2016. jún 14.

21+ különleges ötlet, amit a levendulával tehetsz - a legteljesebb levendulamező lelőhely listával

írta: zcsilla
21+ különleges ötlet, amit a levendulával tehetsz - a legteljesebb levendulamező lelőhely listával

Imádom a levendulát. A színét, az illatát, a hatását. Pár szálat, hatalmas csokrot, szárítva, frissen. Kertben, képen, mezőn. Ugye Te is így vagy vele? Mindig, mindenből lehet levendulazsákot csinálni, gondolom már te is sok ötleten túl vagy...
Az egyik legelső dolog, amit horgoltam a levendulával töltött szív volt, de készítettem húsvétra levendulás tojást, tartottunk levendula-párna készítő foglalkozást a Millenárison.  És az egyik slágertermékem a levendulás öko-halacska. Tavaly a limonádét is kipróbáltam.

levendula_limonade.jpg
De a levendula ennél is többet érdemel :) Ezért most összeszedtem húsznál is több lehetőséget, ami túlmutat a levendula párnán. 

Elsőként azonban ehhez kell sok-sok-sok levendula. Szerencsére ma már számos helyen lehet "Szedd magad" akcióban is levendulát szedni, ezek listája (2016-ban):

Ezt a listát én szedtem össze, sok-sok munkával. Kérlek, hogy ne másold le, esetleg csak a forrás megjelölésével. 

Ha begyűjtöttük, kezdődhet a móka! Van olyan, amihez azon frissiben fel tudjuk használni (persze ugyanúgy jó a szárított is). 

Érdekes, hogy viszonylag kevésbé gondolunk a levendulára, mint virágra (és nem gyógynövényre), pedig gyönyörű asztalközepeket készíthetünk ha egy szép alakú üvegbe néhány szálat teszünk. Igazából nem is kell hozzá más... A nyári esküvők slágere lehet, amit Sweet Pickins Vintage javasol.

11896022_913912738688945_1939448073696773472_n_1.jpg

Néhány szálat kötözzünk rá bármilyen üvegre, és kész is van a természetes díszítésű váza, de ha kerül bele egy gyertya is, akkor tényleg mindent visz....

purple-flowers-22_detail_1.jpeg

 Annyira imádom ezt, amit M.Hoch tumblr oldalán találtam...

tumblr_n1u3ve6xtk1rzvr56o1_500_1.jpg

Ha szalagokkal, csipkékkel legyező alakúra fonjuk, akkor még praktikus haszna is lehet :) A leírása az allfreecrafts-on található. 

lavenderfan_1.jpg

Rengeteg mindenre használható a házi levendulaolaj (természetesen nem a lepárlással készült változat, de hatásában sok mindenben hasonlít rá), amelynek elkészítéséhez a buzzle-on találtam tök jó receptet. Kell hozzá egy üveg olaj (elsősorban oliva, de lehet jojoba vagy mandulaolaj is), egy nagy csokor levendula. A levendula száráról szedjük le a virágokat, és tegyük bele egy üvegedénybe. Annyi olajat, amennyi belefér az üvegbe, óvatosan melegítsünk fel, és öntsük a virágokra. Egy kis fóliát gumizzunk az üveg tetejére, és hagyjuk hűvös és sötét helyen egy hónapig állni, de naponta finoman rázogassuk meg. Szűrjük le, és töltsük szép üvegbe. 

450-36281812-lavender-oil_1.jpg

Az közismert, hogy a molyokat távol tartja, de azt már kevésbé tudjuk, hogy a szúnyogok, a legyek, sőt állítólag a bolhák és kullancsok sem bírják az illatát! A makezine.com bolhairtószere elképesztően egyszerű lenne, ha nálunk is kapható lenne mindenhol witch hazel (csodamogyoró) kivonat. A jó hír, hogy más blogok szerint ez simán vízzel is helyettesíthető... A lényeg, hogy kell hozzá citrom és levendula, ami összefőzünk, kihűtünk, spriccelős flakonba töltünk. A szebb hatás kedvéért tehető bele néhány szál levendulavirág. 

flearepellent_step4b_1.jpg

A Hgtv szerint ha mentát, orvosi zsályát és levendulát összekötünk, megszárítunk, és a tűzre dobunk, akkor tökéletes rovarűzőt kapunk az esti sütögetéshez! 

