2016. máj 10.

Barkácsoljunk a Madarak és Fák napján is!

írta: zcsilla
Barkácsoljunk a Madarak és Fák napján is!

1902 óta ünnepeljük, és időről-időre törvény is előírja, hogy évente egy napon kiemelt figyelmet fordítsunk a madarak és fák védelmére. Eredendően azt a szép gondolatot próbálták elérni, hogy minden gyerek ültessen egy fát, ami aztán vele együtt növekedik. Persze hazánkban semmi sem lehet ideológia-mentes, így az én gyerekkoromban háttérbe szorult ez a jeles nap, 1996 óta azonban az egyik legnagyobb figyelmet kapó természetvédelmi akciónapunk május 10-én.
Remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel - oktatási intézményekben is akár - beszélgessünk a madarak és fák fontosságáról, a rájuk való odafigyelés jelentőségéről; és újrahasznosítással és továbbhasznosítással alkossunk.

upcy_madarak_fak_1.jpg

Ezt a fát évekkel ezelőtt készítettük a kislányommal. Kell hozzá karton és néhány parafadugó. A kartonból vágjuk ki a fa formát kétszer - az egyiket felülről, a másikat alulról vágjuk be (részletesen itt mutatom be a módszert). Készítsünk kihajtható bevágásokat is, amire a madarak tudnak csücsülni. Fessük le, és csúsztassuk egymásba a két fát. A nagyobb stabilitás érdekében én összeragasztottam. A madarakhoz fessük le a parafadugókat (bármilyen festékkel - ha feltűzzük egy hurkapálcára, akkor könnyű festeni), és papírból kivágott csőrt és szárnyakat ragasszunk rá.  Az arcánál készítsünk egy pici bemetszést, és a csőrt ebbe dugjuk bele. Metsszük be a parafadugó alját, és máris rá tudjuk ültetni a madárkákat a "faágakra". 

Nagy kedvencem ez a végtelenül egyszerű kis fa - a törzse WC papír guriga, a lombja karton, amire ujjlenyomatokkal festették a leveleket. A cserélhető lombkoronával jól tudjuk a kicsik számára érzékeltetni az évszakok változását. 

fall_tree_007_1.JPG

elkészítés menete: The Rambling of a Crazy Woman

Akár ajándéknak is tökéletes ez az évszak-kör. Talán elsőre fel sem tűnik, hogy a fa törzse és az ágak egy gyerekkéz lenyomatai, míg a lombot a kis ujjlenyomatok adják. 

all-season-hand-and-fingerprint-tree-sm-sq_1.jpg

részletes leírás: Rhytms of Play

Kézlenyomat fát én is készítettem már a gyerekekkel a nagyszülőknek ajándékba, de ez a kéz-madár nekem újdonság volt :) 

40015797_1.jpg

forrás: Artsonia Art Museum

Imádom a gombokat, és csodákat lehet belőlük alkotni. De azt be kell vallani, hogy egy-egy ilyenhez rengetegre van szükség.... 

canvas_tree_button_art_1.jpg

képes leírás: Simply Designing

És ha kiegészítjük néhány gomb-madárkával, akkor már igazán tökéletes a hatás :)

everyday_button_bits_wt261_suen_by_suen_1.JPG

forrás: Splitcoaststampers

A pinterest táblámon további kéz- és ujjlenyomatos, valamint gombos ötleteket gyűjtöttem össze! 

A természetesség és a költséghatékonyság jegyében legalább ennyire gyönyörű alkotásokat készíthetünk a talált anyagokból: uszadékfából, ágakból és kavicsokból.

stonetree10a_1.jpg

képekkel: Crafty Gardener

misschien-voor-een-schilderij-buiten_1381075836-van-mew_1.jpeg

forrás: welke.nl

A kavicsfestés szinte új művészeti ág lett, annyira jópofákat lehet így készíteni. A pinteresten további ötleteket találsz - egészen művészieket is. 

353ed7d0c7a844e2f8146fee55fdc6a5_1.jpg

forrás: Mesekavics

Tudomány és játék is egyben, ha mű-fészkeket készítünk. Ha nem is tökéletesen utánozva, de valamennyire megtapasztalhatják a gyerekek a madarak építőmunkáját. 

finished-birds-nest_1.jpg

lépésről-lépésre képekkel: One Time Through

Hogy a fészeknek legyen lakója is, fonalakból bármilyen kismadarat el tudunk készíteni ez alapján: 

yarn-birdie1_1.jpg

leírás videóval: Fab Art DIY

A közelgő nyár a madarak számára sok tekintetben ünnep: a téli nélkülözés után bőséges élelmet találnak maguknak. Ugyanakkor a városokban, lakott területeken egyre jobban megoldott a vízelvezetés, fedett, zárt csövekben rohan el az esővíz - ami a velünk élő állatok számára az ivóvízhez való hozzájutást nagyon megnehezíti. Ezért fontos, hogy kertünkbe, teraszunkra, ablakpárkányunkra készítsünk madáritatót. Meglátjuk majd, hogy nem csak a tollasok lesznek hálásak érte, hanem a pillangók és az életünkhöz nélkülözhetetlen méhek is szívesen látogatják ezeket a mini pocsolyákat.

terracotta-pot-bird-bath-bird-feeder-diy_1.png

posztolva a Crafty Morning oldalon

Szinte bármilyen edényből készíthetjük ezeket a fürdőket, ha egy kicsit mélyebb, akkor mindenképpen tegyünk nagyobb köveket is bele, hogy a szárnyasok biztonsággal rá tudjanak állni.

diy-water-feeder-closeup1_1.jpg

képekkel: Empress of Dirt

A Madarak és fák pinterest táblán még rengeteg további inspirációkat találsz! 

Szólj hozzá

gomb fa iskola papír kert lakberendezés állvány termés parafadugó madáretető gyerekkel gyereknek talált tárgyak oktató játék felnőttnek saját útmutató (tutorial) férfiaknak és fiúknak found object