2016. feb 09.

Kutyás farsangi bulira készülsz? 15 perces jelmez útmutató

írta: zcsilla
Kutyás farsangi bulira készülsz? 15 perces jelmez útmutató

Van, aki szerint vicces egy kutyára jelmezt adni, van, aki szerint nem. Kérlek, csak akkor olvasd tovább, ha Te az első csoportba tartozol. De még ennél is fontosabb, hogy a kutyád is elfogadja a jelmezt, így csak akkor add rá, ha ő szívesen viseli!

00kutya_jelmez.JPG

A III. Agaras Maszkabál jótékonysági vásárán fogok részt venni február 14-én, a MÜSZI-ben, így a legújabb útmutatóm ez a villámgyorsan elkészíthető vicces kutya-jelmez (és variációi). Nem kell hozzá semmi extra, a varrásokat is minimalizáltam, nagyjából negyed óra alatt kész is van. Leírni tovább tartott, mint megvarrni.

A Maszkabált a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány és Agár Fajtamentés árváinak megsegítésére rendezik, immáron hagyományosan. A résztvevők sok kategóriában indulhatnak kedvencükkel, azért találtam ki ezt az útmutatót, hogy minél többen kedvet kapjatok a nevezéshez  :) 

Hozzávalók: 

  • egy régi pamut (gyerek)harisnya vagy pulcsi
  • olló, tű, cérna (használható varrógép is, természetesen)

Már ennyiből is csúcs jó dolgokat lehet kihozni, de egyéb kellékekkel már tényleg minden megvalósítható, így opcionálisan: 

  • papír, szalag
  • fonal vagy a sörény leírásánál van más ötletem :)

Én egy unikornis elkészítését mutatom be, de ezzel a módszerrel bármilyen állattá maszkírozhatjátok a blökit.

* Mérjük le a kutyánk fejét, a fül előtt, az áll alatt

Nem kell túl szorosan, és túl pontosan sem :) Nekünk, mint látható nem agaraink vannak, de szerintem egy gyerekharisnya a legtöbb kutyának megfelelő lehet. Az anyag rugalmas, így jól illeszkedik a kutyus fejére, de azt mindig ellenőrizzük, hogy nehogy túl szoros legyen!

01kutya_jelmez.JPG

* Szabjunk bátran! 

Vágjuk le a harisnya fenék részét, hogy egy csövet kapjunk. Ha pulcsiból dolgozunk, akkor az ujja szerintem csak kisebb kutyáknak lehet jó, így használjuk az elejét vagy a hátát: az alsó passzé kell nekünk, így szabjunk ki egy megfelelő méretű téglalapot, és öltsük össze csővé. 

02kutya_jelmez.JPG

Ennél a pontnál érdemes megállni egy kicsit, és átgondolni egy dolgot. Vicces és aranyos egy kutya a jelmezben, de ne felejtsük el, hogy nem mindegyikőjük szereti. A netes képeket nézegetve, a legtöbb kutya halálra rémül tőle, de nyilván van olyan is, aki hozzászokott vagy élvezi. Én azt javaslom, hogy a levágott darabot próbáld fel a kutyádra, és meglátod, hogy ő melyik csoportba tartozik. Ha nem tetszik neki, akkor ne erőltesd rá - hanem készítsd el magadnak vagy a gyereknek :) 

Mivel a jelmez nem az örökkévalóságnak szól, nem kell túl profira készíteni. A varrások lehetnek sima fércöltések, és sok helyen nincs szükség az elszegésre, a gépi kötött anyagokon nem szalad fel a szem. De aki szeretné, a vágott szélt hajtsa vissza, és laza fércöltéssel tisztázza - fontos, hogy az anyag rugalmassága megmaradjon!

03kutya_jelmez.JPG

* Fülek

A harisnya szárából vágjunk két csíkot. Az unikornis (ló) füléhez kb. 5-6 cm széles kell. Fordítsuk ki, és férceljünk bele egy-egy háromszöget. 

04kutya_jelmez.JPG

A felesleget nem kell levágni, mert visszafordításkor így önmaga lesz a tömőanyag is. Az alját kicsit hajtsuk vissza, próbálgassuk, hogy mikor áll meg a saját lábán. Nekem kb. 5 cm magasak lettek a fülek. Öltögessük fel a harisnyára: hagyjuk meg a fül vastagságát, nagyjából ellipszis alakban varrjuk fel, mert így szépen felfelé fog állni (a képen a visszáját próbálom megmutatni). 

06kutya_jelmez.JPG

Jó, ha magunk elé teszünk egy képet a "modell" állatról, hogy minél élethűbb legyen, például a lónak meglepően közel állnak egymáshoz a fülei.

07kutya_jelmez.JPG

Egy csomó jelmeznél itt készen is vagyunk: a megfelelő színű harisnyával dolgozva, kerekebb fülekkel készülhet maci, hosszabb füllel nyuszi, fül helyett gülü szemekkel béka, hegyes fülekkel Yoda, nagy kerek fülekkel (és masnival) Mickey/Minnie egér.... 

* Szarv

Látszólag rengeteg lépés lesz, de tényleg pikk-pakk készen van. Egy papírból csavarjunk tölcsért, és egy cellux-szal ragasszuk össze. A végét egy picit összenyomhatjuk, hogy ne legyen annyira hegyes. Tömjük ki papírral.

08kutya_jelmez.JPG

A harisnya szárából vágjunk ki a tölcsérnek megfelelő méretű háromszöget, fordítsuk ki és öltsük össze. 

09kutya_jelmez.JPG

Visszafordítva húzzuk rá a papírtölcsérre.

10kutya_jelmez.JPG

Egy kis szalaggal feldobhatjuk, tekerjük rá, és ezt is néhány öltéssel varrjuk fel (talán ragasztani is lehet, de szerintem macerásabb).

Hajtsuk egy kicsit vissza a kúp aljára az anyagot, és varrogassuk fel.

11kutya_jelmez.JPG

* Sörény

Elkészíthető fonalból, szőrös anyagból, vagy a harisnya maradék szárából.

A fonalból tekerjünk fel egy adagnyit körbe-körbe. nem kell sok kb. 8-10 tekerés.

13kutya_jelmez.JPG

A szarvat húzzuk bele ebbe a tekercsbe - én előre nem lógatnám le a sörényt, nehogy zavarja a kutyust a látásban. A szarv körül a tekercset varrjuk fel néhány öltéssel, hátul nem baj, ha csak úgy szabadon lengedezik. 

14kutya_jelmez.JPG

Ha harisnyából csináljuk: a szárat az egyik oldalon vágjuk fel, és vagdossuk be kb. 1 centinként, úgy, hogy ne vágjuk szét teljesen. Terítsük ki, és húzzuk meg a csíkokat - a képen talán egyértelműbb, mint leírva :) A közepénél öltsük fel az alapra, akár két réteget egymásra rakva.

12kutya_jelmez.JPG

mogyi_kutya_jelmez.JPG

* Embernek

Ezzel a módszerrel gyereknek is készíthető jelmez.

Te is beöltözhetsz kutyád mellé. Egy unikornishoz tökéletes egy tündér, vagy lehetsz Ágnes az "Eccarvú" mellé a Gru-Minion rajzfilm alapján. 

Ha elkészítitek, küldjetek nekem képet :) Jó szórakozást! 

Szólj hozzá

farsang kutya buli vásár halloween rendezvény jótékonyság zokni jelmez anyag varrás partykellék gyereknek saját útmutató (tutorial)