2015. jan 04.

Közel a Naphoz..., avagy a végtelenbe és tovább kézműves módra

írta: zcsilla
Közel a Naphoz..., avagy a végtelenbe és tovább kézműves módra

Az idei évben is szeretnék sok-sok megvalósítható ötletet megosztani. Tavaly a névnapokhoz, azok jelentéséhez illő útmutatókat osztottam meg. Idén inkább a napi aktuális jelenséghez, megfigyeléshez vagy éppen babonához fogok kapcsolódni. És ezekhez nem csak egy ötletet mutatok, hanem többet. Gyakran fogok a Meskán is szemezgetni a megvásárolható alkotások között. És törekszem arra, hogy az ötleteket elsősorban magyar alkotótársaimtól mutassam be (nem mindig fog sikerülni).

Január 4-én vagyunk legközelebb a Naphoz. Ilyenkor "mindössze" 147,1 km a távolság (ez a perihélium), ami 5 millió kilométerrel kevesebb, mint a naptávolpont. Miért nem ilyenkor van a legmelegebb, sőt miért januárban van a leghidegebb? Mert nem a távolság, hanem a Föld tengelyének dőlésszöge határozza meg az átlaghőmérsékletet. 

Ráadásul január 3-4. egy másik nevezetes csillagászati dátum is: ilyenkor van Quadrantida meteorraj maximuma, vagyis tiszta időben ilyenkor rengeteg hullócsillagot lehet látni, akár szabad szemmel is. 

0104napkozel4.JPG

Tehát készítsünk naprendszert! Kell hozzá sok-sok bolygó. Ezek készülhetnek hungarocell-golyókból festve, lufik segítségével papírmaséból vagy fonalakból, nemezelt labdacsokból.... Utána már "csak" sorrendbe kell rakni őket. Drótokkal készíthetünk belőle mennyezeti dekorációt, mint a fenti képen. De csak simán sorba is rakhatjuk őket, vagy felragaszthatjuk egy hatalmas körbe. És ne felejtsük ki a horgolt változatot sem (hú, ilyet lehet, hogy fogok csinálni!). 

És még mi mindenen lehet a világegyetem? Hát mindenen!

0104napkozel2.JPG

 

 

Nekem nagyon tetszik ez a csillagköd övcsat, amit kézzel öntött üvegszerű műgyanta borít ovcsatbolt termékei között találtam. Ilyen hatású medált vagy fülbevalót tudunk magunknak is készíteni, üveglencse használatával. Ennek megalkotása nem elképesztően nehéz, több leírás is található, például itt és itt. Képnek válasszunk pl. egy Földet, vagy egyéb bolygót. 

Ne fogjuk vissza magunkat, ha ruhadarabokat szeretnénk "univerzálni"! Festhetünk galaxist nadrágra, pólóra, cipőre, bármire. Cipőt festeni nem annyira bonyolult, tavaly a fiamnak festettem egy Minecraft-osat, de itt egy útmutató a világűrhöz (én egy kicsit kevesebb fehéret használnék): 

0104napkozel3.JPG

Szűkítsük egy kicsit a világegyetemet! Foglalkozzunk csak a Nappal! Csinálhatunk IKEA naposka-lámpából órát

0104napkozel5.JPG

Vagy bébijátékot egy régi sárga pólóból. Oviban, iskolában kedves dekoráció lehet ez a kéznyomokkal díszített napkorong, de nagyszülőknek is elkészíthető. 

0104napkozel7.JPG

A Lencsi Művek napocskája engem egyből elvarázsolt...

0104napkozel8.JPG

De szálljunk le a Földre! Földgömbből rengeteg vicces dolgot lehet csinálni. Elsőként ezt az üzenőgömböt mutatom meg: 

0104napkozel9.jpg

Ebben a gyűjteményben rengeteg ötlet található: hogyan legyen a földgömbből lámpa, óra, dekoráció.

0104napkozel10.jpg

Nekem nagyon tetszenek a planetáriumra emlékeztető ötletek. Az egyik legjobb a világító befőttesüveg

0104napkozel11.jpg

És Klára névnapra is megosztottam egy hasonló hatású projektet

Szólj hozzá

lámpa üveg lakberendezés gyerekkel gyereknek oktató játék meska felnőttnek férfiaknak és fiúknak