2014. már 18.

József névnapra - pulcsi tornazsák

írta: zcsilla
József névnapra - pulcsi tornazsák

A Sándorok igazán mindent megtettek azért, hogy meleg legyen, de a biztos hatás érdekében biztassuk még a Józsefeket is, ezért ma is egy "meleghozó" hátizsák elkészítését mutatom be. Az alapanyag könnyebben hozzáférhető, hiszen egy régi pamut pulóverre van csak szükségünk. 

0319jozsef.JPG

Rengeteg lehetőséget rejt ez az ötlet. Mindenkinek van egy (több) kedvenc pólója vagy pulcsija, ami nem hordható a végtelenségig. Kidobás helyett adjunk neki még egy esélyt az újjászületésre, és csináljunk belőle hátizsákot. 

  1. A pulcsiról vágjuk le a felesleges részeket: ujja, kapucni vagy nyakkivágás, alsó passzé. A legjobb, ha már rögtön méretre vágjuk az anyagot. A kívánt mintára figyeljünk, abból csak akkor vágjunk le (a lehető legkevesebbet), ha másképp nem megoldható a szabás. 
  2. Nézzük meg, hogy a minta középen legyen - vagy amilyen elrendezésben szeretnénk, ezért még esetleg további szabásra van szükség. 
  3. Ha kenguruzsebes ruhadarabból dolgoztunk, akkor érdemes a zsebet is meghagyni, és funkcionálissá tenni. Egyik módja ennek, hogy a felső szélét lebontjuk, viszont a zseb-íveket levarrjuk, ekkor egy nagy zsebünk keletkezik (akár cipzárral is zárható). Másik lehetőség, hogy tépőzárat varrunk az ívekre, így le tudjuk zárni a zsebet. Persze hagyhatjuk úgy, ahogy van vagy teljesen le is szedhetjük!
  4. Erősítsük fel az alja két oldalára a füleket, amibe a pántot fogjuk fűzni! (A linken nagyon érthetően illusztrált, hogy mit kell varrni és hova :) A fülecske akár készülhet a kapucni pántjából.
  5. Az egész táskát tűzzük körbe, kivéve a felső oldalakon néhány centit. Ha kell, akár kétsoros öltést is használhatunk. 
  6. A felső szélét lazán hajtsuk vissza, ez lesz a madzag vezetőcsatornája. 
  7. Az ujjakat szabjuk fel csíkokra - ebből lesz a pánt. A linken nagyon részletes fotós leírás található ennek az elkészítéséről.
  8. Fűzzük be az így elkészített zsinórt a helyére. A végeit jól varrjuk össze, és kész is vagyunk!

Boldog névnapot!

Szólj hozzá

táska névnap anyag varrás gyereknek felnőttnek férfiaknak és fiúknak