2016. aug 02.

Könyv széf és pénz gyertya - DIY útmutató

írta: zcsilla
Könyv széf és pénz gyertya - DIY útmutató

Régóta szerettem volna könyv trezort készíteni, most eljött az alkalom: 18. szülinap a családban. Különösen szeretem, hogy ez is a "látszat csal" kategóriába tartozik, nem csak praktikus módja pénz átadásának, hanem a későbbiekben is jó szolgálatot tesz. 

upcy_booksafe00.jpg

Válasszunk bármilyen könyvet, amit nem sajnálunk. Én egy kemény borítós, vászon kötésű, kb. 600 oldalas könyvet találtam. Ha valaki szerint egy könyvet átalakítani barbár cselekedet, ne olvasson tovább.... Amit változtatnék: talán nem fontos ennyire vastag könyv, mert komolyan beleizzadtam, mire végeztem.

A könyv mellett szükségünk lesz ragasztóra és ecsetre, és egy nagyon éles szikére. Ha saját borítót szeretnénk, akkor festékekre, sablonra és nyomdára.

A széfet nem lehet gyorsan elkészíteni, egy napot legalább rá kell szánni. A ragasztásnak az a legjobb, ha egy éjszakát szárad, és még utána is kell az elkészítéshez jó pár óra. 

upcy_booksafe01.jpg

Először is el kell dönteni, hogy milyen lesz a széfünk felépítése. Én szerettem volna az elejére néhány oldalnyi szöveget is, ezért az első oldalakat megőriztem (egészen pontosan a 18. oldalig, de ez már csak az én hülyeségem...). Mindenesetre 1 vagy 2 lapra szükségünk lesz, ezeket különítsük el egy nejlonnal, nehogy ragasztósak legyenek. Ugyancsak tegyünk nejlont a hátsó borítóra. 

upcy_booksafe02.jpg

Ragasztónak hígabb csirizt készítettem: vagyis lisztet és vizet kevertem össze. Hígabbra azért van szükség, hogy a ragasztó beszívódjon a lapok közé is. Bár nagy csiriz rajongó vagyok, ebben az esetben nem a legtökéletesebb. A híg csiriz nem ragaszt annyira jól (és még a maradékot a kutyám is megette, nem kis riadalmat okozva - szerencsére semmi baja :), ebben az esetben talán tapétaragasztó vagy sima hobbiragasztó hasznosabb, de a csiriz is megtette a hatását. 

Kenjük le a könyvet kívülről jó alaposan, hogy a ragasztóból a lapok közé is jusson. Természetesen egyesével végigkenni őket képtelenség, így mást nem tudunk tenni, minthogy jó alaposan beragasztózzuk az éleket. 

upcy_booksafe03.jpg

Egy kis száradás után letöröltem a felesleget, és újra átkentem. 

upcy_booksafe04.jpg

Ezután becsuktam, a nejlonokat rajtahagytam, és lesúlyoztam, majd hagytam száradni. Sokat, pl. egy egész éjszakát. Majd kezdjük el a lapokat kiszabni. Nagyon éles legyen a szike, a vágás során többször élezzük. Különösen figyeljünk a sarkokra, azokat többször is át kell vágni. 

upcy_booksafe05.jpg

Egyszerre nagyjából 10 lapot tudunk kiszedni, így egy jó darabig el leszünk ezzel :) Kb. egy óra vagdosás, egy vízhólyag és komoly leizzadás után úgy döntöttem, hogy befejezem, nem vágtam ki az összes lapot, hanem kb. az 500. oldalig jutottam. Elég mély széfet kaptunk így is, amibe viszonylag sok minden belefér. A belső oldalán egy picit még alakítottam, de nem kell, hogy tökéletesen sima legyen, mert egy trükköt alkalmaztam. Először is kenjük le a belső éleket is ragasztóval.

upcy_booksafe06.jpg

Most lett jelentősége a meghagyott lapoknak. Ezekkel a széf belsejét szebbé fogjuk varázsolni, és egyben rögzítjük is a kivágott lapokat. Kereszt alakban vágjuk fel a meghagyott lapot. 

upcy_booksafe07.jpg

És ragasszuk be a mélyedésbe. Én még egy lapot tartalékoltam, amit nem keresztben vágtam, hanem a közepén párhuzamosan a szélekkel, hogy teljesen eltakarjam a vágásszélt (ezt elfelejtettem lefotózni).

