2014. máj 25.

Fülöp névnapra - lópatkós, feliratos tábla

írta: zcsilla
Fülöp névnapra - lópatkós, feliratos tábla

Néha egyértelmű dolgok is okozhatnak meglepetéseket. Így voltam ezzel, amikor megnéztem a mai névnapot, és rádöbbentem, hogy a Fülöp név a Philippos-ból származik, vagyis igazi lóbolonddal van dolgunk...

0526fulop.jpg

  • Május 26.: Fülöp
  • Jelentése: lóimádó
  • Forrás: Past, Present and Patina
  • Felhasznált anyagok: patkó, fa deszkák vagy tábla, festék

Szeretem ezeket a feliratokat, amelyek hangulatot adnak az egész lakásnak, kertnek. A baj csak az, hogy a magyar megfelelők sokszor iszonyú hosszúak. Ebben az esetben külön nehézség, hogy olyan szót kell válasszunk, amiben van "U" betű. Ha végképp nincs ötletünk, akkor maradhatunk az angol Lucky (szerencsés) szónál. 

  1. Néhány régi lécből szerkesszünk egy alkalmas méretű táblát, vagy vegyünk elő egy patinás darabot. Kicsit legyen nagyobb, mint a patkó mérte, és szélességben férjen ki rá a kívánt szöveg. Készítsük elő: csiszoljuk, fessük, patinázzuk egy kicsit (a megszáradt festéket finoman csiszoljuk meg, karcoljuk stb).
  2. Nyomtassuk ki valamilyen "western" betűtípussal a feliratot, akkora méretben, mint a lópatkó, és ízlésesen helyezzük el a táblán. Az "U" betű helyét hagyjuk ki.
  3. Szabjuk ki a betűket, így lesz a festéshez sablonunk. Attól függően, hogy melyik részével szeretnénk dolgozni a sablonnak, figyeljünk a kivágásnál. Használhatjuk magukat a betűket, ekkor a hátteret vágjuk le. Ebben az esetben körbe kell rajzolni a betűket, és kézzel kifesteni - így valószínűleg kevésbé szabályos betűk jöhetnek létre. Használhatjuk a negatív sablont is, ebben az esetben szép szabályos körvonalú betűket lehet kapni. 
  4. Fessük le a patkót is a betűk színére, vagy éppen pont nagyon eltérő színre.
  5. Száradás után szögezzük fel a patkót is a falapra. 
  6. Persze adhatunk a dekoráción túl is funkciót neki: a hátuljára csavarozzunk akasztót, előre pedig kisebb kampókat tehetünk, és kész is van egy fogas. 

Boldog névnapot!

Szólj hozzá

fa névnap lakberendezés üzenő felnőttnek férfiaknak és fiúknak