2016. jún 27.

Múzeumok Éjszakája a nappaliban és a konyhában

írta: zcsilla
Múzeumok Éjszakája a nappaliban és a konyhában

Talán az egyik legszínvonalasabb rendezvény az országban a Múzeumok Éjszakája. Egészen elképesztő, hogy mennyire változatos és különleges programokkal készülnek rá a múzeumok és egyéb intézmények. Idén a "hősök, újítók, felfedezők" tematika volt a fő irányvonal, így talán az eddigieknél is több tudományos kísérlettel találkozhattak a gyerekek.

Ilyenkor az átélt élmények hatására fellelkesednek a srácok, segítsünk nekik ezt a lendületet megtartani akár egész nyáron át! A mai bejegyzésemben ezért olyan tippeket gyűjtöttem össze, amelyek oktatnak is egyben, ugyanakkor biztonságosan megvalósíthatóak akár a nappaliban, konyhában is. A nagyobbak egyedül is nekiállhatnak (törekedtem rá, hogy a leírások veszélytelen anyagokat tartalmazzanak) és rávehetjük őket, hogy nézzenek utána a tudományos magyarázatnak is. Persze mi is legyünk tisztában ezzel :) 

A nyári bejegyzésem folytatása ez a poszt, így abból is mentsünk át egy-két tippet: jó, ha előre megbeszéljük a gyerekekkel, hogy mit fognak csinálni, és mindenképpen beszéljünk nekik a veszélyekről is. Szerintem jópofa dolog, ha előre összekészítjük nekik egy dobozba a hozzávalókat, esetleg beszerzünk néhány vicces kelléket is hozzá, és megcsináljuk a kísérlet leírását. Fontos a védőfelszerelés is, sok mindenhez jól jön a szemüveg, ami szerintem minden gyereknek tetszik!
Készít(tes)sünk a gyerekekkel egy "kísérletek naplóját". Ebbe jegyezzék fel a szükséges hozzávalókat, a kísérlet menetét és hogy melyik milyen eredménnyel járt, vagy, hogy mit alkottak. Nálunk szinte ismeretlen ez, de a külföldi oldalak tele vannak ötletekkel. Ezt a Bloglovin'-on találtam, de érdemes nézelődni!

Magyarul a Gyereketetőn találtam hasonlókat (nem tudományos témában, de igazán érdemes megnézegetni). 

Oktató játékokat mindig is szívesen gyűjtöttem, jó párat találhattok már a blogomon. Ebben az összeállításban is törekedtem rá, hogy olyan ötleteket mutassak, amelyekhez nem kell semmi más, mint ami a legtöbb háztartásban megtalálható és minél több dolgot újrahasznosítsunk. Mindeközben találtam egy zseniális oldalt, ami teljesen a "hulladékból játék" tematikára épül. Jó pár ötletet idehozok, de vagy 200 tudományos kísérlet van fent náluk, nézegessétek sűrűn a Toys from Trash oldalt! Magyarul is találhatunk kísérleteket: a pilisvörösvári német nemzetiségi iskola fizika szakkörének oldala a Fizikai kísérletek, vagy az Okosjáték oldal.

* Mosószóda/szódabikarbóna és ecet az abszolút mindenrejó

Takarításhoz csak ezt használom, de hihetetlenül sok érdekes játék alapja is lehet. Két különböző anyag, de a reakciója hasonló. A mosószóda nátrium-karbonát (Na2CO3), a szódabikarbóna nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3). Picit óvatosan kell bánni velük, a két anyag keveredésekor hirtelen "bugyogni kezd" hő és széndioxid szabadul fel (pont ezt tudjuk hasznosítani), és az ecetsav önmagában is odafigyelésre ad okot. De ennyi, a legkörnyezetbarátabb tisztítószerek, a szódabikarbónát és az ecetet esszük is....

Az egészet legegyszerűbben a lufi-felfújó kísérlet mutatja be, amit a Csiribiri oldalán láttam meg. 

Ugyancsak klasszikus ebben a témában a vulkán-készítés. Kell hozzá egy befőttesüveg, vagy aludoboz. A vulkán formát is sok mindenből megcsinálhatjuk: festett papírból, gyurmából, só-liszt gyurmából. Töltsünk szódabikarbónát a befőttesüvegbe, arra egy kis ételszínezékes ecet, és indulhat a móka! A kép a Csöppkeblogról származik. Késleltetett kitörést is produkálhatunk, ha fordítva használjuk az összetevőket: az üvegbe a színezett ecetet töltjük, és a szódabikarbónát egy papírba csomagolva tesszük bele. Csak akkor fog kitörni, ha a papír átázik.

