2014. nov 11.

Adventi naptár ötletek 1. - kicsiknek, figurákkal

írta: zcsilla
Adventi naptár ötletek 1. - kicsiknek, figurákkal

Már nagyon közeleg a karácsony, a legkézművesebb ünnep. Most aztán mindent bevethetünk, hogy minél szebb legyen az a nyugodt pár nap, amit szeretteink körében töltünk. Még bőven van idő felkészülni a decemberre, és elkészíteni adventi naptárunkat. Elsőként a legkisebbeknek adható naptár ötleteket mutatok. 

adv01.jpg

forrás: zitamama.wordpress.com

Csupa olyan projektet szedek össze, amelyek nem csak meglepetés-tárolóként szolgálnak (vagy éppen arra nem is kell használni őket :), hanem önmagukban jelentenek ajándékot. A kicsiknek elsősorban az ő világuknak megfelelő, aranyos figurákat tudok elképzelni, amelyek akár játékként is szolgálhatnak. Természetesen az ötletek szabadon kombinálhatóak, lehet csinálni zsákfigurákat erdei állatokkal, vagy éppen a papírszínház készülhet betlehemes figurákkal. Jó alkotást!

1. Filc kifordítható zsák-figurák betlehemes jelenettel

adv02.JPG

forrás: zitamama.wordpress.com

Ezt az ötletet már vagy 15-20 éve láttam az egyik Praktika magazinban, és már akkor is nagyon megtetszett. 24 zsákocskát készítünk filcből, és beszámozzuk őket. Az igazi meglepetés akkor jön, ha a zsákokat kifordítjuk, hiszen mindegyikből egy-egy alakja lesz a betlehemes jelenetnek. A gyerekek bábként tudnak vele játszani, ablakdíszként is szolgálhat. Azt is el tudom képzelni, hogy nem ennyire szabályos téglalap alakú zsákok készülnek, hanem sokkal inkább ujjbáb formájúak. Nagy előnye, hogy egyáltalán nem kell semmi pluszt tenni a zsákokba. 

Szükség van hozzá a jelenethez illő színes dekorfilc lapokra, ragasztóra és egy kis varrásra. 

2. "Papírszínház" - erdőben lopakodó mikulás

adv03.jpg

forrás: velozmuhely.blogspot.hu

Ez a változat inkább dekorációként szolgál (és érdekes, hogy ez is egy Praktika magazin alapján készült). Bármilyen téli jelenetet alkothatunk vele, napról-napra népesülhet be az erdő. Elsősorban ablakba vagy olyan helyre ajánlom, ahol a kicsi nem fér hozzá.

Szükség van egy hungarocell lapra alapnak, hurkapálcákra, színes kartonokra, ragasztóra, festékre és szükség esetén apró kiegészítőkre (pl. ágak a hóemberhez). 

3. Dekorfilc-kép

adv04.jpg

forrás: barefoot in the kitchen

Az elsőhöz egy kicsit hasonló, de talán egyszerűbb elkészíteni. A figurákat ugyancsak filcből vágjuk ki, és ragasszuk/varrjuk. A hátukra kerülhet egy-egy tépőzár, amivel a háttérre lehet rögzíteni őket. Átpakolhatóak, így akár naponta változó dekorációt kaphatunk. Ezen a linken több kép is található, és egy kicsit tovább is gondolta az egészet: a naptár felső része lesz a kép, a zsebekbe kerülnek a figurák. Az oldala aljára gördítve látható egy másik, ugyanezen az elven készült kép is - hóemberes, karácsonyfás, kandallós. 

adv05.jpg

forrás: Cutesy Crafts

Nem csak filcből lehet elkészíteni, hanem patchwork technikával is. 

4. Papírguriga figurák

adv06.jpg

forrás: SNUG Studio

Ez egy klassz kis újrahasznosítós ötlet. Papírgurigákat alakít át állatokká, gombákká, fahasábokká. ezekbe apró ajándékok is elhelyezhetőek. Végtelenül egyszerű elkészíteni  a stilizált fenyőket is, csak két oldalon össze kell ragasztani a zöld háromszögeket. Szerintem kisóvodás gyerekeknek már kiváló lehet egy ilyen kalendárium.

5. Karácsonyfadíszek

adv07.jpg

forrás: inspire co.

Még mindig dekorfilc, ezúttal azonban duplánhaszos figurákkal. Az adventi várakozás során fel lehet díszíteni a filc karácsonyfát, amelyek azután átkerülhetnek az igazira. 

 6. Mágneses kép

Kicsiknek remek szórakozás lehet a mágnes képek pakolgatása. A linken letölthető kép áll rendelkezésre, de természetesen elkészíthetjük saját figuráinkat is. A hűtőt nem igazán szoktuk kihasználni a dekorációk során, pedig a hatalmas fehér felület remek alapot ad. Például ezen figurák elhelyezésére. 

adv08.jpg

forrás: Daddy doctrines

Ha nem a hűtőre akarjuk feltenni a figurákat, akkor pl. egy régi tálca is remek alapként szolgálhat. 

Szólj hozzá

karácsony advent papír varrás gyereknek férfiaknak és fiúknak szeretgethető dekorfilc