2016. dec 12.

7 tévhit az ökodesign termékekről

írta: zcsilla
7 tévhit az ökodesign termékekről

Szemétből készül? Pillanatok alatt összedobom? Nincs anyagköltség? Bármiből készülhet új termék? Egy kicsit mindegyik igaz, csak nem úgy, ahogy a legtöbben gondolják.

20150604_154637.jpg

Jó ideje vásározok már, így több száz emberrel találkoztam, akiktől sokféle visszajelzést kaptam. Sok tévhitet és félreértelmezést mutatok be másik nézőpontból.

1. Szemétből készül

Nevezzük inkább hulladéknak, de sokkal kifejezőbb a használt, vagy még ennél is jobban a "másoknak már nincs szüksége rá" kifejezés. Jó termék csak jó alapanyagból készülhet, ez az értéknövelő újrahasznosítóknál talán fokozottan igaz. Én újszerű vagy új minőségű, de használt ruhaboltban vásárolt ingekből varrom a párnáimat, és egyéb kiegészítőimet, hiszen minőségi végterméket állítok elő, így csak tökéletes alapanyagokból tudok dolgozni.

polo_parna01_1.jpg

Az alapanyagok kiválasztása egy hosszú folyamat, sokkal hosszabb, mint a "sima" design termékeknél. Nézzünk egy példát: ha valaki díszpárnákat varr, akkor megkeresi a neki legjobb textilboltot, és onnan rendel folyamatosan. Nekem hiába jön be egy ing rettenetesen, szinte nulla az esélye, hogy még egyszer ugyanolyat találok. Így minden egyes alkalommal elölről kell kezdenem az anyag minőségellenőrzését.

Persze hasznosítható a hibás is, ezért is készítem az útmutatóimat, mint pl. lyukas pólókból is varrható a póló párnákat. Persze ezek is csak akkor szépek, ha maga a minta tökéletes.

2. Van egy csomó használt ....-em, legközelebb odaadom

Ez is rokon gondolat a fentivel, miszerint egy továbbhasznosító mindent fel tud használni.... Részben igaz, hiszen mindenből ki lehet hozni valamit, csak nem biztos, hogy azt, amilyen termékre nekem szükségem van. Sajnos nincs hatalmas raktáram, viszont nehezen dobok ki bármit, így a begyűjtött cuccok már mindent ellepnek a házban.

p1570863.JPG

Az ingpárnáknál például nagyon nem mindegy az anyagösszetétel, a méret, a fazon, a minta és a színvilág. Általában 50-100 inget átnézek, hogy találjak 1-2 számomra használhatót.

3. Nincs anyagköltség

Nos, az alapanyag önmaga valóban viszonylag olcsó. Csak minden más rendkívül magas. Az előzőekből látszik, hogy a kiválasztás maga egy hosszas folyamat, rengeteg idő és energia. Még ennél is hosszabb az alapanyag használhatóvá tétele: ki kell tisztítani, szét kell szedni, varrásokat felbontani, gombokat leszedni... (ugye mennyivel egyszerűbb megvenni a boltban a pont akkora anyagdarabot, amekkora kell?). És ekkor még kiderülhet, hogy mégsem megfelelő (előkerül egy folt, szakadás, vagy nem pont akkora méret, mint elsőre látszott, nyakkendőknél sokszor szokott lenni, hogy sokkal vastagabb anyag, mint gondoltam).

A szériázás szinte lehetetlen, hiszen minden alapanyag más. A méretezést, a modellezést, a szabást minden anyagnál elölről kell kezdeni.

p1640205.JPG

A felhasznált kellékek többsége ugyanúgy új és magas minőségű, mint a "sima" termékeknél. Az ékszerekhez ugyanúgy nikkel mentes vagy orvosi fém alkatrészt használok, mint bárki más, a cérna ugyanannyiba kerül stb. Ha pedig használt/vintage/retro a kiegészítő, akkor még sokkal drágább is.

4. Bármit felhasználhatunk alapanyagnak

Az alapanyag kérdéskörben a legkényesebb kérdés a jogszerű újrahasználat. Az eredeti termékeket gyártók levédették a termékeiket, így ezek újrahasználata kereskedelmi céllal sok kérdést felvet. Vannak olyanok, akik keményen leszabályozzák ezt a kérdést (ilyen a Disney, a Nestlé és még biztosan sokan vannak), ezért alapvetően jogsértő ha pl. Hófehérkés pólót használ fel bárki eladásra (ezt senkinek nem ajánlom, mert a D. tényleg keményen eljár). Persze vannak, akik utánajártak, és megszerezték a felhasználás jogát egy-egy gyártótól.

Nálam sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen minden egyes alapanyag mástól származik, éppen ezért nem is használom az eredeti márkamegnevezést, és kerülöm a legjobban ismert márkákat alapanyagként.

5. Pikk-pakk készen is van

Ez gondolom már kiderült, hogy nincs :) Persze ha a tökéletes alapanyag ott figyel a szekrényben, akkor máris egyszerűbb. A gyors elkészítés a saját részre, néhány példányban alkotott termékeknél igaz. Én is sokszor teszek fel olyan útmutatót, ami valóban negyed órán belül elkészíthető (például a névjegytartó vagy a fababa).

20160718_121102.jpg

De árusításhoz mennyiség kell. Egy-egy termékcsoportból  kb. 10-20-30 darab kell legyen az asztalomon, hogy valahogy mutasson. Amíg az elkészítésig eljutok, az akár több nap is lehet ennyi alapanyag kiválasztásánál.

6. Csakis olcsóbb lehet, mint a bolti/új

Ugye ez egyértelmű, hogy nem lehet igaz? Nekem is van bérköltségem, fizetem a helypénzeket, az adókat, utazok/szállítok vásárokba (erről majd egyszer írok egy másik bejegyzést), reklámozok, marketinggel foglalkozok, képzem magam.

Én magam varrom a termékeimet (hány nagy divatmárkáról derült ki, hogy éhbérért, akár gyermekmunka árán dolgoztatnak...), minden egyes darabra odafigyelve, egyesével, kézimunkával. Sokszor valóban kézi varrással kell befejezni egy-egy terméket. Mindezeket figyelembe véve egyértelmű, hogy a kézműves termék soha nem lehet(ne) olcsóbb, mint a bolti, az ökodesign termékeknél pedig az alapanyag használhatóvá tétele miatt belefektetett hatalmas élőmunka miatt még a hagyományos kézműves termékeknél is drágábbnak kellene lenni.

7. "De jó ötlet, ezt én is megcsinálom!"

Vagy igen, vagy inkább nem. Természetesen sokan meg tudják csinálni, gyönyörű alkotások születnek nem kézművesektől. Ezért is készítek folyamatosan útmutatókat, hogy minél többen legyünk, akik ilyen alapanyagokat használnak. Csak az a fránya időfaktor... Hiszen elsőre nem látszik, hogy ez mennyi munkával jár. Sokszor kifizetődőbb megvenni egy upcycling alkotótól, mint nekiállni. Ezért amikor ilyet gondolsz, gondold át újra: tényleg megcsinálod? Ha igen, akkor szívesen segítek, kérdezz bátran! Ha nem, akkor légyszi vedd meg, hiszen én ebből élek :)

Velem és a termékeimmel találkozhatsz rengeteg vásárban, vagy megvásárolhatod őket a facebook oldalamon keresztül is (nem kell hozzá fb tagnak lenned!). Csak nézd ki, és írj emailt a csillaz@gmail.com címre.

Szólj hozzá

vásár rendezvény ékszer anyag varrás saját termék bicikli belső