2014. sze 24.

Ez egy pénztárca, és ez is nyakkendőből

írta: zcsilla
Ez egy pénztárca, és ez is nyakkendőből

Ez már a negyedik... Többen kérdezték már tőlem, hogy miért kérnek el majdnem annyi pénzt egy pénztárcáért, mint egy táskáért, hiszen sokkal kisebb. Ez teljesen igaz, de mégis jogos, hogy a pénztárca arányaiban drága mulatság. Mindjárt elmondom, hogy miért...

bP1570862.JPG

Rengeteg apró alkatrészből állnak. Ez többszörös nehézség: szabásnál, varrásnál nem az a sok idő, ha az ember egy hosszú egyenest levarr, hanem ha sokat kell emelgetni a kocsit, elvágni a cérnát stb. A sok alkatrészt nehezebb illeszteni, ráadásul itt sokkal inkább látszik, ha valami félrecsúszik, nem teljesen pontos. 

bP1570856.JPG

Ez a pénztárcám - ha jól számoltam - 27 alkatrészből tevődik össze. Ennyit kell kiszabni, vasalni, bélelni,  jelölni, illeszteni, varrni... Mivel mintás anyaggal dolgozom, igencsak figyelni kell a szabásirányra is, így van, hogy egy-egy alkatrészt percekig pakolgatok, hogy megtaláljam a megfelelő helyet. A cipzárt be kell varrni, a gomblyukazást meg kell csinálni, a gombot fel kell varrni....

bP1570859.JPG

A továbbhasznosítás bizonyos szempontból spórolás: a már egyszer elkészült termék így biztosan még sokáig használatban marad. A legtöbb nyakkendő,a mivel dolgozom már igencsak a retro kategória, vagyis nem túl valószínű, hogy valaki még eredeti funkciója szerint használná, így előbb-utóbb a szemétre (?) kerülne. Más szempontból viszont az alapanyag megszerzése is igencsak idő és élőmunka-igényes. Hiszen itt nem arról van szó, hogy bemegyek egy boltba, megveszem, és már dolgozhatok is vele. Mindegyiket kimosom, szétbontom, a cérnáktól megszabadítom, kiszedem a bélését, kivasalom a hajtásokat, és csak ezután indulhat el a tényleges munka. 

Mindezek miatt összességében olyan 3-4 óra biztos kell, hogy az ember elkészítsen egy pénztárcát (persze gyakorlattal bizonyára csökkenthető ez az idő, de nehezen hiszem, hogy 2-2,5 óra alá tudom szorítani). Így kiszámolva az ember órabére közelít a mekis bérekhez, persze, ha sikerül el is adni a terméket... Persze ettől még sokkal élvezetesebb, hiszen engem hihetetlenül feldob maga az alkotás, mindig is élveztem, amikor valami kikerült a kezeim közül, főleg, ha az olyan lett, mint amilyennek elképzeltem :)

bP1570861.JPG

Mint minden termékem, ez is a Meska boltomban található meg. 

Szólj hozzá

pénztárca nyakkendő anyag varrás meska saját termék felnőttnek férfiaknak és fiúknak