2015. jan 25.

Búcsúzzunk!

írta: zcsilla
Búcsúzzunk!

 Van, amikor olyan témáról is szólni kell, amiről máskor nem szoktunk...

0125pal_kosziv.jpg

forrás: Welke

Pál napján sok minden fordul. Ha szép idő van, akkor utána 40 napig még hideg lesz, ha jeges, akkor gyorsan megjön a jó idő, ha szél fúj, akkor pedig háború következik.

De még ennél is ismertebbek a legnagyobb sorsfordító, a halállal kapcsolatos hiedelmek. Elterjedt szokás volt haláljósló pogácsát sütni: minden családtagnak kijelöltek egy pogácsát, abba libatollat tűztek, akié megégett a kemencében, az egy éven belül meghalt... Persze a régiek is dörzsöltek voltak, így nyilván lehetett manipulálni a pogácsákat, hiszen a kemencében nem egyformán van meleg. A neten találtam azt a történetet, amiben a nagymama a gyerekek pogácsáit olyan helyre tette, ahol a legkevésbé érte a hő, míg a sajátját tette oda, ahol megégett (igaz az ő szokásaik szerint a toll pörkölődésének mértéke a halálozási sorrendet jelentette, nem jelentett azonnali ítéletet). Simán el tudom képzelni, hogy sokszor be is jött a jövendölés, az ügyeskedéssel direkt el is lehetett égetni egy-egy tollat, így a babonás őseink elemésztették magukat a jóslat miatt...

Halál, gyász, búcsúzás. Nem szoktunk erről beszélni, és még kevésbé szoktunk jó és okos ötleteket megosztani ezzel kapcsolatban. Kínosnak érezzük, valamiféle álszentség miatt nem nagyon emlegetjük. Először én is elvetettem magamban ezt a témát, és szörnyűnek találtam a fenti kis történetet is. De aztán arra gondoltam, hogy pont az ilyen szokások segítették hozzá az embereket ahhoz, hogy elfogadják a halált, hogy a túlélők tovább tudják folytatni az életet, mígnem az ő pogácsájuk tolla meg nem ég...

A temetés is lehet környezetbarátabb: készítenek papírból és egyéb könnyen lebomló anyagokból koporsókat. Lehetőség van bio-urna használatára is. Az elhunyt hamvait egy olyan urnába helyezik, amelyben föld és a család által kiválasztott fának a magja, vagy már egy facsemete van. Az idő múlásával a fa magja növénnyé serdül, melyhez a hamvak szolgálnak tápanyagul. Így a szerettünk továbbél egy erős növényben... A Bio-urna is kapható hazánkban is.  És létezik egy különleges temető, az Emlékerdő már Magyarországon is. 

0125pal_urna.jpg

forrás: Treehugger

A halotti tor az emlékezésé. A fenti gondolatot követve igazán szép gesztus, ha a résztvevők egy kis tasakban, amelyre a halottra emlékeztető szöveget nyomtatunk, virágmagokat vihetnek haza, azok elültetésével, gondozásával emlékezhetnek a szerettükre. Még szebb, ha saját kezűleg készített, virágmagos papírból készítünk formákat vagy képeslapot, amelyből gyorsan kinőnek a vadvirágok. Részletes leírás a Fecni blogon ennek készítéséről. 

0125pal_magoslap.jpg

Természetesen ilyenkor nem a dekoráción van a hangsúly, de egy-egy ízléses alkotást még egy ilyen esemény is elbír. Bár Martha Stewart ezt a fekete rózsa koszorút más alkalomra javasolja, szolid díszítése lehet gyászoló család ajtajának is. Egy karton alapra ragasszunk fel művirág rózsákat, és fújjuk le feketére. Egy szép szalaggal tehetjük igazán kerekké.

0125pal_koszoru.jpg

Fontos, a család számára a későbbiekben nagy segítség lehet egy emlékkönyv elkészítése. A legjobb, ha előre nyomtatott lapok vannak benne, néhány egyszerű kérdéssel (Honnan ismerted? Mit szerettél benne legjobban? Kedvenc emléked vele kapcsolatban - ez akár rajzos is lehet). 

0125pal_vendegkonyv.jpg

Ha ez túl nagy feladat lenne számunkra, akkor is érdemes az emlékek elhelyezésének teret adni. Egy szép tál vagy váza, és egy egyszerű keretbe helyezett felirat is felkérheti a rokonokat az elhunyttal kapcsolatos emlékeik lejegyzésére. 

0125pal_emlekurna.jpg

Az első képen szereplő kőszív is emlék-kavicsokat tartalmazhat. Kérjünk meg minden résztvevőt arra, hogy egy-egy előre kikészített kőre írjon pár szót, és ezeket a drótból készített szívbe helyezhetjük örök emlékül. Ha a család úgy gondolja, akkor a szeretetünk színes köveivel is emlékezhetünk. 

0125pal_kovek.JPG

Szép és megható ez a album borító, amely az alkotó, Lil Blue Boo, az édesapja által viselt nyakkendőkből készített a család számára:

0125pal_album.jpg

Szólj hozzá

könyv nyakkendő koszorú népszokás felnőttnek férfiaknak és fiúknak