2014. dec 04.

Télapó zsákok továbbhasznosítva

írta: zcsilla
Télapó zsákok továbbhasznosítva

Összeszedtem egy pár ötletet, hogy a műanyag zacsi helyett mibe hozhatja a Mikulás az ajándékokat. Van közte pár perces ötlet is...

santa01.jpg

Bármilyen papírzacskóból néhány perc alatt télapós varázsolható, vagy éppen manós. kell hozzá egy kis piros/zöld karton, és a Sweet Living oldalán látható módon pikk-pakk ünnepi lesz belőle.  

Maradjunk még ennél a motívumnál, ami az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít, és kezdi kiszorítani a nagyszakállat (még olyan is lesz). 

Ha van otthon bármilyen dobozunk, akkor abból is könnyen varázsolható Miki-öves dísztartó. 

santa02.jpg

forrás: organized31

Persze nagy könnyebbség, ha a doboz eleve piros, fehér tetővel, de akkor se csüggedjünk, ha más színű: formájától függően vonjuk be piros(ra festett) papírral vagy textíliával. Papírból vágjuk ki a szőrmét, az öv készülhet vastag szigetelőszalagból, vagy papírból/filcből. 

santa03.jpg

forrás: Country Charm by Tracy

Konzerves dobozt is használhatunk tárolónak - a növény helyett kerülhet ebbe is csoki vagy egyéb apróság. A képen láthatót szintén színes szigetelőszalaggal vonták be, ez is jó megoldás, de akár festhetjük is. 

Doboz alakú ajándékokhoz vagy könyvhöz is az öves csomagolás a legjobb: 

santa04.JPG

forrás: Inspiration and Realisation

A piros csomagolópapírra kerüljön egy fekete csík, amit egy nagy arany/ezüst övcsat díszít. Erre pl. teljesen jó régebbi csoki csomagolása vagy sima alufólia is. 

Ebben a kategóriában a győztes: télapó gatyó ajándékcsomagoló nem csak borok számára: 

santa05.JPG

forrás: All Free christmas Crafts

Ez már nem két perc, de nem sokkal több, és viszonylag egyszerű, de a végeredmény nagyon vicces lesz :) Talán van otthon egy régebbi mikulás-ruha vagy bármilyen más piros alapanyag, és akkor még újrahasznosított is lehet. A linken egy kissé túl részletes videó van, amiből könnyen elkészíthető.

Én végtelenül leegyszerűsíteném: vágjunk ki két négyzetet és kört a pirosból és két téglalapot a fehérből, illetve vágjuk ki a nadrágtartónak való csíkokat is. A fehér anyagot varrjuk rá a pirosra (persze a filcet ragaszthatjuk is), majd varrjunk belőle hengert. Varrjuk össze a két hengert, és tűzzük fel a hózentrógert a megfelelő helyekre. Az övhöz használjunk egy igazi övcsatot és filcet, de ha nincs csatunk, akkor azt is lehet sárga filcből kivágni. Az övet is varrjuk fel. 

És akkor mondok erre még egy ötletet: mindez elkészíthető papírból is, sőt kicsiben akár WC-papír gurigából :) 

Szerintem ebből ennyi elég is, jöjjenek a klasszikus Mikulás fejes ötletek: 

santa06.jpg

forrás: pinterest

Ehhez sajnos nincs leírás, de azért egy kis fantáziával és sok akrilfestékkel simán elkészíthető. Vágjunk le egy PET palackot, fessük rá a fejet. A csúcsos részt is fessük pirosra, és ragasszunk rá egy vattapamacsot bojtnak. Szőrmeszegélynek használjunk filcet, amit lógassunk túl a palack szélén, így segíteni fog abban, hogy a sapka a Mikulás fején maradjon. Egy kis arannyal tovább bolondíthatjuk. 

Szintén műanyag doboz az alapja ezeknek a nagyon jópofa tárolóknak: 

santa07.jpg

forrás: Practic ideas

Kell hozzá egy doboz - jégkrémes, tejfölös, bármilyen. A méretétől és formájától függően más és más arcot fogunk kapni. Ha csak rövid időre akarjuk használni, akkor készülhet papírból, de filccel több évre hasznos lehet - pl. tárolhatjuk benne a mézeskalácsot is...

Kell hozzá fehér és krém színű filc, ez utóbbi az arcnak és az orrnak - alapozóval lehet ilyen élethű hatást elérni (persze használhatunk festéket is). Ragasszuk fel az arcot, és fehérből a hajat-szakállat-bajuszt. A sapkája lehet egy régi télapó sapka szétcincálásából, vagy piros anyagból és fehér szőrméből/vattából. Mindent ragasszunk fel, és már kész is van!

És az utolsó, ami már tényleg igényel némi varró tudást. Eredetileg bab(rizs)zsáknak készült, de ha a rizs beletöltését elhagyjuk, akkor kiváló Mikulás zacskó lesz belőle. 

santa08.jpg

forrás: i heart naptime

Teljes, képes leírás és letölthető szabásminta is jár hozzá a linken, ezért túl sok mindent nem mondok róla. Természetesen ehhez is használhatunk régebbi anyagokat, de az újrahasznosítás ebben az esetben inkább a továbbhasználatot jelentheti. Mondjuk ha kiszedtük belőle az ajándékokat, akkor lehet megtölteni, és szeretgethetőnek használni...

És ugyanezen az oldalon találtam egy olyan ötletet, amit egyszerűen nem tudok kihagyni. Tudom, hogy ez nagyon nem időszerű, hogy ilyenkor nem szabad epret venni (és talán még nincs is), de fogjuk arra, hogy kizárólag a Spanyolországban élő blogolvasóknak ajánlom ezt a Mikulás-brownie-t. 

santa09.jpg

forrás: i heart naptime

Belevalónak ajánlom az adventi naptárba összeszedett ötleteket

Jó alkotást!

Szólj hozzá

karácsony télapó advent főzés papír doboz anyag varrás gyereknek férfiaknak és fiúknak szeretgethető dekorfilc