2014. dec 12.

Karácsonyfa újrahasznos alapanyagokból

írta: zcsilla
Karácsonyfa újrahasznos alapanyagokból

Mivel ezek többsége elég sok ideig készül, gondoltam, hogy még most, időben bemutatok néhány ötletet. Minden évben fejtörést okoz, hogy mi a legkevésbé káros megoldás karácsonyfa-ügyben, ráadásul a hagyományainkhoz is illik, ha valami egyedi megoldást választunk.  

konyv_karacsonyfa.jpg

forrás: recyclart.org

A karácsonyfa állítás szokása csak az 1800-as évek elején kezdett elterjedni nálunk, de akkor is inkább a gazdagok körében. Korábban szokás volt rozmaring vagy kökény ágból termőágat készíteni, amit feldíszítettek. 

karacsonyfa01.jpg

forrás: mek.oszk.hu

Manapság a karácsonyfa egy iparág, évről-évre rengeteg (valahol azt olvastam, hogy csak hazánkban 2 millió) fenyőt vágnak ki. Ezeket azonban nem az erdőből kerülnek a házakba, hanem mezőgazdasági termesztésből származnak. Az ország egyes területein gyakorlatilag ebből élnek. Ugyanakkor a kivágott fenyők kb. egyharmada még csak el sem jut addig, hogy karácsonyfa legyen, hanem a favásárról egyből a szeméttelepre kerül.

A fenyők Magyarországon tájidegenek, így egyáltalán nem tesz jót az ökoszisztémának. Pont ezért nem a legjobb megoldás a gyökeres-visszaváltós fenyőfa sem, mert ezzel csak növeljük a fenyő mennyiséget olyan területeken, ahol semmi keresnivalójuk nincs. Persze ez a megállapítás igaz a vágásra nevelt fenyőkre is, így nem véletlen, hogy alternatív megoldásokat keresek ebben a posztban. 

Igazán nagy gond a "lejárat" utáni hulladékkezelés, erre lehetnének normális megoldások (begyűjteni, mulcsot készíteni belőle), de sajnos többnyire a kukában végzik. 

Tehát mit lehet tenni, ha valódi fenyőt szeretnél? Szerintem: vegyél megbízható helyről vagy ha megteheted, közvetlenül az ültetvényről lábon állót. Amikor elszáradt, darabold fel, és tedd el nyárra, jól jön a szalonnasütéshez (persze ha van kályhád, akkor tüzeld el). Ha nem kertes házban laksz, akkor fogj össze a szomszédokkal, és jelöljetek ki külön gyűjtőhelyet, hogy könnyebben tudja összeszedni a zöldhulladékos autó, vagy vidd el, ha a városodban van kijelölt gyűjtő. 

A klasszikus, "eredeti kínai" műfenyő számomra nem tűnik jó megoldásnak, az igaz, hogy (jobb esetben) sokáig használható, de az előállítása, szállítása és hulladékként kezelése nagyon környezetszennyező. Persze ez igaz a továbbhasznosított fák egy részére is, amiket most már tényleg mindjárt bemutatok, de azok mentségére szóljon, hogy eredetileg másnak készültek, így összességében a hulladék mennyiséget csökkentik. 

Akkor mi legyen? Jó kérdés :) Vannak hagyományok, de ezek sűrűn változnak. Ha a család egyetért benne, akkor merj változtatni! Nálunk fenyő lesz még idén, mert a családnak már égnek áll a haja attól, hogy mindenben alternatív megoldást akarok, így ezen még idén nem változtatok. Amíg nem voltak gyerekek, nem volt karácsonyfánk, amikor kicsik voltak, volt egy mini fenyőnk, amit vagy 5 évig ki-be hurcoltunk (aztán szegény elpusztult, így megoldotta a kérdést :) Mivel már nőnek, egy pár éven belül valószínűleg jöhetnek a furfangos megoldások! 

Rengeteg minden van fent a neten, én csak azokat fogom idehozni, amit tényleg tetszik. Első körben olyan ötleteket mutatok be, amelyek valójában helyettesíthetnek egy karácsonyfát. Mert ahogy nézem, lesz egy dekorációs-ajándékba adós "műfenyő" poszt is. Na jó, befejeztem a dumát, jöjjenek a képek :) 

karacsonyfa_letra.jpg

forrás: funky junk interiors

Ez a létra karácsonyfa nagyon ott van! Tekerjük körbe vesszővel és égősorral, esetleg egy textil zászlósorral, aggassunk rá bármit, ami eszünkbe jut, egy-két fenyő vagy tujaágat is rátűzhetünk. A lépcsőfokokra tehetünk mécseseket. Lehet ennél letisztultabb is, ha az égősorra akasztunk pár gömböt. Fa létrából természetes hatású alkotás születhet, de szerintem nyugodtan használható hozzá alumínium is, arra hűvös, fehér dolgokat lógatnék. Ami különösen tetszik benne, az az, hogy itt tényleg nincs semmi hulladék: karácsony végeztével leszedegetjük róla a cuccokat, és továbbra is létraként használható. 

Raklapos karácsonyfa már nem újdonság, de azért ebben az összeállításban találtam olyat, ami új volt számomra: 

raklap_karacsonyfak.jpg

forrás: 1001 pallets

És amiből kivágtuk a léceket, az is használható: 

raklap_karacsonyfa.jpg

forrás: recyclart.org

Így is lehet raklapból: 

raklap_karacsonyfa2.jpg

forrás: gcoupon.com

És ez! Nem is találok szavakat...

spiral_karacsonyfa.jpg

forrás: design you trust

Az eredeti verziója egy méregdrága alumínium spirál. de szerintem egy kis ügyességgel kartonból is ki lehet vágni... Az alumínium előnye, hogy valóban hosszú évekig újra és újra elő lehet venni. Bár szerintem ez pont olyan design elem, amit egyszer fognak használni, szóval inkább készítsük el hullámkartonból :) 

 

Szólj hozzá

fa karácsony advent papír lakberendezés állvány termés felnőttnek férfiaknak és fiúknak