2015. feb 02.

Körbenéző mackó-körkép

írta: zcsilla
Körbenéző mackó-körkép

Azt mindenki tudja, hogy ma kell megfigyelni a medvéket, hogy ha kijönnek a barlangjukból és körbenéznek, mit látnak. És mindenki úgy tudja, hogy ez egy néphagyomány. Már sokszor elgondolkodtam rajta, hogy mennyire csalóka, hogy mit tartunk hagyománynak, és mit nem. Ahogy kutakodtam a témában, úgy tűnik, hogy ez a "nem" kategóriába sorolható...

gombolyagerdo.jpg

forrás: Gombolyagerdő

A Kreatív Kommuna Bálint-napi Szeretlek! kollekciója kapcsán is felmerült: fúj ronda amerikai Valentin nap! Miközben, ha az ember utánajár, akkor kiderül, hogy stabil európai, sőt magyar hagyományai vannak! Ezzel szemben a február 2-i maci-figyelést senki ki nem hagyná, bemondják a rádióban, TV híradó hír lesz belőle - miközben nagyon úgy tűnik, hogy az égvilágon semmi komoly hagyománya nincs, sőt valószínűleg ez származott inkább vissza Amerikából. Mit is találtam ebben a témában? 

montazs01.jpg

forrás (sorban): Döme, fércművek; GUBO Meska bolt; Miaszösz

A németek sünnel jósolták meg, hogy milyen hosszú lesz a tél, és ezt a szokást hurcolták magukkal Amerikába, ahol a süniből mormota lett. A Groundhog Dayt 1841 óta ünneplik. A menet ugyanaz, mint a macinál: ha meglátja az árnyékát, akkor hosszú lesz a tél. (forrás: Index

 montazs02.jpg

forrás (sorban): miniwerka; Barnabás, Mangomargitka Meska bolt; Molly, Naffejű mackónép

A medvék jóstehetségét sem a Pallas nagylexikonban, sem a korabeli természettudományos értekezésekben, de még csak nem is a néprajzi feljegyzésekben találjuk, meg hanem irodalmi művekben. Elsőként a teljesen elfeledett Mathieu Laensberg tesz említést a medve és a tél kapcsolatáról: 

'Ha a napnak ragyogni van kedve
Barlangjába visszatér a medve.'”

Erre a két sorra Victor Hugo A nyomorultak-ban hivatkozik, amely 1862-ben jelent meg. Érdekes módon Jókai Mór ugyanebben az évben Az új földesúr című regényében írja le ugyanezt, mint erdélyi néphagyományt, azzal a kitétellel, hogy "a magyar időjárási észleletek között az régen fel van jegyezve". Csakhogy ennek a feljegyzésnek sehol nem sikerült nyomára bukkanni... Így van rá esély, hogy tulajdonképpen Jókai találta ki és terjesztette el ezt a "néphagyományt". (forrás: mindennapi.hu)

montazs03.jpg

 forrás (sorban): Gesztenye, Hajnalinka; Hoppshop; Pascal, La Loba

Függetlenül attól, hogy mikortól él a hagyományaikban, ünnepeljünk, figyeljük a macikat, aggódjunk, hogy igazuk lesz-e! A szokások nem állandóak, változnak, alakulnak, idomulnak a korhoz... Egyik megy, a helyére másik jön, és ez így van jól :)

Nekem pedig most remek alkalom volt, hogy ezt a jó kis összeállítást megcsináljam magyar kézműves medvékből - bár érezhetően csökkent a népszerűségük a túlhájpolt baglyok miatt :) 

Aki szeretne maga mackósodni, annak is rengeteg lehetősége van. Elsőként nagy kedvencem, BiggabiBig mackópakkját mutatom meg: szabásminta anyaggal, leírással, szemmel és hamisítatlan Big bátorítással itt érhető el:

biggabibig.jpg

Hagyományosabb macikat készíthetünk Maciművek egységcsomagjaiból

macimuvek.jpg

Kostyál Erika hihetetlen, hogy miket tud elővarázsolni nemezből. Van macija is, azt nem állítom, hogy pont őt fogja elkészíteni az, aki jelentkezik a tanfolyamára

kostyalerika.jpg

És persze csinálhatunk továbbhasznosítással is macikat, például fél pár zokniból: 

zokni10.jpg

Jó macizást!

 

 

Szólj hozzá

zokni anyag varrás népszokás gyereknek horgolás férfiaknak és fiúknak szeretgethető