2016. ápr 27.

Last minute és ráérős ballagási ötletek

írta: zcsilla
Last minute és ráérős ballagási ötletek

Április végén, május elején a legtöbb középiskolában elérkezik a ballagás ideje, majd kicsit később elbúcsúznak az általános iskolások, és az ovisok is. Valahol érthető, hogy minden ilyen váltásból nagy eseményt csinálunk, de talán egy kicsit kezdünk átesni a ló túloldalára... Elköszönni, elbúcsúzni intim dolog, amit inkább személyes apróságokkal, mint drága cuccokkal lehet kifejezni. (Most eszembe jutott a lányom ovis ballagása: szokásuk, hogy a ballagóktól az ottmaradók egy kis műsor keretében búcsúznak. Az elmenők kapnak egy kicsi vadvirág csokrot, és ők is mondanak verseket. Ennek közepén a lányom annyira elkezdett bőgni, hogy az óvónénije is elkezdett sírni - így itt félbe is szakadt a ballagási műsor...)

Korábban végigsöpört a neten a Városmajori Gimnázium követendő "KézenFogva ballagunk" kezdeményezése, amelyben arra kérik a rokonságot, hogy a virágok árát inkább adományozzák a mozgássérült embereket segítő alapítványnak. Gratulálok, és csak remélem, hogy ez az ötlet sokaknak példa lesz! Igazából itt be is kellene fejeznem a bejegyzésem, mert ennél jobb ötletet nem lehet mondani.... 

Sok év múlva persze jó dolog elővenni valami emléket, így ez alkalommal is csak biztatni tudok mindenkit, hogy készítsen valamit, ami csak ő, amiről a ballagó diáknak mindig ő fog eszébe jutni. Ehhez gyűjtöttem ötleteket, az eredeti feltöltőknél teljes leírásokkal. 

Csokrok mindenből készíthetők. Azt hiszem ebben az esetben többletjelentéssel bír, ha (tan)könyvekből készítünk virágokat...

diy-paper-flowers-5_1.jpgforrás: 100 Layer Cake

Dekorfilc vagy még inkább összement gyapjúpulcsi korongokból, és régi gombokból is nagyon dekoratív virágokat alkothatunk - könnyebb, mintha csak különböző méretű gombokkal dolgozunk.

100_8701_thumb1_1.jpg

forrás: Creative Passage

Ezek a fonal pitypangok nagyon cukik - ovis ballagásra szerintem tökéletesek!

how-to-make-tassel-flowers-dandelion-25_1.jpg

forrás: Bren Did

Szintén a kicsiknek lehet jópofa, ha néhány virágot ceruzákból készítünk el számukra, ezzel is utalva a közelgő iskolára.

0262-500x409_1.jpg

forrás: The Happy Scraps

Ballagásra különösen szokás pénzt adni, így lehet pénz-csokrot is készíteni - még jó, hogy a nevet melléteszi, mert így legalább fog maradni valami emléknek :) 

alexabouquet_1.jpg

forrás: Jenn Balcer

Ha már pénzt adunk, akkor adjuk jó ötlettel. Ez ugyan egy lámpakörte alakú befőttesüveg (nálunk is beszerezhető), így könnyű dolga volt a készítőnek, de egy sima izzó is szétszedhető. Ezután már csak bele kell tenni némi pénzt, és valami frappáns szöveget kell készíteni hozz (pl. "A fényes jövődért!")

54ff7b8f15ae0-grad-money-light-bulb-de_1.jpgforrás: Good Housekeeping

Közeli családtagként vagy barátként szívhezszóló az emlékbefőtt - összeszedni az iskolásévekre jellemző emlékekből néhányat, és annak megfelelő emlék-morzsákat készíteni. A képen láthatót a másodikos lányom készítette a tanárnénijének. 

p1530576_1.JPG

UPCY ökodesign emlékbefőtt

A múlt helyett tekinthetünk a jövőbe is, és adhatunk "túlélőkészletet" az új élethez. Ez lehet nagyon személyes, olyan apróságok, amivel felhívhatjuk a figyelmét, hogy ha baj van - ránk mindig számíthat. A Kreatív újrahasznosítás nevű csoportban rengeteg ötletet gyűjtöttek össze a tagok ezen a linken, lépj be a csoportba, hogy te is olvashasd :) 

Különösen a kollégiumba költöző ballagónk számára hasznos, ha olyan csomagokat állítunk össze, amelyek igazán szükséges dolgokat tartalmaznak, és írjunk hozzájuk szóvicces használati utasításokat is. 

school-supply-basket_1.jpg

forrás: Craftaholics Anonymous

Ha még ennél is "rosszabb" a helyzet, és esetleg egy másik városba költözik az, akit éppen búcsúztatunk, akkor az ajándékkártyáknak nagy hasznát fogja venni. Nézzük meg, hogy abban a városban milyen lehetőségek vannak, és vegyünk neki ezekhez kártyákat. Nyomtassunk ki egy térképet, amikre ezeket a helyeket bejelöljük - esetleg mindegyikhez írhatunk egy személyes üzenetet is. Tűzhetjük igazi virágok közé, vagy készíthetünk a kártyákból egy csokrot.

img_8315_1.jpg

forrás: Real Life Motherhood

Nem igazán találtam rá magyar elnevezést, de bárhogy is nevezzük a "shadow box" egy nagyon jó találmány... Ez egy olyan mély keret, amibe mindenféléket lehet pakolni. Készíthetjük egy dobozból, amire rácsavarozunk egy képkeretet plexivel vagy üveggel az elején. Ha erre ráírjuk a "Végszükség esetén törd be az üveget!" feliratot, akkor mindenkinek beindulhat a fantáziája :)

Alapesetben persze tehetünk bele egy nagyobb bankjegyet, de ennél sokkal viccesebb, ha a megajándékozott kedvenc hobbijára, netalán szenvedélyére utalunk... Kerülhet bele csoki, kávé és egyéb élvezeti cikkek, de mániákus horgolóknak/kötőknek egy pár gombolyag fonal, a kotontól kezdve a mini Bibliáig bármi...

91190236aa7291cf7bf15bfba9e9ba1d_1.jpg

forrás: pinterest

Ügyes és hasznos megoldás a könyvből készült trezor - amikor átadjuk, tehetünk bele mindenféle okosságot, amiről fentebb már volt szó, és a későbbiekben is igencsak jól használható. 

finishedbook1_1.jpg

forrás: The Art of Manliness

Ha másra nem is tudunk időt szánni, az üdvözlőkártya legalább legyen saját készítésű, és írjunk bele valami tényleg személyeset. Nekem nagyon bejött a régi könyvlapokra nyomtatott rajz vagy szöveg - ez lehet a fő motívumunk is, vagy csak díszítőelem. 

cards_1.jpg

forrás: Popsugar

A kártya utalhat a ballagó következő állomására is, a választott szakmájának stilizált rajzával is díszíthetjük a lapot. 

070711-scrubshirtcard_by_idraglamom_1.JPG

forrás: Splitcoaststampers

Néhány egyszerű vágással tudunk 3D-s kártyát varázsolni. Persze lehet találni ennél sokkal bonyolultabbakat is, ha a pop-up card-ra keresünk rá.

img_1802_1.jpg

forrás: Art For Elementary Teachers

És ezen kívül még rengeteg ötlet lehet, ha találtál valami jót, oszd meg velem! Köszönöm!

Szólj hozzá

születésnap könyv ballagás buli esküvő pénz pénztárca iskola virág papír doboz dekoráció partykellék gyereknek felnőttnek