A zseniális Gyereketető "Kémiai jojóját" mindenképpen próbáljátok ki! Túl sokat nem írok róla, mert a linken leírás is van. 

Kicsit hasonló a Budget Diet házi láva lámpájának működési elve, igaz más anyagokkal. Egy átlátszó, zárható üveget töltsünk meg negyedig vízzel, színezzük meg ételszínezővel, majd töltsük meg az üveget olajjal. Várjuk meg, hogy a keletkezett buborékok eltűnjenek, és az olaj a víz felszínére kerüljön. Törjünk össze pezsgőtablettát, és szórjuk bele a flakonba...

 * Az ecetet el se tegyük, és csináljunk műanyagot! 

Nem kell hozzá más, csak egy kis tej és ecet. Amikor megtaláltam, akkor nem akartam elhinni... Pedig a kazein alapú műanyag, amit műszaru néven ismerünk régebben általánosan használt anyag volt. Az a vicc, hogy az eljárás gyakorlatilag a túró vagy házisajt készítése, de a "valódi műanyagot" azért adalékolják és szilárdítják, de simán szárítással is hasonló eredményt érhetünk el. 

Az eljárás a Steampowdered Family oldaláról fordítva: egy csésze tejet melegítsünk fel, majd adjunk hozzá négy kiskanál ecetet (vagy citromot) és keverjük össze óvatosan - ez kb. 8 figurához lesz elég. Azonnal elkezd túrósodni. Le kell csöpögtetni, enyhén kinyomkodni, és papírtörlővel le kell itatni a lehető legtöbb nedvességet. A műanyag golyó már így is használható, de egy órára ecetbe téve egyenletesebb és fehérebb lesz a végeredmény. Ezután újra szűrni és leitatni kell. Ezután bárhogy felhasználható: készülhetnek gyöngyök, gombok belőle, sütikiszúróval bármilyen formát készíthetünk, vagy nyomkodjuk bele szilikon formába. Majd 2 napot száradnia kell (a formából 1 nap után kiszedhető). Száradás után a széleket sorjázzuk, és a végén fessük!

 * Egy másik döbbenet: kristály és geóda készítés

A lányom abszolút kristály mániás, van saját ásványgyűjteménye, és megvásárolható készletekkel is többször készített már kristályokat. De ez, ez valami egészen fantasztikus... A "sima" kristálykészítés is felér egy csodával, így kezdjük ezzel. Sima sóból is gyönyörű képződmények jöhetnek létre. Szuper ötlet, ha a gyerekek nevét kristályosítjuk!

A magnézium-szulfát (keserűsó, Epsom-só) kristályosodása elég gyors folyamat, már egy éjszaka alatt kristályerdő keletkezik - de nem egy nagy kristály, hanem sok-sok kis apró. Önmagában színtelen, de ételfestékkel színezhető. Ez is veszélytelen anyag, sőt a gyógyászatban fürdőként, krémként, de belsőleg is használjuk egy csomó mindenre. gyógyszertárban beszerezhető (200 gr 4-500 Ft).
A líerás a BabbleDabbleDo oldalról: 1:1 arányban kell jó meleg víz és só, a színezőt a vízbe tegyük, és keverjünk mindent össze egy tiszta (befőttes) üvegben kb. 2 percig. A lírás szerint egy kevés homok segíti a növekedést (van min megkapaszkodni a kristályoknak). Hirtelen hűtsük le - tegyük a mélyhűtőbe kb. 10 percre, majd a hűtőbe éjszakára (minél tovább van a hűtőben, annál nagyobb lesz). Öntsük le a felesleges vizet róla, és óvatosan törölgessük le az üveget. Vigyázzunk, sérülékenyek a kristályok! Plusz ötletként kristály növeszthető egy átlátszó felületre is, így egyedi napcsapdát kapunk.

