2015. jan 06.

Vízkereszt van, tehát fonjunk!

írta: zcsilla
Vízkereszt van, tehát fonjunk!

Vízkereszthez számos hiedelem, időjóslás kapcsolódik, és az újabb időkben is szokásokat aggatunk erre a napra. A fonás mellett szedjük le a karácsonyfát és hasznosítsuk újra! 

0106vizkereszt_kosar.jpg

forrás: Zazie

"Ha vízkereszt vizet ereszt, ízikedet padra rekeszd!" mivel ma olvadt, ezért el is kezdhetjük a fonást, a hosszú tél alatt elég sok mindenre lesz időnk - ugyanis ez a mondóka azt jelenti, hogy még szükség lesz a rossz minőségű takarmánymaradékra is, mert olyan soká fog tartani a tél, ha ma enyhe idő van.

És miért fonjunk ma? Hogy hosszabb legyen a kolbász! Egyes vidékeken így tartották. Aztán abból majd fonhatjuk a kerítést... Arról nem szól a fáma, hogy pontosan mit és hogyan fonjunk, így biztos, ami biztos, összegyűjtöttem többféle fonást. A nyitóképen egy szép papírvessző kosár van a Meskáról.

A papírvessző-fonás próbálkozás számomra inkább egy vesszőfutás lett... Többször nekikezdtem, sodortam, néztem az útmutatókat, videókat, bármit, de valahogy nagyon ronda lett :( De állítólag nagyon könnyű megtanulni, így kezdjetek bátran hozzá! A papír mellett a másik viszonylag könnyen elérhető alapanyag a kukoricacsuhé. Ebből is jópofa dolgokat lehet készíteni. 

Ezt az egyszerű négyes fonást azért én is meg tudom csinálni: 

0106vizkereszt_fonas.jpg

A hatos fonás is könnyen megtanulható ezzel az útmutatóval:  

0106vizkereszt_6fonas.jpg

Ha tudsz vékony bőrcsíkot szerezni, akkor a szironyozásnál szebbet el sem tudok képzelni - elfogult vagyok bőrösként, fősulis koromban sokat csináltam én is (egyszer majd megmutatom ezeket is..)

0106vizkereszt_steixner.JPG

forrás: Steixner István bőrmíves

Az alapokat ezekből el lehet sajátítani a bőrfonást, vagy Lukovszky Bőrmívesség könyvét újra kiadták, így néha-néha egy példány megszerezhető. 

És ha ezeket már tudjuk, akkor bármilyen anyagon lehet alkalmazni. Fonhatunk így pólóanyagot, kalácsot, hajat, drótot vagy éppen kolbászt is :) 

A másik nagy projekt vízkeresztre a karácsonyfa leszedése (és a farsang megkezdése, de erről majd máskor lesz szó). Ha alternatív karácsonyfád van, akkor egyszerű a dolgod: dobozold be a díszeket, és tedd el a könyveket, a létrát, a raklapot, amiből a karácsonyfát felépítetted. A konténeres fenyőt egyszerűen csak vidd ki a kertbe. 

De néhány izgalmas ötletet találtam a hagyományos, vágott fa továbbhasznosítására is. Természetesen ezekről is szedjünk le minden díszt, különösen figyeljünk oda, hogy ne maradjanak drót akasztók a fán!

Első körben egyszerűen csak rakjuk ki a kertbe, lehetőleg a kerítés mellé, és rögzítsük ahhoz. A korábbi díszek helyett akasszunk rá mindenfélét, ami a madaraknak hasznos lehet! 

0106vizkereszt_madaraknak.jpg

forrás: silmama.hu

Ha nem hullós fenyőnk van, akkor egy jó pár ágat vágjunk le belőle, és készítsünk valódi fenyő koszorút

0106vizkereszt_koszoru.jpg

A hulló tűleveleket is érdemes összegyűjteni, és akár tárolni is. Egy kis vízbe rakva, és felforralva, kellemes illatosítót készíthetünk. Vagy egész egyszerűen igyuk meg fenyőteaként!

Rakjunk a tojástartó csészéibe is egy-egy kupacot a már kiszáradt tüskékből, ami nagyszerű gyújtós: nem csak gyorsan belobban, hanem finom fenyőillat is lesz a kandallónkban! 

0106vizkereszt_tuzgyujto.jpg

Ha levágjuk a törzs legalját, néhány ággal, akkor gyönyörű gyertyatartó lehet belőle. Rakhatunk rá igazi gyertyákat vagy led izzósokat is. 

0106vizkereszt_gyertyatarto.jpg

Ha lehullottak a tűlevelek, vagy a madaraknak nem szeretnénk kirakni, akkor daraboljuk fel, a tönköt már úgyis levágtuk róla... Ha kicsit vastagabb volt a törzs, és tudunk egy pár szép szeletet levágni belőle, akkor abból lehet például poháralátét. A kisebb átmérőjű szeleteket fúrjuk ki a tetején, és remek díszeket, ajándékkísérőket lehet belőle készíteni. 

0106vizkereszt_poharalatet.jpg

Vagy kövessük a bécsiek példáját, és készítsünk belőle rovarhotelt. A rovarszálló nagyon fontos a kertünk szempontjából, a résekbe, járatokba a különböző rovarok be tudnak bújni. A kifúrt faágak mellett lyukacsos téglát, tobozt, kérget, szalmát is rakhatunk kertünk apró lakóinak. Minél többféle az anyag, minél több fakk van, annál többféle rovarnak adhat szállást. A Budai Arborétum biokertjében álló rovarhotel építését lépésről-lépésre dokumentálták, így könnyen reprodukálható. 

0106vizkereszt_rovarhotel_1.jpg

 Így most már végleg elbúcsúzhatunk a karácsonytól, és kezdődhet a farsang!

Szólj hozzá

fa karácsony gyertya doboz kert gyógynövény madáretető koszorú népszokás gyerekkel gyereknek oktató játék fonás felnőttnek férfiaknak és fiúknak