90_1.jpeg

Annyira cukik ezek a képkeretre lógatott kis csokrok, amelyek természetesen a skandináv egyszerűségből fakadnak. Ha kiszáradtak, akkor használjuk másra!

blogi4434_1.jpg

A kreatív szárítás másik módszere lehet, ha koszorút készítünk a virágokból, ahogy például az ehow oldalán mutatják. 

8d35cf01-0b57-4067-8908-74e132b30c79_1.jpg

A kiszárított virágokat továbbra is megtarthatjuk csokornak, néhány más növénnyel egy szép újságpapír-tölcsérbe csomagolva hihetetlenül dekoratív (ezt az Etsy-n találtam).

il_570xn_243747056_1.jpg

Az egyik kedvencem ez a kis szösszenet, amit ARCE French of Heart készített: egy régi borsszóró, néhány szál levendula, egy vintage... Gyönyörű!

571fa7040c4dbf4a62f2ec411a6c0096_1.jpg

Így már végleg megérkeztünk a szárított, morzsolt levendulához, nézzük, hogy milyen felhasználásokat találtak ki a világban! Garden Therapy natúr fürdősóhoz kever egy kis olajat és virágot: 

how-to-make-a-super-simple-lavender-bath-salts-recipe-custom_1.jpg

Vagy egy nem sokkal nehezebb eljárással fürdőbombákat is készíthetünk a kiürült kávé-kapszulákba, amit meglepő módon a coupons.com oldalán találtam. Az alaprecepthez szódabikarbóna, citromsav, kukorica keményítő, magnézium szulfát, víz, madula olaj, illóolaj és esetleg ételszínezék kell. 

2015-04-bath-bomb2-e1429042607773_1.jpg

Kávékapszula helyett tölthetjük kifújt tojásba is a keveréket, így még bombább hatást érhetünk el (lépésről-lépésre képekkel a Twine and Table oldalon).

image-23-e1456284735484_1.jpg

Másik nagy kedvencem ez a levendula-gömb füzér, amit a DIY Clubnál találtam. Kisebb-nagyobb (egyforma vagy különböző) szivacs vagy hungarocell golyókat mártsunk ragasztóba, forgassuk meg a szárított virágban, és fűzzük fel. készíthetünk egy nagy gömböt is, szalagokkal, gyöngyökkel kiegészítve. 

p4304712_1.jpg

Térjünk vissza egy ötlet erejéig a nyári partikhoz, ha sok limonádét csinálunk, akkor a héjából készítsünk gyertyát is, egyszerű képes útmutató a Brit.co-n. 

11_candles_1.jpg

Az ültethető papírok nagy kedvenceim, levendulával is tökéletes! A sok leírás közül most Kanelstrand-é került a ltóterembe.

c1a292c17bf875d25f3622e351de5430_1.jpg

Az utolsó ötlet, amit a blogon bemutatok egy kicsit kilóg a sorból, de egyszerűen nem tudtam kihagyni: ez bizony párna (és még az is lehet, hogy fűszerekkel töltött, meg karácsonyi mintás), de imádom!  Használt teafilter tökéletes továbbhasznosítása Monica Zuniga kezei nyomán.

dsc05182_1.JPG

Itt  most abbahagyom, de a pinteresten még több ötletet gyűjtöttem, és ráadásul folyamatosan bővítem az ottani táblákat! 

Szólj hozzá

buli esküvő gyertya virág főzés papír kert lakberendezés termés gyógynövény koszorú gyerekkel partykellék étkészlet felnőttnek