Hosszadalmasabb folyamat a timsó-kristály növesztés, de a végeredmény is látványosabb lesz. A timsót savanyításra használjuk egyébként, gyógyszertárban, gazdaboltban is kapható. Tömbben, porban vagy kisebb kristályokban.
A leges-legszebb kristályképzés a mű geóda-készítés. A geódák olyan kavicsok, amelyek belseje kristályt rejt. A legszebbet a Magical Daydream oldalán találtam. Szintén timsóval dolgozik (porrá kell törni). Kell hozzá tojáshéj (kifújva vagy egyszerűen csak feltörve - a legszebb, ha hosszában törik ketté). Egy másik blogban azt olvastam, hogy a fehér tojás  legjobb. A héjat jól ki kell mosni, és kiszárítani, majd hobbiragasztóval bekenni. A ragasztóba kell beleszórni a timsó-port, hogy egészen ellepje a tojás belsejét, és hagyni kell egy pár órát száradni. Ugyanígy bármilyen más anyagot is használhatunk alapnak (pl. befőtt-tetőt). Jó meleg vízben oldjunk fel annyi timsót, amennyit csak tudunk, és színezzük ételszínezékkel - a kristályok nem lesznek színesek tőle, csak a tojáshéj (máshol azt olvastam, hogy tojásfestékkel kell színezni). Tegyük bele a tojást, és hagyjuk benne legalább egy napig. Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor adjunk hozzá még timsó-oldatot, és hagyjuk növekedni még egy napig!

Ann I am egy kicsit más módszerrel készít tojás.kristályt. Ő a tisztítószerként is ismert, de mérgező bóraxot használja A tojásokat nem töri fel, hanem kifújja, és a forró vízben feloldott (színezett) bórax-ot ebbe önti bele. Majd napokig szárítja, és csak utána töri fel.

* Jé, ez mozog!  

A kinetika is mindig elvarázsolja a gyerekeket.... A kopácsoló harkályt félórákig el tudták nézni (ilyet is lehet házilag készíteni), ezért biztos vagyok benne, hogy ezek a kis mozgó figurák is szórakoztatóak lesznek számukra, amit a Toys from Trash alapján mutatok be - a képek magukért beszélnek a linken. 

A táncoló balerina is szórakoztató, és nem is olyan egyszerű elkészíteni....

Emeletes házunk van, így az ejtőernyős dolgok nálunk nagy slágerek szoktak lenni. Kell hozzá egy nagy zacskó, fonal és cellux. A csavaranya helyett használhatunk LEGO figurát is, csak jól ki kell találni, mert ha túl nehéz, akkor gyorsan lezuhan. 

Ez a kishajó nagy kedvencem, a képek alapján szintén könnyen elkészíthető. Ha van helyünk, akár remek versenyeket is rendezhetünk. 

És ugyanezen az elven készíthetünk könnyű kis kocsikat is, mint a Parents Magazine-ban. Érdemes kísérletezgetni, hogy mit képes még meghajtani a lufiból kiáramló levegő. 

Régebben már bemutattam ezt a gőzhajót, amit már nem annyira egyszerű elkészíteni, de azért még bőven belefér egy gyerek lehetőségeibe is. Ez a mozgó rajzoló-robot egy törött motoros játékból született újjá a Crystal and Comp-on. Kell hozzá egy vastagabb falú műanyag pohár, egy 9 V elem, 4 db színes filc, krokodil csipesz, fúró és ragasztópisztoly. Ki kell lyukasztani a pohár alját és beleragasztani a motort a kilógó drótokkal együtt, melyre szereljünk krokodilcsipeszt. Mellé kell ragasztani az elemet, ha szükséges, akkor a drótokat is ragasszuk rá a pohár oldalára, és ragasszuk fel a tollakat is lábaknak. Fektessünk le egy nagyobb papírlapot, kössük össze az áramkört, és hajrá!

* Csillagászat

Elsőként készítsünk iránytűt! Kell hozzá egy tű, egy mágnes, egy parafa darab és egy vízzel teli tálka. A sulinet oldalán teljes leírás van, de sajnos a képet nem tudom onnan pinnelni, így a Kids Activities-t, is segítségül hívtam (egy picit úgyis más). 

