2014. már 23.

Karina és Gábor névnapra - kerti angyal régi faanyagból

írta: zcsilla
Karina és Gábor névnapra - kerti angyal régi faanyagból

Március 24-én csupa kerti tevékenységgel kapcsolatos régi néphagyományt találunk. Ezen a napon a Gábriel arkangyal nevéből magyarított Gáborok, valamint a Karinák ünneplik névnapjukat, így nem csoda, hogy kültérre való csinos angyalfigurákat mutatok ma be. 

0324gabor.jpg

  • Március 24.: Gábor, valamint Karina
  • Jelentése: Isten embere, illetve csinos
  • Forrás, leírás és további ötletek: Flea Market Gardening

A népi hagyomány szerint ez a nap Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, amikor el kell kezdeni a fák oltását. Egyben fecskehozó napnak is számít, és a zöldségültetést is mára javasolták. Igazán kedves dísze lehet kertünknek ez a spalettából és egyéb faanyagokból, na meg egy serpenyőből összeállított angyalka. 

A fenti linken több változat is látható, közös bennük, hogy a test egy régi spaletta vagy lamellás ajtó, a kezük régi székek karfájából vagy hintaszék aljából készülnek. A szárnyuk sok minden lehet: a fenti képen egy régi szétesett asztal lapja szolgált erre a célra, de használhatunk bármilyen nekünk tetsző faanyagot is. A fej lehet egy régi serpenyő vagy egy fatáblából ki is vághatjuk. Kezeibe szerelhetünk egy cserepet is, akkor még vidámabb kerti őrzőt kapunk. 

Boldog névnapot!

Szólj hozzá

fa névnap kert felnőttnek férfiaknak és fiúknak