2014. júl 30.

Judit névnapra - színes sókristályok

írta: zcsilla
Judit névnapra - színes sókristályok

Hogyan jutottam el a Judit névtől a sókristályokig? Olvass tovább és megtudod :)

0730judit.jpg

  • Július 30.: Judit
  • Jelentése: Júdeai nő
  • Forrás: chemistry.about.com
  • Felhasznált anyagok: 1/4 csésze só, 2 teáskanál ecet, 1 csésze forró víz, ételszínezék (opcionális), szivacs, lapos tányér

Judit - Júdea - Holt-tenger - só. Így már talán egyértelmű, hogy miért ez lett a mai névnapi ajándékom... Nagyon jó játék a kristálynövesztés, de sok olyan recept van, ami veszélyes anyagokat használ. Gyönyörű sókristály-fát láttam, de ahhoz kellett ammónia is, ami veszélyes méreg, és kékítő (liquid bluish), amit nem is tudom, hogy lehet-e nálunk kapni. Így tovább kutattam, és rábukkantam erre az egyszerű, veszélytelen anyagokból készített színes kristály-csodára. Gondolom, hogy ezt is lehet más formára is növeszteni. 

  1. Az anyagoknál pontos mennyiségeket adtam meg. Keverjük össze a vizet (a legjobb, ha forr, de a nagyon forró is jó), a sót s az ecetet. 
  2. A szivacsot tegyük a tányérra, és öntsük rá az elegyet, hogy a szivacs teljesen be tudja szívni a folyadékot, és jusson a tányér aljára is. 
  3. Ha színes kristályt szeretnénk, az ételszínezékkel pettyezzük a szivacsot. 
  4. Tegyük félre a megmaradt folyadékot, még szükség lesz rá.
  5. A tányért tegyük egy napos ablakba vagy olyan helyre, ahol van légmozgás, de meleg is van. Egy napon belül növekedni fog a kristály. A felszívódott folyadékot pótoljuk a félretett keverékből.
  6. Növesszük addig a kristályokat, amíg szeretnénk. Fontos megjegyezni, hogy nincs benne semmi mérgező anyag, így a már nem szükséges anyagokat nyugodtan a lefolyóba önthetjük, kidobhatjuk. A tányért pedig simán mossuk el, és használhatjuk bármire!

Jó szórakozást és boldog névnapot! 

Szólj hozzá

névnap kristály gyerekkel gyereknek oktató játék felnőttnek