Szeretem a csillagképekkel kapcsolatos játékokat, látványosak és valahogy varászlatosak. Ilyet is mutattam már korábban, amikor egy befőttesüvegbe helyezett alumínium tálca lett a csillagos ég. A Nature-Watch karton csillagképeit bárhová magunkkal lehet vinni, és akár egy lámpa segítségével kivetíthetjük őket. A linken a kutatók által elkészített kis kártyák vannak, de ezeket magunk is elkészíthetjük: ha van lyukasztónk, akkor azzal, ha nincs, akkor egy vastagabb szöget üssünk bele a kirajzolt csillagképekbe (persze tegyünk alá egy deszkát). 

Csináljunk napórát is! Szinte bármiből előállíthatjuk: verjünk egy szöget egy faszeletbe, ragasszunk egy ceruzát egy fordított tányérra, egy kartonra ragasszunk paprguriga-tekercset. A kertbe nagyon látványos, ha az adott pontra lépő ember lesz az óra mutatója. talán ez tetszik a legjobban: egy régi radírba szúrjunk bele egy ceruzát, és kavicsokkal jelöljük ki az órák helyét (forrás: Otherwise Educating)

* Zenéljünk!

A hanghullámok terjedését érzékeltethetjük egy drót vállfa és némi zsinór segítségével a Buggy and Buddy-n. A távbeszélőről nemrégiben írtam. 

Egyszerű hangszerek szinte bármiből készíthetőek. Két jégkrémpálca, gyufaszál, gumigyűrű és papír - és már készen is van a szájharmonika, ez is Toys from Trash.

Tizennégy ötlet hangszerek készítésére a Moms and Crafters válogatásában, leginkább papír alapú alkatrészekből. Dob, gitár, kasztanyetta mindenféle csörgő... Indulhat a házi zenekar!

* Bontsunk fényt!

A szivárványt mindenki szereti... felnőttként is gyermeki örömmel nézzük az égen, és csodáljuk, ha véletlenül felfedezünk egy-egy prizmát a lakásban. Nálunk a metszett üveg szekrényajtók szokták néha felbontani a fényt. A legjobb spektroszkóp a CD lemez, megint csak Buggy and Buddy mutatja meg, hogy mit kezdhetünk vele. 

* Régészet

Kicsik és nagyok is jót szórakozhatnak kibányászandó dolgokkal. A tárgyak kerülhetnek jégbe, ami nyáron is jó buli lehet (csak ne hagyjuk, hogy a kamaszaink csak simán kitegyék a napra :) Fagyasszunk bármilyen tárgya(ka)t egy hatalmas jégtömbbe, és indulhat a kalapácsolás! Érdemes különösen odafigyelni, mert a jég szilánkok elég veszélyesek lehetnek. Sarah E. Frazer is mutat ötletet erre, de egy lufi segítségével dínótojásokat is fagyaszthatunk

Kukoricakeményítőből készíthetünk "közetet"  a dinó csontoknak, vagy süthetünk valódi dinó-tojásokat is. Kell hozzá liszt, víz, őrölt kávé és só - vagyis készítsünk egy kávézaccos só-liszt gyurmát, amibe szépen csomagoljuk be az őslényeket. Szárítsuk levegőn 2-3 napig, vagy a sütőben max. 90 fokon kb. 4 óráig. Elképesztő lesz a végeredmény, és gyönyörű lenyomat is marad a srácoknak. Köszönjük ezt a By Stephanie Lynn blognak!

 * A logika se maradjon ki!

Nagyon szeretem a logikai játékokat, sokszor veszek ilyeneket a gyerekeknek. Az ördöglakat iszonyú jó találmány, nem is gondoltam volna, hogy ezt is meg lehet csinálni házilag is! A DIY puzzles több ötletet ad arra, hogy régi bank- vagy telefonkártyából hogyan lehet ilyen fejlesztő játékokat csinálni. 

Azt hiszem, hogy még ennél is zseniálisabb a Skip to my Lou által javasolt kapcsoló (pöckös fajta), vagy a nálunk könnyebben elérhető kazetta-tok ördöglakat...

A Toys from Trash sem maradhat ki ebből. Egy műbőr darab segítségével készítenek egy okos rejtvényt.

A bejegyzésbe most ennyi fért bele, de a pinterest táblán van még egy jó pár ötlet. 

Ha tetszett, lájkold a facebook oldalam is!

Szólj hozzá

buli gyertya nyár iskola lámpa hangszer puzzle papír fém kert vakáció kristály flakon gyerekkel partykellék gyereknek oktató játék tojáshéj CD férfiaknak és fiúknak