és jobb, ha kötőanyagnak faggyú helyett zselatint használunk. 

 

forrás és leírás: Saltwater-kids

A massza rákenhető bármire: WC papír gurigára, amit aztán egyszerűen felfűzünk. Amerikában előszeretettel használnak mogyoróvajat kötőanyagnak - ami szintén jó ötlet :) 

 

forrás és leírás: Factory Direct Craft

Vagy egy kinyílt tobozt kenegessünk be vele - ez annyira szép lett :)

 

forrás és leírás: Chet Pourciau Design

Időhiányosoknak van alternatíva, még faggyút sem kell olvasztgatni: használjunk egy tömb vajat, és abba szórjuk a magokat.

 

forrás és leírás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Tartós mínuszokban talán a legszebb a jégbe fagyasztott eleség-koszorú. 

forrás: Inspiration Lane

A lényeg, hogy hosszan és rendszeresen etessük a madarakat! A kapcsolódó pinterest táblán további ötleteket láthattok! 

Szólj hozzá

fa üveg főzés papír kert termés gyógynövény madáretető kerámia gyerekkel étkészlet tojástartó LEGO