2016. ápr 27.

Legjobb barátunknak, szeretettel!

írta: zcsilla
Legjobb barátunknak, szeretettel!

Mostanában sok kutyás téma kerül a közelembe, ráadásul, április 27-én van a Vakvezető kutyák világnapja, így ma rágjuk le ezt a csontot - következzenek a kutyás upcycling kiegészítők, szokás szerint leírásokkal a linkeken! Csináld meg magadnak vagy jótékonyságra - részletek a cikk végén!

upcy_galler_agar.jpg

UPCY ökodesign kutyagallér egy gyönyörű agár-úrfin (a gazdájától kaptam a képet, köszönöm!)

A vakvezető kutyák különleges helyet foglalnak el az ebek között: folyamatos munkájukkal nem csak segítik a vak embereket, hanem teljes mértékben alárendelik magukat nekik, kiegészítik, sőt bizonyos esetekben helyettesítik gazdájuk képességeit. Minden pillanatban a gazdájuk mellett vannak, minden mozdulatukat lesik - erre csak nagyon kevés lény képes. 

Amit nekünk nem szabad elfelejteni: a vakvezető kutya, ha rajta van a hám, dolgozik! Soha ne simogassuk és ne adjunk nekik ételt - a buszvezető szájába sem tömködünk csokit :) A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola oldalán mindent megtudhattok erről a témáról! 

Amikor nem dolgoznak, ők is csak olyanok, mint bármelyik másik eb: imádnak játszani, szükségük van evésre és pihenésre. Nézzük, hogy mivel tudjuk környezetkímélő módon feldobni a napjaikat :) 

Pólófonalból, 12 szálból, a linken látható négyzetes fonással készül ez a színes játék. 

dsc_0550_1.jpg

forrás: LVLY

Ha hosszabbra fonjuk, és a két végére komolyabb csomót kötünk, nagyobb kutyáknak is ideális. Póló helyett használhatunk farmer csíkokat is, akkor talán még tartósabb. Fűzzünk egy régi teniszlabdát a fonatunkra, és minden igényt kielégítő játékot kap kedvencünk.

il_570xn_919763508_rvcp_1.jpg

forrás: Etsy, Climbhighercraft

Egy palackot (kupak nélkül!) húzzunk bele egy zokniba, és készen is van az egyik legjobb játék. Zokni helyett használhatunk pólót, pulcsit, vagy varrhatunk pl. csont alakú farmer huzatot is. 

diydogtoy_1.jpg

forrás: momasaurus.com

Játékos etetés - ezek az önadagoló készülékek minden kutyának örömet okoznak. Sokféle változatban elkészíthetjük, a linken további tippek vannak! 

spinning-plastic-bottle-dog-treat-game_1.jpg

forrás: The Owner Build Network

Egyszerűbb, de hasonló eredményt hoz, ha egy teniszlabdát vágunk fel, és töltünk meg finomságokkal.

tennis-ball-treat-dispenser-1024x768_1.jpg

forrás: petdiys

Ez a megoldás szerintem inkább a gazdinak hasznos, hiszen nem kell annyira lehajolni etetésnél: két régi gyerekszékbe lyukakat vágtak a tálaknak... De hasonlót készíthetünk egy régi ládából, padból.

100822673_jpg_rendition_largest_1.jpg

forrás: Better Homes and Gardens

Nagy kutyának nagy edény kell - egy jópofa módszer arra, hogy ne csúszkáljon ide-oda és jobban nézzen ki :) 

dsc06904-2-768x760_1.jpg

forrás: Rural Mom

Kutya-önitató - a nyári melegben hasznos lehet. Persze egyszerűbb nagyobb edényt venni a kutyának... De pl. anyuék golden retrievere minden tálba beleköltözik, amibe valamennyire belefér, talán a hasonló ebeknek lehet megoldás a tiszta vízre :) 

finished-project_1.jpg

forrás: makezine.com

Kutyafekhelyre is annyi ötlet van, néhányat ezek közül bemutatok. Nagy ötlet a régi fiókok átalakítása ilyen célra. Nagyobb kutyáknak készíthetjük raklapból , kisebbeknek pl. egy régi hordóból vagy bőröndből.

pic_2_1.png

forrás: Voodoo Molly Vintage

Egy régi pulcsiból nem túl sok munkával remek alvóhelyet varrhatunk. Előnye a fentiekkel szemben, hogy kisebb helyet foglal, könnyen mozgatható, és talán a tisztítása is egyszerűbb. 

sweatshirt-pet-bed_1.jpg

forrás: handimania

Legyen minden kéznél, ami a sétához kell! Készítsünk kis akasztós alkalmatosságokat, amire a pórázt, és egyéb fontos kellékeket el lehet helyezni - én egy másik befőttes üvegbe zacskót is tennék, hogy a gazdi soha ne felejtsen el magával vinni kakiszedőt az útra... Alább egy igazán művészi megoldást mutatok, de egy sima kampó is bőven megteszi :) Ajándékba is csinálhatunk ilyet, ha a kutya nevét is ráfestjük, akkor már szinte túl tökéletes lesz!

dog-leash-and-treat-wall-hanger_1.jpg

forrás: DIY ready

Nyakkendőből és egy gyerekpórázból készítettem ezt a komplett szettet: nyakörv, póráz, kakizacsi-tartó kis táska, és hozzá mini nyakkendő vagy kis masni. 

p1630127.JPG

UPCY ökodesign szett 

Rengeteg a gazdátlan kutya, így ha csak teheted, fogadj örökbe egyet! A menhelyeknek mindig szüksége van segítségre! Soha ne dobj ki takarót, törölközőt - inkább ajándékozd oda a hozzád legközelebb eső menhelynek!

Sok szervezet árverésekkel igyekszik megteremteni az örökbe adandó állatok jól tartásához szükséges dolgokat. A fenti póráz-szettet a Futrinka Egyesület karácsonyi kézműves licitjére készítettem. Ők minden hónapban rendeznek online aukciót, ahol kézműves termékekre vagy csak simán már nem kellő és felajánlott tárgyakra licitálhatsz. 

Ha úgy szeretnél örökbe fogadni kutyát, hogy tudod, milyet szeretnél, akkor vannak egy-egy fajtára specializálódott fajtamentő szervezetek is, februárban az Agár fajtamentés jótékonysági maszkabáljára készítettem két különleges kutya-gazdi gallér-karperec párost, és a a jelmezversenyhez egy unikornis kutyajelmez leírást. 

agaras_jotekonysag01.JPG

UPCY ökodesign kutya-gazda szettek

A Hangya Közösség a kevésbé támogatott állatvédő szervezeteket, és a náluk ellátott gazdátlan állatokat támogatja. Május 6-ig várnak mindenféle kutyás és nem kutyás kézműves alkotást vagy bármit, amire neked nincs szükséged, de másnak érték lehet! 

Szólj hozzá

kutya fa jótékonyság zokni doboz lakberendezés nyakkendő farmer anyag varrás fonás saját termék felnőttnek férfiaknak és fiúknak