upcy_booksafe08.jpg

A kiszabott lapokból egyet ragasszunk az aljába. És szárítsuk ki (ha még dolgozunk vele, akkor ez a szárítás elmaradhat). 

upcy_booksafe09.jpg

Alapvetően készen lennénk, de személyesebbé tehetjük egy jó pár lépéssel. Ahogy korábban írtam, az elejére szöveget szerettem volna. Ezért minden második lapot kivágtam, és személyre szóló szöveget nyomtattam rá. Nagyon szeretem a szövegre szöveget, szerintem igazán szép hatást lehet elérni vele. Ez egy kis ügyeskedést igényelt, először jó pár próbát tettem, mielőtt élesben nyomtattam volna. Majd a printelt lapokat pontosan visszaragasztottam a helyére. 

upcy_booksafe10.jpg

Ne felejtsünk el elválasztót tenni a lapok közé, újra súlyozzuk le, és szárítsuk egy darabig. 

A borítót is egyedivé tettem. Először is fessük le akril festékkel a fedelét. 

upcy_booksafe11.jpg

Rengeteg lehetőségünk van a művészkedésre, lehet több színű, festhetünk rá szép mintákat is. Ebben az esetben azonban elvesztheti a széf jellegét, mert visszatéve a könyvespolcra ki fog lógni a sorból. Én azért egy kicsit festegettem, mert szerintem ez még belefér, ráadásul egy jó tanács lett a könyv címe. Találtam otthon egy sablont, azt is használtam, meg betűnyomdát is. Az angol szöveg kettős értelmét a színekkel is kihangsúlyoztam (BElieve in YOUr dreams). Sajnos a nyomda szélesebb lett, mint ahogy kimértem, így a dreams "s" betűje lemaradt, de ez azért nem tragédia :)

upcy_booksafe12.jpg

A gerincre csak a sablonnal festettem egy kis mintát. Maga a széf készen is van. 

upcy_booksafe13.jpg

A kérés az volt, hogy pénzt adjunk, mert most erre van a legnagyobb szüksége az ünnepeltnek. Korábban már rengeteg jó ötletet gyűjtöttem össze pénz kreatív átadására, nézzétek meg ezeket is!

A bankjegyekből gyertyát készítettem. Egy ceruzával feltekertem a pénzt. Azzal szabályozhatjuk a hosszát, hogy milyen szögben csavarjuk fel.

upcy_booksafe14.jpg

Egy rafia szállal átkötöttem. Krepp papírból kivágtam egy kb. kört (krepp helyett használhatjuk hozzá a kiszabott lapokat, vagy bármilyen más papírt is.) A közepén összecsippentjük, és a széleket jól összecsavarjuk. 

upcy_booksafe16.jpg

És lazán dugjuk bele a pénzbe. Később annyit változtattam a koncepción, hogy egy nagyobb bankjegy helyett 18 darab kisebb gyertyát készítettem. 

upcy_booksafe18.jpg

Ezeket beletettem a széfbe, egy rafiával átkötöttem, és készen is van!

upcy_booksafe19.jpg

Jó ajándék lehet születésnapra, esküvőre, vagy bármilyen alkalomra. Tehetünk bele pénzt, kisebb ajándékot, ékszert vagy bármit...

Sikert aratott a születésnapon!  Az általam készített termékeket vásárold meg online vagy keress személyesen

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülj az újdonságaimról! 

Az útmutatót az UPCY ökodesign készítette. A forrás megjelölésével szabadon megosztható akár egészében, akár részenként. Egy ilyen útmutató elkészítése több óra, a saját szellemi termékem, ezért kérlek, hogy soha ne tüntesd el róla a készítő nevét, ne állítsd be sajátodnak. 

Az útmutató alapján készített tárgyakat magán vagy jótékonysági célokra lehet csak felhasználni, eladás céljából nem. Ha jótékonysági célból készíted el, akkor megtisztelsz, ha szólsz erről - ha tudok, akkor örömmel veszek részt a jótékonysági akcióban, szívesen megosztom a lehető legtöbb fórumon és lehetőségeimhez mérten egyéb módon is népszerűsítem is. 

Szólj hozzá

születésnap könyv ballagás esküvő gyertya papír doboz lakberendezés felnőttnek saját útmutató (tutorial) férfiaknak és fiúknak